Cultuur Nepal

KATHMANDU

Boudhanath Stupa is een van de heiligste plekken in Nepal. Het omhult een absolute bewondering en geloof, niet alleen vanuit het boeddhistische perspectief, ook de hindoes van Nepal betonen hun  respect aan deze vrome boeddhistische site. De Stupa is een van de UNESCO-werelderfgoederen voor Nepal en het station waar de Stoepa staat met de boodschap van vrede en liefde; het was een oud rustpunt voor de Tibetaanse handelaars naar Nepal en India, waar ze zouden rusten en hun heilige gebeden zouden verrichten. Sindsdien en nu, waarderen vooral de Tibetanen, maar ook boeddhisten van over de hele wereld, de Boudhanath Stupa als hun ultieme heilige bestemming.

De Pashupatinath-tempel is opgedragen aan de Hindoe Heer, Lord Shiva, de God van Vernietiging, ook bekend als Pashupatinath (Lord of Animals). Deze tempel is bovendien een pelgrimsbestemming voor de Hindoes over de hele wereld. Gebouwd rond 400 A.D., ligt de tempel aan de heilige rivier Bagmati, ingericht binnen de perfectie van oude kunsten en ambachten. Vier van de belangrijkste poorten van de tempel zijn gemaakt van zilver. Elke poort is toegewezen voor de vierzijdige lingam (fallisch symbool van Shiva), wat betekent dat de zegening van de heer zich in alle vier richtingen over de wereld zal verspreiden. De Pashupatinath-tempel is een thuis voor veel Hindu Sadhus van over de hele wereld. Ze worden gespot rond de tempel, met lange dreadlocks, mediterend aan de oever van de Bagmati rivier, af en toe marihuana rokend – omdat men gelooft dat Lord Shiva dol was op het roken van marihuana.

Swayambhunath of Monkey Temple is een van de oudste en meest vereerde heiligdommen in het land. Bovenop een kegelvormige heuvel, zijn verheven witte koepel en glinsterende gouden torenspits met de alziende ogen is niet alleen een belangrijk herkenningspunt van de vallei, maar ook een symbool van Nepal. De Swayambhunath stupa is sinds de 5e eeuw een belangrijke bedevaartplaats voor boeddhisten. Boeddha Jayanti (Boeddha’s verjaardag), Gunla (een festival van een maand) en Lhosar (Tibetaans Nieuwjaar) worden hier met gusto gevierd. Je kunt het heiligdom bereiken door 365 treden de heuvel op te klimmen of door een kronkelige weg aan de andere kant. Je ziet tal van chaitya’s en tempels in het complex, maar pas vooral op voor de mysterieuze Shantipur-tempel, waarvan wordt beweerd dat het de 8e-eeuwse Tantrische Shantikar Acharya is waarvan de meditatie hem eeuwenlang in leven heeft gehouden! In het westen van de site is later een gigantische 57-voet standbeeld van de Boeddha geplaatst.

Het Durbar-plein in Kathmandu, dat door Unesco tot een van de acht werelderfgoed locaties behoort, is een cluster van oude tempels, paleizen, binnenplaatsen en straten die dateren uit de 12e en 18e eeuw. Het plein staat bekend als het sociale, religieuze en stedelijke knooppunt van de hoofdstad. Een bezoek aan Durbar Square omvat veel tempels zoals Kumari Chowk; de binnenplaats van de levende Godin “Kumari”, Aakash Bhairav-tempel, Tempel van Lord Machhendranath en de binnenplaats van Itumbahal. Itumbahal is een oude nederzetting van Newari op een grote binnenplaats en beroemd om zijn handelaren in kruiden en medicijnen. Vanaf hier kan je naar Indrachowk, een van de meest kleurrijke en oude lokale markten van Kathmandu. Of een wandeling naar Ason chowk; een andere markt gewijd aan specerijen en lokale groenten, en de Annapurna-tempel, die is gewijd aan de godin van de granen. Het Durbar plein is nog behoorlijk beschadigd door de aardbeving in 2015, desondanks blijft het een intrigerende plek om te bezoeken en als je door de steigers van de restauratie heen kunt kijken is er nog voldoende schoonheid te zien.

footer-image neem contact met ons op