De Pantanal in Brazilië

Pantanal in Brazilië
pantaneira-cowboy-transpantaneira-highway-pantanal-mato-grosso-brazilie
Een Pantaneira op de Transpantaneira Highway

De Pantanal in Brazilië

Tijdens mijn rondreis Brazilië reis ik af naar Mato Grosso waar ik een paar dagen in het zuiden van de Pantanal verblijf. Mijn doel; het spotten van de jaguar. Na een korte binnenlandse vlucht vanaf Rio de Janeiro land ik op Cuíaba, een klein stadje aan de rand van de Pantanal in Brazilië. Hier staat Eduardo, mijn chauffeur/gids, klaar om me per stoere 4×4 jeep naar de logde te rijden.

Transpantaneira Highway

De stoffige weg start bij de poort die het begin van de Transpantaneira Highway inluidt, wat in niets op een highway lijkt. Bij de poort wemelt het van de Pantaneira’s – lokale cowboys – die een gezellig onderonsje houden. Het is een kleurrijk en mooi begin van alweer een hoogtepunt van mijn rondreis Brazilië.

De Transpantaneira loopt 142 kilometer bijna kaarsrecht door de Pantanal tot aan de Cuiaba River. 122 Houten bruggetjes die voor de Pantanal zo typerend zijn zorgen ervoor dat men relatief makkelijk over de vele smalle rivierarmen heen komt. Soms is het best spannend, er zitten behoorlijke gammele bruggen tussen die wel een dringende opknapbeurt mogen hebben, een vrachtwagen met vee zou het niet redden. Om die reden zie je af en toe een uitwijkmogelijkheid die naast de brug door het water gaat. Als het echt regenseizoen is en het water hoog staat in de Pantanal, komt een vrachtwagen hier niet doorheen. De Transpantaneira Highway loopt letterlijk dood in Porte Jofre, daar ligt de Cuíaba rivier. Om deze reden is het verkeer minimaal, we komen welgeteld één veewagen tegen en misschien tien jeeps, vissers die hun vangst in Poconé of Cuíaba gaan verkopen. Genieten dus.

pantanal-brazilie-rondreis-treasury-travel
Het straatbeeld van de Transpantaneira Highway
Wildlife en natuur van de Pantanal

Op zich zie ik in eerste instantie een beetje tegen de lange rit op. Vijf uur op een lange, bijna rechte weg. Maar al snel is dat gevoel verdwenen en vliegt de tijd. Ik kijk mijn ogen uit en mijn camera draait overuren! De stoffige weg wordt het eerste deel aan beide kanten door een soort savanne gebeid omarmt met ontelbare kaaimannen en capibara’s, maar ook herten en nandoe’s en de enorme jabiroe, een reuze variant op onze ooievaars. Dit is gewoon één grote jeepsafari!

Na een kilometer of 40 steken we een kleine rivier over. Aan de overkant van de rivier is de natuur in de Pantanal compleet anders, nog mooier. Het savanne-achtige gebied gaat over in moerasachtig gebied doorspekt met jungle. Dit is wat ik echt bij de Pantanal in mijn gedachte had. De kaaimannen liggen hier letterlijk op elkaar op het droge om zonnestralen mee te pikken, de capibara’s liggen massaal op de weg, met hun snuiten naar het water om bij gevaar te kunnen vluchten. Om auto’s maken ze zich niet druk, ze verroeren zich geen centimeter en onze chauffeur manoeuvreert behendig om hen heen. Wauw, dit is genieten zeg, van mij mag deze dag nog heel lang duren!

kaaimannen-Transpantaneira-Highway-pantanal-brazilie
Waar je kijkt zie je kaaimannen langs de Transpantaneira Highway

De Transpantaneira wordt steeds smaller, we steken steeds meer bruggetjes over, het wordt steeds idyllischer. Een kaaiman slentert op zijn gemak over de weg, de capibara’s trekken zich verder niets van hem aan, een kleine trage waterschildpad durft de oversteek ook te maken, een slang ligt te zonnen in het zand van de weg. Ik ben in het Walhalla terecht gekomen.

Basic lodge in de Pantanal

Ik slaap in een klein basic huisje aan de Transpantaneira Highway omringt door fruit- en palmbomen, wat word ik hier blij van! Met een hoop kabaal en geschreeuw van de blauwe hyacinth ara’s, groene parkieten en felgekleurde toekans die zich tegoed doen aan de vruchten van de bomen lijk ik welkom te worden geheten. Een Roadside Hawk schommelt half slapend op een kabel, een kolibrie komt in een noodvaart langs gevlogen, ik hoef niet eens op pad te gaan om deze mooie vogels van dichtbij te zien! Mijn huisje heeft uitzicht op een klein waterpoel waar ik in het donker geniet van een prachtig schouwspel. Honderden groene lichtjes van vuurvliegjes dansen boven de waterpoel, geen full colour tv die hier tegenop kan. Dat dit een basic lodge is maakt niets uit, dit is een paradijs en dan doet luxe er niets toe!

blauwe-hyacinth-ara-pantanal-brazilie
Blauwe hyacinth ara
Nachtelijke safari door de Pantanal

In de avond neemt Eduardo me mee op nachtsafari, we moeten een jaguar zien zegt hij. Nu weet ik dat de natuur zich niet laat dwingen, maar ik heb goede hoop. We rijden over smalle zijweggetjes van de Transpantaneira Highway en zien vele oogjes oplichten in de lichtbundels van de jeep. Kleine uiltjes, muisjes, een kudde buffels en zelfs vossen hebben we gezien, helaas laat de jaguar zich niet zien vanavond maar dat heeft het er niet minder spannend op gemaakt. Ik heb een top avond gehad!

cuíaba-rivier-pantanal-brazilie-vakantie-treasury-travel
Boottocht over de Cuíaba Rivier in de Pantanal

Boottocht
 over de Cuíaba rivier

De volgende ochtend word ik gewekt door de blauwe ara’s die hun ontbijt luidruchtig nuttigen in de palmboom naast mijn huisje. Snel mijn bed uit om foto’s te nemen en vervolgens naar Porte Jofre te rijden. Hier stap ik op een bootje voor een volle dag op zoek te gaan naar…de jaguar, zal het vandaag dan echt gaan lukken?

In eerste instantie is de rivier breed, maar al snel stuurt Eduardo de boot behendig een smallere zijarm in. Eigenlijk bestaat dit gebied uit kleine eilandjes die in de rivier liggen, dus als er sporen van de jaguar gezien worden dan is de kans groot dat het dier zich op dat eilandje bevindt. Als je geluk hebt zie je ze soms naar een ander eilandje zwemmen.

IJsvogeltje aan de oever van de Cuíaba rivier

National Geographic documentaire

We speuren geconcentreerd de oevers af voor jaguars. Dit kan ik dagen volhouden en ondertussen geniet ik van wat er aan ander wildlife voorbij komt. Waar ik kijk vliegen alle soorten vogels, kaaimannen in alle soorten en maten, capibara’s zo groot heb ik zo nog nooit gezien! Aan de oever van de rivier zie ik kasteelachtige bouwwerkjes, het blijkt een kolonie nesten van de King Fisher te zijn die zich in de kleiwanden huisvesten. Als we dichterbij komen horen we ze boos krijsen dat we weg moeten gaan.

Iets verderop staat een prachtig jabiroe koppel synchroon een paringsdans op te voeren. Gracieus, liefdevol en zo op elkaar ingespeeld, wat een adembenemend schouwspel. Of ik in een eindeloze National Geographic documentaire terecht bent gekomen.

Jabiroe-pantanal-brazilie-treasury-travel
Een Jabiroe koppel maken een prachtige paardans

Ineens horen we een hoge kreet van een dier en zien een gezinnetje reuze otters! Nieuwsgierig steken ze hun kop iedere keer boven water en geven dan een krijs onze kant op. We volgen een gezinnetje voor een tijd en we houden elkaar over en weer in de gaten. Met hun diepzwarte ogen kijken ze me steeds aan en ik loer terug, over interactie gesproken.

Dan wordt onze aandacht getrokken door een andere boot met een gids en een Amerikaan met een blij gezegd en hij roept met een zwaar accent: “Hey you guys, looking for the jag? He’s just around the corner, so hurry “. We speuren de oevers af, helaas geen jaguar te zien. Eduardo vermoed dat de Amerikaan en de gids te dicht bij gegaan zijn, dit baseert hij op de kleine instant camera die de Amerikaan had. Als je echt van wildlife fotograferen houdt is een goede telelens geen overbodige luxe.

reuze-rivier-otter-pantanal-brazilie
Reuze rivier otter houdt ons goed in de gaten
Zwemmende jaguar

Ondertussen is tijd om te lunchen en ik mag een sanitaire stop aan wal houden. Wel opschieten want er kunnen jaguars lopen zegt Eduardo. Ja ja, hij doet er alles aan om de spanning er in te houden. Toch werkt dat wel door want na een gehaaste plas ga ik snel weer in de boot zitten. Eduardo moet ook even en wenkt me terug aan de kant te komen. Verse pootafdrukken van een jaguar in de modder, we hebben hem dus echt net gemist! Maar deze vette afdrukken zijn al helemaal geweldig,

Nadat we weer een tijdje gevaren hebben, dommel ik een beetje in slaap onder de warme zon. Plots roept Eduardo “jaguar swimming!”. Voor ik me goed georiënteerd heb is het dier het water al uit en weg. Eduardo stuurt de boot naar de kant waar de jaguar tussen de mangrove de kant rent. Is het wishful thinking, zie ik de jaguar tussen de mangrove en struiken naar ons kijken? Plots zie ik vier dikke poten wegrennen, dus toch!

Ondertussen is het tijd weer naar de lodge terug te keren.
Als laatste cadeautje vliegt er nog een prachtige toekan over ons heen en met een blij gevoel sluit ik deze waanzinnig mooie dag af.

pootafdrukken-jaguar-pantanal-brazilie
Verse pootafdrukken van de jaguar!
Pantanal wildlife naast de deur

De volgende morgen vroeg is het helaas alweer tijd deze lodge te verlaten. Op mooie plekken vind ik het altijd wat lastig weg te gaan, ik wil dan blijven, nog meer zien en beleven. Ik sta vroeg op en besluit even bij het bruggetje naast de lodge te kijken of er nog wat dieren te spotten zijn. Op het weggetje voor de lodge kijk ik met stomme verbazing naar enorme pootafdrukken van de jaguar, hij is vannacht zo dichtbij geweest!

Bij het bruggetje beland ik in het paradijs. Gekleurde vogels in alle maten en soorten vliegen heen en weer, kaaimannen ontwaken aan de oever en in het water. Een dikke capibara geniet al van de eerste zonnestralen. Een aantal kaaimannen komen met hun enorme koppen en snelle ja knikkende bewegingen bijna rechtop uit het water omhoog om daarna luide oerkretem uit te stoten. Is het naar elkaar of naar mij? Geen, idee maar het is alweer een machtig schouwspel.

kaaiman-oerkreet-pantanal-brazilie-vakantie-treasury-travel
Een kaaiman stoot een enorme oerkreet uit

 

wildlife in de Pantanal
“Gewoon” tafereel naast mijn huisje in de Pantanal

Plots is er nog meer beweging in het water en komen er twee gitzwarte kopjes boven de gladde waterspiegel uit, reuze otters! Ze kijken nieuwsgierig naar mij en geven hun welbekende kreetjes om vervolgens weer onder te duiken en dit op verschillende plekken in het riviertje te herhalen. Ik ebn voor hen blijkbaar net zo interessant als zij voor mij. Ze zijn ondeugend, net voor de neus van een dikke kaaiman herhalen ze dit en het lijkt of ze de prehistorische reus uitdagen. Voor de kaaiman is het nog te vroeg om in actie te komen en met een loom oog bekijkt hij de hyperactieve otters die er de grootste lol in lijken te hebben.

capibara-pantanal-brazilie
Capibara aan de oever van de waterpoel naast mijn huisje

Na deze prachtige afsluiting moet ik dit paradijs toch echt verlaten. In totaal heb ik 8 dagen in de Pantanal doorgebracht tijdens mijn rondreis Brazilië, voor mij nog te kort. Ik heb al veel van de wereld mogen zien en nergens heb ik zoveel wildlife zo gemakkelijk voor mijn lens gekregen als in De Pantanal in Brazilië. De Pantanal in Brazilië staat voor altijd in mijn geheugen gegrift en met een gevoel van heimwee en blijdschap keer ik over de stoffige Transpantaneira Highway weer terug naar de bewoonde wereld. Op naar mijn volgende avontuur!

Reislustige groet, Cynthia

zonsondergang-cuaiba-rivier-pantanal-brazilie
Genieten op de Cuíaba Rivier van de ondergaande zon

 

Zelf een mooi avontuur beleven in De Pantanal in Brazilië?
In deze twee voorbeeldreizen is De Pantanal in Brazilië opgenomen

Highlights van Brazilië

Natuurlijk Brazilië, voor de ware natuurliefhebber

Andere wensen? We stellen met veel plezier een mooie maatreis voor u samen, helemaal naar uw wens.

Neem gerust contact met ons op;

info@treasurytravel.nl
+31 (0)11165904
www.treasurytravel.nl

Foto’s en tekst > Cynthia Ashof – Treasury Travel©

king-fisher-ijsvogel-cuiaba-rivier-pantanal-brazilie-rondreis-treasury-travel