De cultuur van Cambodja kenmerkt zich door een sterk gevoel van authenticiteit en sociale waarden. Van groot belang voor de ontwikkeling van de Cambodjaanse cultuur was (en is) het Boeddhisme. De twee belangrijkste vormen van het geloof van Cambodja, Maha en Thammayut worden nog altijd beoefend in zo’n 4000 tempels. Ook in de kunst van Cambodja is het Boeddhisme erg belangrijk. De kunst wordt tegenwoordig bijna geheel overschaduwd door de grootsheid van het oude Khmer volk. Hun rijk strekte zich ver uit buiten de grenzen van het huidige Cambodja. De Ruines van het tempelcomplex Angkor zijn hier het bekendste voorbeeld van. Een ander voorbeeld van de dominantie van de vroegere cultuur vind je in de hedendaagse dans van Cambodja. Deze is nog altijd sterk beïnvloed door de Khmer rituelen.
Water Festival
Tijdens volle maan in november wordt in Phnom Penh het Water Festival (Teth)gevierd. Drie dagen lang is het dan feest ter afsluiting van het regenseizoen. Er worden bootraces gehouden, er is vuurwerk en een grote feestende menigte.
Choeung Ek
Een paar kilometer buiten Phnom Penh liggen de Killing Fields. Zeker 17.000 mensen zijn hier op gruwelijke wijze omgebracht en begraven in 129 massagraven. Het middelpunt is een groot wit monument waar schedels liggen, gesorteerd op kinderen/volwassenen en mannen/vrouwen. Sommige graven zijn slechts half afgegraven en tonen een gruwelijk tafereel.
Phnom Sontuk
Phnom Sontuk is de belangrijkste heilige berg in het noordwesten van Cambodja. De heuvelkant is hoog boven de grond gedecoreerd met afbeeldingen van Boeddha’s en pagodes, die je via trappen door een bos van dichterbij kunt bekijken.
Wats
In grote delen van Cambodja zijn Wats te vinden, prachtige tempelruines uit de periode van de Khmer. De beroemste is toch wel de Angkor Wat en is een goed voorbeeld van de cultuur van Cambodja.
Angkor Wat
De tempel Angkor Wat is een hindoeïstische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De tempel is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk. Rond de tempel lag de stad Angkor Wat. De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145, tijdens de regeerperiode van Suryavarman II (regeerde van 1113-1150), en is de grootste etagepiramide op het Zuidoost-Aziatische vasteland. Het monument van Angkor Wat berust op een bouwstijl die terugvoert op de stichting van de eerste steden en tempels in het gebied. Angkor Wat is 1 van de 7 wereldwonderen en het grootste tempel complex ter wereld.
De tempel(s) zijn tegenwoordig open voor publiek en er komen jaarlijks tienduizenden bezoekers op dit complex. Het is mogelijk om twee routes te volgen, de korte van 17 km voert langs de meest indrukwekkende tempels. Wandelen kan, maar er liggen veel mijnen in het gebied, dus het wordt aangeraden om op de paden te blijven.