Recepten Nepal

Tijdens mijn reizen ben ik altijd op zoek naar de leukste belevingen en lekkerste smaakjes van een land. Eenmaal achter mijn computer verwerk ik de mooie plekjes, hotels, excursies in de reizen die Treasury Travel aanbiedt. De smaakjes gaan ook mee en thuis werk ik deze in mijn keuken uit tot ik de smaak van het land bereikt heb.
Deze recepten wil ik graag met jullie delen.


Dal Bhat is het lokale gerecht van Nepal. Wie Nepal bezocht heeft weet dat er geen ontkomen aan is, overal is Dal Bhat te krijgen. De Nepali eten het zelfs drie maal per dag! Wil je zelf ook genieten van deze heerlijke, gezonde schotel dan heb ik hier voor jullie een recept waarbij je in een klein uurtje de geurige en smakelijke keuken van Nepal zelf in huis haalt…er zijn enorm veel gerechtjes die je bij de Dal Bhat kunt maken, hieronder de makkelijkste en daardoor niet minder smakelijk!

recept dal bhat nepal
Dal Bhat met dumpling en mintsaus

 

Dal Bhat

Ingrediënten voor 4 personen
400 gram Pandan rijst, wil je gezonder neem dan zilvervliesrijst
4 middelgrote (zoete) aardappelen, geschild, gewassen en in blokjes
100 gram gedroogde rode of gemengde linzen
200 gram bloemkool of broccoli, gewassen en in roosjes en blokjes.
Gooi de stronk niet weg, in blokjes snijden en meekoken. Daar zitten ook vitaminen in.
200 gram wortelen, geschild, gewassen en in blokjes
200 gram sperziebonen, gedopt en gewassen en in tweeën gesneden
300 gram verse spinazie, gewassen. Met name wilde spinazie is erg lekker!
2 uien, gesnipperd
4 tenen knoflook geperst
1 rode peper gesnipperd
4 tomaten
90 ml kokosolie of ghee
Theelepel Asa Foetida of 0,5 groentebouillontablet (6g)
Peper, zout, komijnzaad, venkelzaad, mosterdzaad, currykruiden, verse koriander
100-200ml water of twee blikjes kokosmelk (2x 400ml)


linzen dal bhat recept
Drie soorten linzen (Lintl)

 

Bereiding

Bereidingstijd: ca 1 uur

Begin met de linzen. Was de linzen grondig, een keer of 3 onder stromend water. Kook ze daarna in ongeveer 20 minuten gaar in 500ml water. Voeg daarna een theelepel Asa Foetida toe, dit is een zoutvervanger met een typische Oosterse smaak. Mocht je dat niet in huis hebben dan is een kruiden bouillonblokje ook prima. Laat de linzen op een laag vuur nog 10 minuten doorkoken. Voeg daarna de peper en currykruiden naar smaak toe.
Terwijl de linzen (Dhal) staat te pruttelen bereid je de overige gerechten.

Zet de rijst op het vuur in een pan met water. Zorg dat de rijst ongeveer 1 tot 1,5 cm onder water ligt. Zodra de rijst kookt zet je het vuur op de laagste stand. Na ongeveer 15 minuten roer je de rijst een keer om. Proef of de rijst gaar is. Is dit niet het geval dan laat je het nog even staan. Mocht er geen water meer op de bodem van de pan staan, voeg dan een klein scheutje water toe. Niet te veel, anders wordt de rijst te nat. Na in totaal 20 – 25 minuten zet je het vuur uit en laat je de rijst met gesloten deksel staan. Je kunt uiteraard ook een stoompan gebruiken om de rijst gaar te stomen.

De pittige tomaten saus. Breng een liter water aan de kook in een pan. Ontdoe de tomaten van hun velletje. Snij aan de onderkant een stervorm in de tomaat. Leg ze vervolgens een halve minuut in kokend heet water en laat ze daarna schrikken in koud water. Het velletje komt er dan gemakkelijker af. Stamp de tomaten fijn tot een puree.
Verhit een de kokosolie of ghee in een wok. Fruit de rode pepers in de hete olie/ghee en schep ze er weer uit om ze af te laten koelen. Laat de wok met olie staan, die gebruikt je strak weer. Snijd de pepers daarna in kleine stukjes, ontpitten is niet nodig. Bescherm je handen, de pepers zijn pittig en je vingers daarna ook!
Voeg de helft van de gesnipperde pepers, een teentje knoflook (fijn gemaakt door de knoflookpers of in kleine stukjes gehakt), peper en zout, de verse koriander (gewassen en gesnipperd) toe aan de gestampte tomaten. Wil je een gladde saus dan kan je alles in de blender doen. Persoonlijk vind ik de grove saus lekkerder zodat je steeds weer verrast wordt door de verschillende smaakjes. De saus wordt koud opgediend.


De groentecurry. Fruit de helft van de gesnipperde uien, 2 tenen fijn geperste of gehakte knoflook en de rest van de rode pepers in de kokosolie/ghee die je nog in de wok hebt staan. Temper het vuur iets en voeg de mosterdzaadjes toe. Let op, op een te hoog vuur gaan ze poffen en springen ze de pan uit! Voeg de venkelzaadjes toe en roer alles goed door elkaar om verbranden te voorkomen.

Voeg vervolgens de gesneden groenten toe en bak en roer dit voor ongeveer 5 minuten. Voeg 100-200 ml water* toe en laat het rustig op een klein vuur gaar stomen met het deksel op de pan. Na 10 minuten schep je het geheel door en maak de curry op smaak met peper, zout en eventueel nog wat currykruiden.
Mocht je van kokos houden dan kan je één of twee blikken kokosmelk toevoegen in plaats van water.
Een paar stukjes steranijs maakt de smaak nog rijker!


Als laatste is de gekruide  spinazie aan de beurt. Was de spinazie en snijdt deze in stukjes. Fruit de overgebleven gesnipperde uit en geperste knoflookteen en een nieuwe pan. De spinazie lijkt veel maar is in een minuut al tot een kleine hoeveelheid gereduceerd vanwege het vele water dat verdampt uit de bladeren.
Voeg peper, zout en komijnzaad toe en bak het nog 5 minuten.
Eenmaal gekookte spinazie is niet gezond weer op te warmen dus maak niet te veel of eet alles lekker op!


Lekkere bijgerechten – eigenlijk een must – is papadum. Je kunt deze vooraf al in olie bakken tot ze knapperig zijn.
Verse rauwe groenten in reepjes gesneden en in de saus te dopen is ook lekker.
Een pittige chutney mag ook niet ontbreken. Dit recept volgt spoedig!


Opdienen

Mocht je geen Dal Baht schotel en schaaltjes hebben:
Neem een groot (pizza)bord. Doe de gare rijst eerst in een kopje, druk het voorzichtig aan en keer het kopje om boven het bord. Zo heb je een mooi torentje rijst. Serveer de overige gerechtjes in kleine schaaltjes om het een Nepali uitstraling te geven.
Schep van alles wat op je bord, roer de linzen door je rijst. Neem bij iedere hap een ander gerechtje mee op je lepel.

Wil je echt als een lokale Nepali eten, gebruik dan je vingers in plaats van bestek 😉

Namasté en smakelijke groetjes, Cynthia

monnik, Asan, Kathmandu, Nepal
Namasté

footer-image neem contact met ons op