Klimaat Sri Lanka

Het klimaat in Sri Lanka is een warm tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 27 graden Celsius in de kustgebieden. Omdat Sri Lanka dicht bij de evenaar ligt zijn de temperatuurverschillen tussen winter en zomer in de lager gelegen gebieden niet heel groot. Over het algemeen zijn de maanden tussen maart en augustus de warmste, en die tussen oktober en februari de koudste.

In het westelijke kustgebied is het overdag bijna altijd 28°C tot 30°C. In het hoger gelegen binnenland (Kandy en vooral Nuwara Eliya) kun je op dagtemperaturen van 16-24°C rekenen, terwijl de temperatuur ’s nachts rond de 10°C of kouder schommelt.

Sri Lanka kent, zoals zo veel eilanden in Azië, twee moessonperiodes: de zuidwest-moesson van mei t/m augustus in de zuid- en westkust en de noordoost-moesson van oktober t/m januari in de noord- en oostkust. De regenbuien zijn kort maar krachtig en vallen meestal aan het einde van de dag. Het regent nooit de hele dag, op Sri Lanka wordt een tropische regenbui snel afgewisseld met stralend weer.

De temperatuur van het zeewater is altijd aangenaam, circa 27° C.
Gedurende de zomermaanden is de zee aan de westkust soms echter ruw. Ook is er dan veelvuldig een sterke onderstroming. Het is niet verstandig en vaak ook niet toegestaan om dan in zee te zwemmen of andere watersporten te beoefenen!

footer-image neem contact met ons op