Het Panama Kanaal, Panama City en Prison Break

Algemene tipsPanama
Miraflores Locks, Panama Kanaal, hihglights Panama
Miraflores Locks, Panama Kanaal

Het Panama Kanaal, Panama City en Prison Break

Panama Kanaal

Denk je aan Panama dan denk je vast aan het Panama Kanaal.
Zeker een must om te doen als je een rondreis Panama maakt.

Het Panama Kanaal is dwars door bergen en jungle gegraven waardoor het geen recht en saai Kanaal is, in tegendeel. Het Kanaal heeft aan beiden zijden een zone van 5 kilometer jungle dat langzaam overgaand in het prachtige Gatun Lake dat spookachtig aandoet met de vele dode bomen die boven het water uitsteken. Je blijft je ogen uitkijken tijdens een excursie over het Panama Kanaal.

Het wrange verhaal van Gold Mountain, Panama Kanaal

Voor het kanaal liggen enorme Panamax schepen te wachten tot ze door het Kanaal mogen varen. Deze schepen zijn tot op de millimeter nauwkeurig gemaakt om door de sluizen te geloodst te worden. Dit gebeurd door kleine locomotiefjes die de waterreuzen rustig voor uit trekken, een fascinerend gezicht. Het wrange van het Kanaal is dat de Fransen opdrachtgevers de lokale Indiaanse arbeiders wijs hadden gemaakt dat er goud te vinden was in één van de bergen waar het Panama Kanaal doorheen moest komen. De berg heeft hierdoor de naam Gold Mountain gekregen. Het verhaal gaf als resultaat dat deze berg met de hand door tweeën gegraven is waarbij menig lokale Indiaanse arbeider helaas zijn leven heeft gegeven. Pas als je tussen beiden kanten van de berg heen vaart besef je wat een werk hier verzet is.

Panama causeway
Uitzicht op de skyline van Panama City vanaf de Causeway

Panama Kanaal excursie

Een aantal maal per week worden gedeeltelijke doortochten door het Panama Kanaal georganiseerd. Met een kleine boot vaart men vanuit de jachthaven – of vanaf Gamboa – door het Kanaal waarbij een tweetal sluizen gepasseerd worden. Eenmaal per maand is het mogelijk om het gehele Panama Kanaal te doorvaren. De meeste van de Treasury Travel reizigers willen het Kanaal bevaren tijdens hun rondreis Panama, uiteraard verzorgen we de Panama Kanaal excursie graag. Je wordt bij je hotel opgehaald en weer terug gebracht en tussendoor doe je niets anders dan je verbazen dat dit een man-made prestatie is!

Met de trein langs het Panama Kanaal

Heb je weinig tijd of wil je niet varen? Stap dan op de trein die deels langs het Panama Kanaal gaat en deels door de jungle. Vanuit de panorama coupé kan je met een beetje geluk de brulapen boven je hoofd zien hangen. Ook dit kan een onderdeel zijn van de Panama maatreis.

panama kanaal per trein
Met de trein langs het Panama kanaal en Gatun meer

Miraflores Locks

De Miraflores Locks zijn de meest beroemde sluizen van het Panama Kanaal. Bijna zeker dat er op het moment van de excursie een gigantisch schip door de sluizen getrokken wordt. Vanaf de excursie boot is dit een machtige ervaring. Terwijl het water uit de sluizen gepompt wordt vliegen de pelikanen je letterlijk om de oren, voor hen is het steeds lager wordende water een overvloedig sushi banket!

Panama City stadstour

Maar Panama City is meer dan het Panama Kanaal, veel meer! Bezoek je Panama City tijdens je rondreis Panama sla dan zeker Casco Antiguo niet over. Toen wij voor het eerst Panama City bezochten was dit een vervallen en armoedige wijk in Panama City. De schoonheid van de Frans koloniale panden was nog maar nauwelijks te zien. In de afgelopen jaren is men de waarde van de prachtige panden gaan zien en zijn veel van de historische gebouwen gerenoveerd en omgetoverd tot koloniaal hotel, restaurants en winkeltjes. Dit deel van de stad ademt koloniale tijd uit.
Prachtige panden uit de Frans koloniale tijd in Casco Antiguo


Leuk Prison Break weetje

Ben je groot fan van de serie Prison Break, veel van de scènes waarin Lincoln en Gretchen overleggen over een uitbraak uit de gevangenis is Casco Antiguo opgenomen.

Gezien worden op de Causeway van Panama City

Vanaf de Amador Causeway – Flamenco Island – in Panama City, heb je een magnifiek uitzicht over de beroemde skyline van Panama City. Ooit was deze lang gestrekte boulevard de thuisbasis van het Amerikaanse leger. De Causeway verbind 3 kleine eilandjes met Panama City en is over de hele lengte geplaveid met rode stenen en opgeleukt met prachtige palmbomen en bankjes. Met name in het weekend is het hier een gezellige, drukke bedoeling daar de Causeway van Panama City dé place to be is voor rolschaatsters, joggers, wandelaars en skate boarders.

Panama Viejo

Tijdens de Panama citytour die wij voor onze reizigers organiseren staat een bezoek aan Panama Viejo uiteraard ook op de agenda. Dit is het oudste deel van Panama City en dateert uit 1519, gesticht door de Spanjaarden. In dit deel van Panama City zijn de ruïnes van deze oude nederzetting te bewonderen, evenals een trotse toren welke nog fier overeind staat. Naast de ruïnes is een interessant museum gelegen waar veel over de geschiedenis van Panama City te leren valt.

ruines_panama_viejo
De ruïnes van Panama Viejo

Bankdistrict van Panama City

Dit is het deel van Panama City waar het grote geld gemaakt wordt. Hier zijn ook de meeste luxe hotels en prestigieuze shopping malls – winkelcentra – te vinden. Het bankdistrict klinkt wellicht een beetje saai en overdag is dat het ook het geval. Maar in de avond bruist dit deel door de vele restaurantjes en bars. Geen verkeerde plek om bijvoorbeeld de eerste overnachting van de rondreis Panama door te brengen.

Het mooie van een rondreis Panama is dat in de meeste reizen je Panama City een aantal maal aandoet. Een mooie kans om steeds in een ander deel van Panama City te verblijven!

Excursies buiten Panama City

Panama City is een ideaal vertrekpunt voor vele excursies waarbij hier een kleine greep van de meest belangrijkste. De metropool ligt als het ware in de jungle waardoor het eenvoudig is om vanuit de stad een excursie naar de Embèra Indianen te maken. Of een prachtige wandeling langs de Pipeline in het Soberiana National Park, een walhalla voor vogelaars die Panama bezoeken. Minder bekend zijn de grotten die onder het Bayano Laker gelegen zijn, als je de tijd hebt zijn deze meer dan de moeite waard. En last not least; Portobelo waar de Spanjaarden hun erfenissen hebben achter gelaten in de vorm van forten met aanzienlijk veel kanonnen. Een klein museum stelt vele tastbare herinneringen ten toon in een prachtig oud gebouw.

Embera indianen meisje Panama
Embera indianenmeisje in de jungle van Panama

Zelf een Panama rondreis op maat beleven?

Kan je nagaan, dit gaat alleen nog maar over Panama City en de directe omgeving. De meeste rondreizen door Panama beginnen met excursies in en om Panama City. Wil je zelf ook een mooie rondreis Panama beleven? Laat het ons van Treasury Travel gerust weten. We stellen met veel plezier de mooiste Panama rondreis op maat samen, helemaal naar jouw wens.


Treasury Travel
info@treasurytravel.nl
www.treasurytravel.nl
app: +31 655 976399