Reisverslag rondreis Belize en Guatemala – deel I

BelizeReisverslag Belize & Guatemala

Door Gaby en Ingrid


Deel I

Op 5 april 2019 vertrokken twee enthousiaste dames naar Belize en Guatemala voor een door Treasury Travel georganiseerde op maat gemaakte rondreis door Midden Amerika. Zo lief als ze zijn mogen we hun reisverslag individuele rondreis Belize en Guatemala op onze blog plaatsen en dus geniet we allemaal mee van hun avonturen. Dank jullie wel Gaby en Ingrid!


privé vervoer tijdens rondreis Belize
Welkom in Belize namens Treasury Travel!
lokaal gerecht Belize
Lokaal gerecht van Belize – en in de rest van Midden Amerika – rijst met zwarte bonen

Vliegreis naar Belize

5 April 2019 – We hebben er weer zin in. Dit keer wordt het een rondreis Belize, een klein Midden Amerikaans land onder Mexico en naast Guatemala. We vliegen op Mexico stad en na een tussenstop van 6 uur door naar Belize City, de vroegere hoofdstad van Belize. Nu is Belmopan de hoofdstad van Belize, opgericht na orkaan Hattie in precies het midden van het land. Belize City ligt namelijk onder zeespiegelniveau en men vond het niet verantwoord om dit de capital te laten zijn. We lopen een warme deken tegemoet als we het vliegveld van Belize verlaten.

Onze driver staat op ons te wachten en vervolgens worden onze reistassen in de achterbak van de pick-up truck gegooid en…off we go! Na bijna 30 uur wakker te zijn geweest verlangen we naar wat lekkers te eten en een drankje. Nog 2 uurtjes rijden en onze wens gaat in vervulling. Edward, onze driver neemt ons mee naar Hode’s Place in San Ignacio; een plaatselijk restaurant waar we meteen een local dish (rice and beans and beef) gaan proberen en genieten van onze eerste rum punch.

terras in de jungle bij san ignacio belize
Ons terrasje bij Table Rock Logde in de jungle van Belize

Slapen in de jungle van Belize

6 April 2019 – Na ons heerlijke maaltje reizen we af richting onze boutique lodge midden in de jungle van San Ignacio in het Cayo district, tegen de grens van Guatemala aan. Nou Table Rock Lodge…… it ROCKS! Na een bumpie road komen we via een schitterende oprijlaan aan bij de ingang. Een kleinschalig eco gebeuren geheel van hout opgetrokken met maar 5 cabana’s, een receptie, restaurant, bar, keuken en zwembad. Rondom alleen maar jungle met de daarbij behorende geluiden.

Deze eco lodge ligt aan de Macal rivier die door het Cayo district kronkelt. Na een eerste korte verkenning ploffen we neer op het terras en nemen een neut. We moeten nog even de ogen open houden! Met stokjes erin werken we het diner naar binnen en vallen uiteindelijk in onze cabana in slaap. Eindelijk een bed!

Wandelen door de jungle van Belize

7 April 2019 – Na een heerlijke nacht doorgeslapen te hebben in onze cabana, gaan we de boel verkennen. Ons eco resort is eigenlijk een citrus farm en geeft werk aan de omliggende dorpjes en het is tevens opvang voor ezeltjes. Vandaag gaan we nog niet op excursie, ff bijkomen. We besluiten het resort eerst te verkennen en trekken onze wandelboots aan. Wat lekkers mee voor de ezeltjes uit de keuken en kiezen daarna de blue and yellow hike door de jungle van Belize. Nou…. jungle it is. Weliswaar gortdroog door het seizoen, maar zo dicht begroeid. Het is ondertussen 36C. Bij terug komst weer een punchje en ons voorbereiden voor de trip naar ons lunch adresje.

zwembad in de jungle Table Rock Lodge
Hoe decadent wil je het hebben, een zwembad in de jungle van Belize
wandelen in de jungle van Belize table rock lodge
Klaar voor een fijne wandeling bij Table Rock Lodge
kanovaren over de rivier in belize
Hier waren we nog droog!
rubbing over de rivier in belize
En hier waren we toch al nat!

Kanovaren naar restaurant in San Ignacio

We besluiten voor deze middag via de Macal River naar ons lunch restaurant te varen. We kunnen de kano van het resort gebruiken. Alle spullen in de waterzak en hop we go. River upstream en voorbij de stroom versnelling rechts is ons restaurant. Moet je natuurlijk wel voorbij de versnelling komen! Linksom lukte niet dus toen maar rechtsom. Daar kwamen we vast te zitten en nadat Ingrid mij had los getrokken, sloeg het “noodlot” toe en we kieperden om. Instappen in een kano is nog niet zo makkelijk. Drijfnat zaten we aan ons lunch die overigens heerlijk was.

Terug was makkelijker met de stroom mee en dus verzamelde we moed om te gaan river cuben. Zwemvest weer aan, in de tube en je laten afzakken tot aan de rode vlag een paar mile verder op. Ingrid ging als een speer, maar ik kwam geen meter vooruit. De wind was ondertussen gedraaid en de go-pro bleef niet zitten waar die moest zitten. Wat ik ook deed ik kwam nooit meer bij Ingrid in de buurt.

Excursie Tikal, Maya ruïnes in Guatemala

8 April 2019 – Vandaag gaan we op excursie naar Tikal in Guatemala. Onze gids haalt ons vroeg op, het is een trip van circa 2 uur rijden naar Guatemala DE Maya site Tikal. Een beschaving van ongeveer 400 v.Chr. tot 1000 na Chr. Tikal was een van de machtigste steden van deze beschaving. In 1848 werd Tikal herontdekt.

Wat apart is om te zien hoe de jungle in de loop der eeuwen bezit heeft genomen van de stad en hoe deze langzaam weer is bloot gelegd. Tussen de gebouwen (tempels en gebouwen voor de elite) denk je dat je heuvels ziet, maar in werkelijkheid zijn dit ook allemaal tempels. Heel bizar om te zien. Het is bloedheet maar we hebben wel een super schone lucht hier. Er staan hier bomen waarvan de takken begroeid zijn met een soort rode dunne wortel-achtige planten. Dit kan alleen maar plaatsvinden wanneer de lucht zo schoon is. Nou we nemen nog een hap lucht en stappen gestaag door. Een bijzonder ervaring!

tikal in guatemala
Excursie Tikal in Guatemala
maya ruine stad Tikal Guatemala
Samen op de foto voor de oude tempels van Tikal

Top excursie Actun Tunichil Muknal, de ATM Cave

9 April 2019 – Actun Tunichil Muknal, oftewel de ATM Cave is wat we vandaag hebben bezocht. Wat een avontuur! Het is de top excursie als je hier bent. Je bezoekt een immens grote grot wat een tempel en offerplaats was voor de Maya’s. Om er te komen steek/zwem je eerst 3 riviertjes over alvorens je gewapend met een met helm en lichtje de ATM Cave in zwemt, zonder zie je werkelijk niks voor ogen. De tocht in de grot duurt ca 4 uur.

Je zwemt, je loopt, je klautert, je klimt en je waadt door het water. Je kruipt door spelonken en uiteindelijk kom je bij een soort heilige graal. Het skelet van “ The Crystal Maiden”, vermoedelijk een geofferd jong meisje. Je mag er niet meer zelf fotograferen dus de foto’s hier onder zijn van Cynthia van Treasury Travel. Deze dag was zo speciaal, nooit gedacht dat we dit zouden durven. Maar wat een belevenis. De historie van deze cave is te groot om hier te vermelden. Maar kijk maar eens op internet.

ingang ATM grot in Belize
De enige manier binnen te komen is zwemmen!
skelet in ATM Maya grot
Het skelet van Crystal Maiden
Maya offers in de ATM grot van Belize
Maya offers liggen over al in de hooggelegen Kathedraal van de ATM Cave

Vuurvliegjes in de nacht

Na de ATM Cave nemen we een heerlijke duik in het zwembad van Table Rock Lodge en koelen verder af op ons terrasje. Lekker met een wijntje en onze huiskrekel. Iedere avond dat we hier waren zat hij bij het lichtje op het tafeltje te genieten van de blaadjes die er ter versiering waren neergelegd. Ingrid knuffelt nog even een boom ter afscheid en ik overdenk nog maar een keer mijn zonden waarna we lekker gaan dineren. Wat is het eten hier overheerlijk. In de begroeiing rond ons vliegen super grote vuurvliegjes. Terug op de kamer storten we ons op onze reistassen. Wederom teveel meegenomen, we zullen het ook nooit leren! Op naar morgen, morgen op weg naar Placencia.

Next stop is “Singing Sands” in Placencia. Een fantastisch boutique hotel aan de oceaan in het rustige gedeelte van Placencia. Van uit onze cabâna lopen we zo het strand op. We ploffen neer, moe gestreden van al het hiken en zwemmen. We realiseren ons dat we nog nooit zo vaak binnen een etmaal compleet nat zijn geweest de afgelopen dagen. Water in en water uit! We besluiten de komende twee niets te doen. Lekker liggen en beetje bij slapen. Dat gaat op deze locatie zeer zekers lukken.

vuurvlieg in de jungle van Belize
Vuurvlieg met zijn lichtjes aan!

Uitrusten aan de oceaan op het strand van Placencia

10 April 2019 – Time to go! Voordat we door rijden naar Placencia (schiereiland in het zuiden van Belize) gaan we langs de Blue Hole in het national park. Als we aan komen zijn we helemaal alleen. De sinkhole met kristalhelder blauw water is veroorzaakt door het in elkaar zakken van een ondergrondse limestone grot. Het is ongeveer 100 feet diep en verdwijnt weer in een ondergronds grottenstelsel welke weer wordt gevuld door de Caves Branch river. Natuurlijk vergat ik mijn waterschoenen en kon dus lekker 2 keer klimmen want stel je voor dat ik het water inga zonder mijn schoenen #geen vis beminnende voeten# en vissen zwommen er!

Mary Sharp’s hete sauzen

Nadat we weer droog waren, weer verder op onze route. Eerst nog een tussen stop bij Mary’s Sharp hete saus maker. Dit viel bar tegen. We werden meteen de shop ingeduwd om sauzen te proeven en vooral te kopen. Sauzen lekker, maar ons beeld van vrouwtje al roerend aan de pannen voor haar sauzen klopte niet. We reden gauw weer door.

Vandaag donderdag 11 april is een rust dag. Alles doet zeer aan ons lijf. Van de ATM grot zitten we onder de blauwe plekken. Singing Sands is een leuk hotel met heerlijk eten maar het bed laat te wensen over. We gaan vandaag lunchen bij Maya Beach resort en lopen daar door het water naartoe. Je begrijpt wel welke schoenen ik aan heb, we genieten van het uitzicht en nemen nog maar een punchje. Morgen gaan we jaguars zoeken in het Cockscomb National Park, het thuis van de grote katachtigen in Belize. Wil je weten of we jaguars gespot hebben lees dan deel II van ons verslag!

genieten op het strand van placencia singing sands
Het strand bij Singing Sands, Placencia
uitzicht over pampala en oceaan tijdens vakantie rondreis Belize
Genieten van het uitzicht over de oceaan bij Placencia
hangbed in de jungle van Belize
Chillen…
frappocino op het strand van placencia
Genieten van een frappucino!

Bedankje van Treasury Travel

Dank jullie wel Gaby en Ingrid voor jullie leuke reisverslag Belize en Guatemala. Het was superleuk om samen met jullie deze individuele rondreis Belize en Guatemala samen te stellen tot deze helemaal naar jullie zin was. En zo te lezen is het een zeer geslaagde rondreis door dit deel van Midden Amerika geweest. Deel II van jullie reisverslag volgt spoedig op onze blog.

Ook zin gekregen in een mooie reis door Belize, op onze website zijn verschillende voorbeeldreizen te vinden die we nog helemaal naar wens kunnen aanpassen. Neem hier gerust een kijkje!