Cultuur Sri Lanka

Dambulla
In de eerste eeuw voor Christus verbleef koning Valagambahu tijdens een 14-jarige verbanning in de grotten van Dambulla. Hij doodde zijn tijd met de aanleg van een schitterende rotstempel. In latere eeuwen werd de tempel meermaals gerestaureerd en overgeschilderd en in 1991 werd hij op de wereldmonumentenlijst van UNESCO geplaatst. Het uitzicht vanaf de 160 meter hoge top van de rots is adembenemend, de klim via veel trappen en rotspartijen zwaar. Gelukkig is er ook een mogelijkheid om per auto een heel eind de berg op te rijden en de klim hierdoor met zeker een uur in te korten! In totaal zijn er vijf heilige ruimtes op ca. 125 m. hoogte.

In de eerste grot ligt een ruim 15 meter lange de rots gehouwen boeddha. De frescos op de muren dateren waarschijnlijk uit de 15e eeuw. De tweede grot is de grootste en meest indrukwekkende. Hier bevinden zich 150 levensgrote beelden van goden, waaronder beelden van Hinduïstische goden als Vishnu en Ganesha. Het plafond is versierd met fresco’s die gebeurtenissen in het leven van boeddha uitbeelden en belangrijke fragmenten uit de geschiedenis van de Singalezen. Ze zijn tussen de en achttiende eeuw aangebracht.

Galle
Galle is de meest Hollandse stad in Sri Lanka. Nog altijd zie u straten met namen als de ‘Leynbaan street’ en het ‘Utrecht Bastion’. De VOC bouwde het fort in 1663 nadat ze het van de Portugezen veroverd had. Galle was de belangrijkste haven van het eiland totdat Colombo zijn kunstmatige haven kreeg. Vooral de metersdikke vestingmuren, die heel oud-Galle ommuren, zijn indrukwekkend. In ruim een uur kunt u over de muren en de zware bastions rond het oude centrum van Galle wandelen, waarbij u een prachtig uitzicht heeft over het plaatsje en de zee. Het is heerlijk om door de oude straatjes te slenteren en te genieten van de Oud Hollandse bouwwerken die wij in Nederland zelfs niet meer tegenkomen

Kandy
Kandy is het meest beroemd om zijn schitterende Dalada Maligawa, de Temple of the Tooth of the Lord Buddha waar de Heilige tand van Boeddha bewaard wordt. En de bijbehorende processiestoet, de Esala Perahera met zijn ontelbare met lichtjes versierde olifanten en honderden dansers. Het op 488 meter hoogte gelegen Kandy is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het eiland. Het was de laatste hoofdstad van de Singalese koningen van de 16de tot de 19de eeuw en is vandaag nog het culturele en geestelijke van het eiland.

Pollonaruwa
Pollonaruwa is de middeleeuwse hoofdstad van het eiland. Ooit is Polonnaruwa in de 10de eeuw gesticht door de Indiase Chola dynastie. Nadat de Singalese vorst Vijayabahu I de Cholas in 1070 uit Sri Lanka had verdreven, maakte hij Polonnaruwa tot de hoofdstad van zijn koninkrijk. In de oude koningsstad Polonnaruwa kunt u uren lang dwalen tussen de ruïnes vanpaleizen, tempels, kloosters en dagoben. De makkelijkste en misschien wel leukste manier om de bezienswaardigheden van Polonnaruwa te bekijken is per fiets. De afstanden zijn net te groot om te voet af te leggen en per auto mist u een hoop. Er wordt in de heiligdommen gevraagd uw schoenen uit te trekken, een paar sokken om uw voeten tegen de bloedhete grond te beschermen is geen overbodige luxe!

Puttalam
In Puttalam vindt u een mooi bewaard Oud Hollands fort en St Peter’s Kirk met een oude begraafplaats. De Nederlanders hebben in de 17e en 18e eeuw een lang kanaal tussen Negombo en Puttalam aangelegd, dat gebruikt werd voor het vervoer van specerijen.

Anuradhapura
Anuradhapura is de oudste stad en eerste hoofdstad van Sri Lanka. De legende verteld dat de stad in 437 voor Chr. is gesticht door koning Anuradha. Meer dan 12 eeuwen lag hier het politieke, culturele, economische en godsdienstige centrum van Sri Lanka. Vanaf ongeveer 1015 verloor de stad zijn functie als hoofdstad. Door zijn rijke geschiedenis heeft Anuradhapura nog vele histrische gebouwen en monumenten die men vandaag de dag nog kunt bewonderen. Het is een waar openluchtmuseum met paleisruïnes, tempels en heel bijzondere bezienswaardigheden zoals het Sri Maha Bodhi heiligdom en de enorme dagoba’s. Het is de belangrijkste en meest uitgestrekte historische stad van Sri Lanka. Over een uitgestrekt gebied van 40 km² liggen de bezienswaardigheden van Anuradhapura verspreid.

Matara
In Matara vindt u verschillende bezienswaardigheden. Zo is er het Oud Hollandse koloniale fort, de dagelijkse markt en de Warahenatempel. Op de wanden van deze tempel is het leven van Boeddha in een soort tekeningen uitgebeeld. Deze tekeningen bevinden zich zowel op de tempel als onder de grond in een 600 meter lang gangenstelsel.

Sigiriya
Een opwindende bestemming is Sigiriya Lion’s Rock, een eeuwenoude vesting waarvan de ruïnes vandaag de dag nog te bewonderen zijn. De enorme Tafelbergachtige rots torent hoog boven het landschap uit en eenmaal boven aan gekomen wordt u niet alleen getrakteerd op de ruïnes maar ook op een onvergetelijk mooi uitzicht! Het is de klim van de 1220 treden zeker meer dan waard. Ga vroeg in de morgen of aan het einde van de middag om de vele toeristen en de hitte te ontlopen. Net na de Mirror gaat een wenteltrap steil omhoog naar een nis waarin u de meest indrukwekkende niet-religieuze fresco’s van Sri Lanka kunt bewonderen, de Wolkenmeisjes. Na een korte wandeling en enige treden later arriveert u op een platform met twee gigantische leeuwenpoten. Tussen de poten loopt een steile trap omhoog, verder naar het top. Tekeningen laten zien dat in vroeger tijden een enorme leeuwenmuil boven de poten gehangen en diende men door de muil de vesting te benaderen.

Yapahuwa
Yapahuwa is een gigantische rots, bijna identiek aan de beter bekende rots van Sigirya. De oude rotsvesting Yapahuwa was rond 1300 de hoofdstad van het eiland. Hoewel er nog steeds sporen van oude verdedigingswerken te zien zijn is met name de ornamentele trap de blikvanger van de vesting. Yapahuwa ligt in het Kurunegala District, ongeveer 140 kilometer noordoostelijk van Colombo.

footer-image neem contact met ons op