Praktische informatie

Praktische informatie
Reisdocumenten
Voor uw reis naar Cambodja heeft u nodig:
• Een paspoort dat na vertrek uit Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig is
• Een visum

Visum
Voor een bezoek aan Cambodja heeft u een visum nodig. Een visum is geldig voor 30 dagen en kost ongeveer USD 20,=. Visa worden verstrekt bij aankomst op het vliegveld in Phnom Penh maar ook op het vliegveld van Siem Reap. Bij binnenkomst in Cambodja via andere grensovergangen, zoals Ban Hat Lek (grens met Thailand) of Moc Bai (grens met Vietnam) wordt geen visum verstrekt. U kunt nu op meer plaatsen het visum regelen als u overland gaat. Dus niet alleen bij Poipet. Als u Cambodja via deze grensovergangen binnenkomt moet u dus al van te voren een visum voor Cambodja hebben geregeld. Dit kunt u doen bij de Cambodjaanse ambassade in Nederland, maar ook in Thailand of Vietnam is het mogelijk om een visum voor Cambodja te regelen. Ook kunt u tegenwoordig zelfs een evisa maken. Dus via internet. www.cambodia-travelpartner.com/visa.html

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Of kijk voor meer informatie op www.klmtravelclinic.nl.

Geldzaken
De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR). 1 euro = ong. 5.500 riel (24 sept 2011)
Op sommige plekken kan alleen in riel betaald worden. Zowel de dollar als de Riel worden naast elkaar gebruikt. De thai baht wordt niet overal geaccepteerd. Met name in het westen van Cambodja ( Poipet, Koh Kong) wordt de thai baht gebruikt. Daarbuiten wordt het moeilijker en heeft men liever Riels of Dollars. Als u euro’s wilt wisselen kunt u dit het beste doen bij moneyexchange kantoortjes. Hier krijgt u over het algemeen de beste koers, beter dan bij de banken en meestal beter als in Nederland. De ANZ bank in Siem Reap (Branche Pubstreet) is ook op zaterdag en zondag geopend.

Pinnen
In steeds meer plaatsen kan men pinnen. Op dit moment is het mogelijk om te pinnen in Siem Reap, Phnom Penh, Battambang, Sihanoukville, Kratie, Battambang en Kampong Thom, en dit wordt alleen maar meer uitgebreid. Uit de pinautomaten komen alleen US dollars.
Ook het gebruik van een credit card wordt met de dag uitgebreid. Het is al zelfs mogelijk om op de nightmarket met een credit card te betalen.

Reischeques
Alleen bij banken of money exchange offices en bij grote hotels maar die vragen een behoorlijke commissie voor het inwisselen.

Openingstijden
Over het algemeen zijn de banken geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 16:00 uur. Op zaterdag en zondag zijn de banken gesloten.

Fooien
Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. De salarissen liggen over het algemeen heel erg laag. Bij de meeste hotel- en restaurantrekeningen wordt direct al 10% bediening in rekening gebracht. Uiteraard is men vrij om naar eigen inzicht fooien geven.

Taal
De officiële taal is het Khmer. Het Khmer behoort tot de Austro-Aziatische Mon-Khmer groep, is een van oudste talen in Zuidoost-Azië en wordt ook nog gesproken in de Mekong-delta in Zuid-Vietnam. In de grotere steden kunt u over het algemeen redelijk goed terecht met Engels en de oudere Cambodjaan spreekt vaak nog wel wat Frans.

Voltage
Cambodja heeft, net als in Nederland 220V / 50Hz. De stekkers van uw apparatuur passen niet altijd in de daar gebruikte stopcontacten. Helaas kan de stroomvoorziening van tijd tot tijd nog wel eens onderbroken worden. Het is verstandig om een wereldstekker mee te nemen.

Tijdsverschil Cambodja
Tijdens onze zomertijd is het 5 uur later dan in Nederland en tijdens onze wintertijd is het tijdsverschil 6 uur later.

Beste reistijd
De beste tijd om naar Cambodja te gaan is tussen november en maart. Het hele jaar door kunt u regen verwachten. De kans dat het regent tussen December en april is zeer klein. Meestal zijn er 3 maanden aan een stuk geen druppel regen. Deze tijd is het wel erg droog.

Echter de mooiste tijd is het regenseizoen. De rijstvelden zijn dan op zijn mooist. Prachtig groen en de watervallen staat ook vol met water. Regenseizoen wil niet zeggen dat het iedere dag regent.

Kleding
Wij raden u aan om katoenen of linnen kleding te dagen, niet te strak om het lichaam. Daarnaast moet u zich beschermen tegen de zon en insecten. Neemt u ook wat warme kleding mee, aangezien het in het binnenland in de avond erg af kan koelen. Zorg voor stevige wandelschoenen. Houdt u er rekening mee bij een bezoek aan de tempels u kleding aan te passen. Het wordt op prijs gesteld als u uw ledematen bedekt. Neem ook in acht dat Cambodja een land is dat nog niet zo lang gewend is aan toeristen, pas uw kleding en gedrag uit respect voor de Cambodjaanse bevolking hier op aan.

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Internationaal rijbewijs
– Kopie internationaal rijbewijs en kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Antimuggen middel met DEET
(vaak ter plaatse goedkoper te verkrijgen)
– Overhemd met lange mouwen tegen muggenbeten
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Paraplu en/of regenponcho
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera

Ambassade van Cambodja
Cambodja heeft geen ambassade in Nederland maar in België.
Avenua de Tervuren 264
1150 Sint-Pieters-Woluwe
00322/277.03.72

footer-image neem contact met ons op