Hoeveel fooi moet ik in het buitenland geven?

Algemene tips
Fooien geven in het buitenland – hoe gaan we daar mee om?

Vaak krijgen we bij Treasury Travel de vraag: Fooien geven in het buitenland – hoe gaan we daar mee om?
Hoeveel fooi moet ik in het buitenland geven? Zijn we verplicht fooien tijdens onze rondreis te geven aan chauffeurs, gidsen, in restaurants en hotels?

Ons antwoord is: Verplicht nee, maar fijn is het wel. En waarom niet als je tevreden bent?

In Nederland en België geven we in veel gevallen makkelijk fooi in een restaurant. Vaak geven we met gemak 10% of meer van een toch al hoog bedrag. Met de feestdagen was ik in de USA en stond er net zo makkelijk al 20% tip op de rekening bijgeschreven. Daar was gewoon geen keus.  In de landen die Treasury Travel aanbiedt wordt het vaak ineens een vraag, moet ik wel of moet ik geen fooien geven in het buitenland tijdens mijn vakantie? Helaas vindt men in veel gevallen een paar euro per dag al te veel, terwijl juist deze lokale mensen het zo hard kunnen gebruiken.

Draag bij aan een betere leefsituatie
tips-fooi-geven-buitenland-vakantie-rondreis-reis
foto: Willem Holle, WHOriginal Fotografie

In de meeste vakantielanden verdienen werknemers veelal een laag basissalaris. Hiervan kunnen ze amper rond komen met hun gezin of familie. Helaas ligt één van de oorzaken bij de vele té goedkoop aangeboden reizen. Staat u er wel eens bij stil hoe het mogelijk is dat reis inclusief vlucht voor een paar honderd euro wordt aangeboden? Het is namelijk niet mogelijk. Dat gaat ten koste van de mensen ter plaatse. In veel gevallen krijgen veel mensen weinig tot zelfs niets betaald omdat de toerist zo goedkoop mogelijk op reis wil. Dit is een reden dat Treasury Travel deze reizen nooit zal promoten. De mensen die juist zo hard werken  de toerist een mooie tijd te bezorgen mogen beloond worden. Alles wat ze aan fooi mogen ontvangen draagt bij aan een betere leefsituatie ter plaatse.

Blijk van waardering

Geen fooien geven in het buitenland geven aan een persoon die dagen van zijn tijd, energie en passie geeft om de reizigers een mooie vakantie te bezorgen is niet fair toch? Het geven van een tip is een blijk van waardering voor de fijne tijd en aandacht die ontvangen is. Het zal de persoon nog meer blijven motiveren om zijn werk met plezier en goed uit te voeren.

Mocht u tevreden zijn kijk dan wat u er voor over heeft. Als men ontevreden mocht zijn over een chauffeur/gids dan horen we dat graag tijdens een reis. Op die manier kunnen we direct in actie komen en zorgen dat het probleem verholpen wordt. Daarna kan iedereen weer blij op pad. Dat voorkomt bij het afscheid een ongemakkelijke situatie voor de chauffeur/gids en voor de reiziger nare herinneringen.

Hoeveel fooi geef ik tijdens mijn vakantie?

In onze offertes staat een richtlijn over de fooien die u tijdens een vakantie kunt geven. Het is geen verplichting, uiteindelijk is een fooi iets dat vanuit het hart gegeven dient te worden en waar iedereen een goed gevoel bij heeft. Want onze reizigers terug laten keren met een blij gevoel vol mooie herinneringen is tenslotte het doel van onze rondreizen.

Reislustige groet, Cynthia