Made in Taiwan

Made in Taiwan
bamboe_wens_stokjes_made_in_taiwan_
Bamboe wensstokjes op het treinstation van Pingxi
Nǐ hǎo! Welkom op mijn blog over Taiwan.

De meesten van jullie kennen Taiwan van Made in Taiwan op vele producten.
Wie denkt bij Taiwan aan vakantie? Wij van Treasury Travel sinds 2009.
Lees in mijn blog Taiwan hieronder waarom en laat je reispappillen prikkelen!

Hoe het allemaal begon…

Ons avontuur te starten met aanbieden van rondreizen Taiwan kwam onverwacht.
Een honeymoonkoppel had de wens een stop-over Taipei te maken. Treasury Travel biedt reizen op maat aan en uiteraard zijn we direct op onderzoek uitgegaan. Dat onderzoek draaide uit tot de verrassing van 2009! Taipei is een waanzinnig mooie en gezellige metropool. Toen we toch aan het ontdekken waren zagen we al snel dat Taiwan uitermate geschikt is voor cultuurliefhebbers, voor wie van wandelen in de natuur houdt en niet te vergeten voor foodies! Lees mijn eerdere blog over het eten in Taiwan, klik hier.

De bezienswaardigheden van Taipei

De bezienswaardigheden Taipei bezoek je het best overdag. Bij aankomst in de hoofdstad Taipei is geen ontkomen aan de eyecatcher Taipei 101, ooit het hoogste gebouw ter wereld. Deze beauty steekt trots boven de stad uit. Vanuit bijna iedere hoek in de stad is de toren te zien. Een bezoek aan de Taipei 101 is een must voor wie Taipei bezoekt. In de kelder van Taipei 101 bevind zich het beroemde dumpling restaurant Din Tai Fung.

Naast de Taipei 101 in Taipei zijn Martyr’s Schrijn, Longshan Tempel, een van de oudste en mooiste tempels van Taiwan en Chiang Kai-Shek Memorial Hall de belangrijkste bezienswaardigheden. In de avond veranderd Taipei tot een bruisende, neon verlichte stad waar de nachtmarkten tot leven komen. Overal waar je kijkt kraampjes met heerlijk streetfood en bubble tea. Tijdens het verwennen van je smaakpapillen kan je in de vele winkeltjes gadgets kopen voor een habbekrats, allemaal Made in Taiwan.

Jade kool in het National Palace Museum

En er is meer. Het National Palace Museum met zijn 600.000 antieke Chinese kunstschatten met als de topper een jade kool. Een kool? Ja, een kool, je leest het goed. Enorme rijen mensen staan te wachten om een glimp van de kleine Jade Cabbage op te vangen. De uit jade vervaardigde kool is een waar kunststuk. Een tip; sluit niet aan in de rij, loop naar de achteruitgang van waar de kool staat en je kunt van een kleine afstand het wonder aanschouwen. Dit scheelt zeker een paar uur wachten.

Bullettrain_hogesnelheidstrein_Taiwan
Bullettrain – hogesnelheidstrein Taiwan
Rondreis door Taiwan

Buiten Taipei is nog veel meer te beleven. Taiwan is gemakkelijk te bereizen per trein, huurauto of met privé transfers. Bij Treasury Travel is het ook mogelijk aan te sluiten bij een internationaal reisgezelschap. Voor en na deze groepsreis door Taiwan is de reis eventueel weer individueel te vervolgen. Genoeg keus  voor een rondreis Taiwan. Reizen met kinderen door Taiwan is enorm leuk. Tijdens de rondreis Taiwan is veel te zien en doen voor kids.

Hogesnelheidstreinen in Taiwan zijn stipt op tijd. In no-time is Taiwan per bullettrain te door reizen. Een bijzondere belevenis. Stoelen zijn ruim en koffers kunnen gemakkelijk mee. Aan boord wordt tegen betaling lokale warme gerechten geserveerd. De toiletten zijn ruim en schoon. Rondreizen per huurauto door Taiwan geeft veel vrijheid. Ondanks de Chinese bewegwijzering kan Treasury Travel zorgen dat de reis ontspannen verloopt. Wie kiest voor luxe en gemak reist met een privé chauffeur.

Taroko_Kloof_paradijs_natuurliefhebbers_wandelaars
Taroko Kloof, een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars
Taroko Kloof voor de natuurliefhebber en wandelaar

De Taroko is een ruig natuurgebied op 20 minuten van het stadje Hualien. De combinatie van prachtige watervallen, tunnels, tempels, hangbruggen en fabelachtige uitzichtpunten maken deze kloof onvergetelijk tijdens een rondreis Taiwan. De schoonheid is werkelijk adembenemend, de wandelmogelijkheden lijken eindeloos. Wil je meer lezen over dit ruige gebied lees dan mijn blog, klik hier.

Een greep uit de overige steden van Taiwan

Hualien, ik noemde het stadje hierboven al even. Het is eenvoudig van Taipei naar Hualien per trein te reizen. Treasury Travel verzorgt vooraf de treinkaartjes en zorgt bij aankomst in Hualien dat je huurauto of privé vervoer klaar staat. En het is leuk een nachtje in Hualien te verblijven. De nachtmarkt is echt super gezellig hier, winkels met heerlijke mochi’s staan bijna op iedere hoek van de straat, evenals massage salons. Je kunt zo naar binnen lopen en je wordt in de meeste gevallen direct geholpen. Verwacht geen ontspannende zachte massage. Taiwanese masseurs weten de pijnlijke plekjes goed te raken!

Tainan is de oudste stad van het eiland en voor mij persoonlijk de meest fijne stad. Alle bezienswaardigheden, winkeltjes en restaurant zijn op korte afstand van elkaar te vinden. Meer dan 200 tempels liggen verscholen in de kleine straatjes. De mooie VOC erfenis Fort Zeelandia is een must. In 1622 zette hier de eerste Nederlander voet op Taiwanese bodem. Een grappig detail in Tainan, naast de tempel van Confucius is een cafeetje met de smalste deur ter wereld. Hier moet je zijdelings naar binnen! Ook hier, net als iedere andere stad van Taiwan verandert Tainan in de avond tot een gezellige stad vol streetfood, kleuren en geluiden. Let tijdens het wandelen door de stad ook eens op prachtige Anping Sword Lions die op de huizen en gebouwen prijken. Ze beschermen de bewoners tegen kwaad.

Kaohsiung, de tweede grootste stad van Taiwan. Kaohsiung heeft de grootste haven en bijna alles waar ‘Made in Taiwan’ op staat vermeld wordt vanuit hier verscheept. Kaohsiung is bekend om de Drakenboot festivals, welke jaarlijks plaatsvind op de Liefdesrivier Kaohsiung

tainan-rondreis_taiwan_VOC
Tainan een combinatie van oude VOC erfenissen en prachtige natuur
natuur_tainan_taiwan

Alishan Forest, een sprookjesbos in Taiwan

Alishan Forest

Naast de Taroko kloof die zo indrukwekkend ruig is, kom ik graag in Alishan Forest, de tegenhanger van Taroko voor mij. Waar Taroko stoer en uitdagend is, is Alishan liefelijk Efteling sprookjesbos. Boomstronken met in grillige vormen laten fantasie op hol laten slaan. Sommige stronken dragen namen van dieren vanwege de gelijkenis. De bomen hebben lange baarden van mos. Alles doet zacht aan in Alishan. Uren kan gedwaalt worden over paden en trappetjes. Langs beekjes tot aan het laagste punt waar een treintje regelmatig op en neer rijdt. Tussen al deze bomen staat een eeuwenoude tempel waar vrouwelijke monniken hun rituelen uitvoeren. Alishan is uniek, een heerlijke plek om te zijn. Vroeg in de ochtend rijdt een treintje door de bergen naar een uitzichtpunt een onvergetelijke zonsopgang te zien.

Alishan_efteling_sprookjesbos_
Alishan, een sprookjesbos waar de bomen namen en baarden hebben
theeplantages_alishan_taiwan
Theeplantages rond Alishan
theepluksters_theeplantages_taiwan_alishan
Theepluksters op de theeplantage in Alishan

 

Stranden van Taiwan

Taiwan is een eiland met een lange kustlijn en relatief weinig stranden. Bij Kenting in het zuiden van Taiwan is strand en natuur te combineren. Na een korte transfer reis je met de bullettrain terug naar Taipei.

Fulon beach is met name bij de jongeren van Taiwan populair. Ieder jaar wordt hier het Sand Sculpting Festival gehouden. Rond die tijd is het erg druk bij Fulon Beach.

Laomei is echt een must voor fotografen om te bezoeken. Het uitgestrekte zandstrand met de algen begroeide groene stenen troggen en natuurlijke loopgraven die in de zee uitlopen zijn zeer fotogeniek. De algengroei op de stenen bloeit van april tot mei. In de zomer sterft de alg. Zonder het groen zijn de troggen nog steeds een lust voor het oog.

Dawan Beach, ooit het privé strand van het vijfsterren resort Chateau Hotel.

strand_taiwan_rondreis_kenting_
Het strand van Kenting National Park in het zuiden van Taiwan
Eilanden van Taiwan

Ik wil jullie vertellen over de eilandjes van Taiwan. Het zijn veel eilanden en twee hebben mijn voorkeur, Green Island en Turtle Island. Om hier te komen moet je veelal rekenen op een overtocht met zeeziekte. Neem dat voor lief, de eilanden van Taiwan zijn het zeker waard.

Green Island, is groen. De boottocht naar dit eiland is vaak ruw. Wie snel zeeziek is, bereid zich beter voor op een korte, heftige overtocht.  Op het eiland kan eventueel een elektrische scooter gehuurd worden om op ontspannen manier het eiland te verkennen. Verschillende trails lopen over het eiland om mooie wandelingen te maken. Na een wandeling door de natuur van Green Island kan ontspannen worden in de zoutwaterbronnen die het eilandje rijk is.

Snorkelaar of duiker? De onderwaterwereld van Taiwan is spectaculair genoeg voor snorkelen en duiken. Doe dit georganiseerd. Het water kan ruw zijn. De kust bestaat grotendeels uit scherp koraal. Het is belangrijk te weten waar je veilig kunt snorkelen en duiken. Het eiland is klein en biedt het voldoende voor een aantal dagen.

Turtle Island of Guishan Island dankt de naam overduidelijk aan de vorm dat het heeft. Turtle Island is een groen pareltje in de oceaan. Een vergunning – permit – is nodig het eiland te mogen betreden. Eenmaal op het eiland aangekomen is wandelen de enige optie. De ongelijke treden van de eindeloos lijkende trap te beklimmen naar de summit op 400 meter hoogte is een must. Geef onderweg  je ogen goed de kost aan de flora en fauna van het kleine eilandje met hier en daar wat ruïnes. De wateren rond Turtle Island zijn favoriet door de enorme aantal dolfijnen en walvissen die te spotten zijn.

Sun Moon Lake

Het Sun Moon Lake, een bijzondere plek in Nantou. Het smaragdgroene meer met de nabij gelegen Wenwu tempel en de Tze-en pagode is werkelijk een prachtig gebied voor wandelaars en fietsliefhebbers. Om het meer ligt een mooi fietspad. Tot aan het prachtige bezoekerscentrum is het gemakkelijk fietsen om het Sun Moon Lake. De overige fietsroute om Sun Moon Lake gaat door de bergen.

In de omgeving het Sun Moon Lake gaat een kabelbaan hoog de bergen in. De kabelbaan stopt bij Formosan Aboriginal Culture Village, een soort pretpark dat met name leuk is voor wie met kinderen naar Taiwan reist.

Bij het Sun Moon Lake ligt de imposante Yushan berg waar de mooiste wandelingen en meerdaagse trekkings gemaakt kunnen worden.

Sun_Moon_Lake_Taiwan_rondreis_fiets_wandel
Sun Moon Lake, een gezellige plek voor fietsers, wandelaars en foodies!
Sun_moon_lake_bezoekerscentrum_taiwan
Xiangshang Visitor Center bij Sun Moon Lake
Kabelbaan_Sun_Moon_Lake_taiwan_
Sun Moon Lake Ropeway, een prachtige kabelbaan over de bergen

 

Mooie herinneringen made by Taiwan

Er is nog veel meer te vertellen over een reis Taiwan. Beter nog, beleef het zelf. Een rondreis Taiwan zal een rondreis zijn die veel mooie herinneringen met zich mee zal brengen. Neem gerust een kijkje op de website voor wat voorbeeldreizen. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder.

Welke taal spreekt men in Taiwan?

De officiële taal in Taiwan is Mandarijn. Taiwanees wordt als moedertaal gezien. Overige talen zijn Japans, Hakka en wat dialecten. Steeds meer jonge mensen spreken Engels wat het voor ons reizigers makkelijk maakt. Voor wie met Treasury Travel een rondreis Taiwan maakt, onze collega’s ter plaatse allen Engels.

Taiwan Tourism Board & Treasury Travel

Treasury Travel en Taiwan Tourism Board werken regelmatig samen deze unieke vakantiebestemming op de kaart te zetten.
Een aantal weken geleden kwam bij Treasury Travel het verzoek binnen van het Taiwan Tourism Board of ik een presentatie wilde geven over mijn belevenissen in Taiwan voor reisagenten en de pers. Ja graag, met veel plezier heb ik mijn verhaal gedaan. Taiwan is echt een bijzondere, unieke en leuke bestemming om in de spotlights gezet te worden.

Wil jij er meer over weten, ik vertel jou er ook graag over.

Xièxiè – dank – voor het lezen van mijn blog.

Reislustige groet, Cynthia

presentatie_taiwan_amsterdam_
Presentatie Taiwan, 04 maart 2019, Amsterdam