Natuur Sri Lanka

In Sri Lanka vindt u veel Nationale Parken, hieronder vindt u onder andere een selectie van de meest bekende natuurgebieden die u tijdens uw rondreis kunt bezoeken.

Nuwara Eliya
Nuwara Eliya ligt in de hooglanden van Sri Lanka in een ellipsvormig dal aan de voet van de Pidurutalagala, op 193 km ten oosten van Colombo. Omdat Nuwara Eliya op 1884 meter hoogte ligt, is het in de avonden bijzonder koud. Toch was dit klimaat de reden dat de koloniale Britten massaal naar Nuwara Eliya toe trokken. Het Grand Hotel, eens de residentie van de Britse gouverneur, is het beroemdste bouwwerk van Nuwara Eliya. Voor een rustiger en fijnere overnachting kunt u beter kiezen voor het iets hoger gelegen Hotel St. Andrew’s.

Peradeniya
Peradeniya is de grootste botanische tuin van Azië en is zeer zeker de moeite waard om een mooi wandeling door te maken.

Ratnapura
Ratnapura, is een bijzondere plaats op 100 kilometer oostelijk van Colombo. De naam betekend letterlijk; stad van de edelstenen. Deze worden in de edelsteenmijnen in de omgeving gevonden. Ratnapura ligt in een schitterend gebied vol thee- en rubberplantages met een adembenemend uitzicht op Adam’s Peak. Hier is het startpunt van de 8 uur durende klim naar de tempel op de top van deze meest heilige berg van Sri Lanka. Iets ten noorden van de Ratnapura liggen de Kalugas watervallen. Bij Kosgalla, op 8 km afstand van Ratnapura, vindt men enkele grotten. Ratnapura heeft twee musea, waarvan er uiteraard een geheel en al aan edelstenen is gewijd.

Adam’s Peak
Adam’s Peak is voor boeddhisten een heilige berg. Volgens zeggen heeft Boeddha op de 2300 meter hoge top van de berg zijn voetstap achtergelaten. De berg wordt dan ook door vele pelgrims bezocht. Het meest gebruikelijk is de klim te beginnen vanaf Dalhousie, een dorp ten zuiden van Hatton. De lange klim omhoog telt vanaf Dalhousie (1200 m) ongeveer 4800 treden. Wij raden aan zo vroeg mogelijk aan de klim te beginnen als u wilt genieten van de spectaculaire zonsopkomst op Adam’s Peak. Er is ook een mogelijkheid om de klim te starten vanaf Ratnapura, dit is echt voor de “die hards”. De klim gaat dwars door het regen- en moswoud.

Haputalea
Haputalae is een rustig bergdorpje op 1400 meter hoogte. Het is een prima beginpunt om Horton Plains National Park te bezoeken, vooral voor degenen die Sri Lanka kou willen vermijden en geen zin hebben om het 500 meter hoger gelegen en koudere Nuwara Eliya als uitvalsbasis voor Horton Plains National Park en de hooglanden te gebruiken. Vanaf Haputalae beginnen een aantal zeer mooie wandeltochten.

Horton Plains en World’s End National Park
Dit National Park is een uitgestrekt en onbewoonde vlakte op meer dan 2000 m boven de zeespiegel. Het is bijzonder om in dit park te lopen, omdat het niet het idee geeft dat u in Sri Lanka bent. Het is een gebied die men eerder in de gematigde klimaten dan in het tropische klimaat van Sri Lanka zou verwachten. Met wat geluk ziet u hier sambar herten, apen en zeer zeldzame hagedissen. World’s End, op een uur lopen vanaf de entree, is een uitzichtpunt boven een 600 meter diepe afgrond.

Bundala National Park
Het Bundala National Park in het zuidoosten van Sri Lanka. Het natuurgebied is tussen oktober en april een favoriete tussenstop voor trekvogels, waaronder ruim 10.000 flamingo’s uit Oost-Afrika. Witbaardapen ziet u overal in dit park, verder heeft u grote kans wilde olifanten, krokodillen en landvaranen te zien!

Kitugala Rainforest
Het Kitulgala regenwoud is bekend als filmlocatie van Bridge on the River Kwai en een must voor ornithologen. Het doet zijn naam regenwoud eer aan,hier van de meeste neerslag op het eiland; meer dan 5000 mm per jaar.

Kosgoda
Kosgoda ligt een schildpaddencentrum. Hier worden eieren van zeeschildpadden gekocht van vissers. Als het centrum dit niet doet worden de eieren geconsumeerd of de schildpadjes op de zwarte markt verkocht, zodat er schoenen en tassen van gemaakt kunnen worden. De eieren die gekocht zijn worden in ongeveer 50 dagen uitgebroed. Na twee dagen in een bassin worden ze in zee uitgezet.

Pinnawela
Hier is het beroemde olifanten weeshuis te vinden. Twee maal daags trekt de hele stoet olifanten naar de rivier om te spelen en zich te wassen. Hier wordt ruim de tijd voor uitgetrokken en de olifanten lopen er dan ook zeer relaxt bij. Na deze wasbeurten is het tijd om uitgebreid gevoederd te worden. Van dichtbij kunt u de olifanten in de rivier aanschouwen, het is een schouwspel om lang van te genieten!

Sinharaja Rainforest National Park
Sinharaja Rainforest National Park is een tropisch regenwoud in het zuidwesten van het eiland. Dit ongerepte regenwoud is het grootste intact gebleven restant van de oerbossen waarmee Sri Lanka ooit bedekt was. Om dit te beschermen is het Sinharaja Rainforest in 1989 opgenomen in de lijst van World Heritage Sites van UNESCO. Maar liefst 70 procent van de 190 soorten bomen die in Sinharaja staan komen enkel op Sri Lanka voor. Hier vindt u verschillende apensoorten, varanen en de reuze eekhoorn. Hoewel de luipaard een zelden geziene verschijning in het natuurgebied is, komt dit dier nog wel in Sinharaja voor. Het regenwoud is een walhalla voor vogelliefhebbers! Ook “liefhebbers” voor bloedzuigers zullen niet teleurgesteld zijn, u zult ze zeker tegenkomen! De wandelingen worden begeleid door een Park Ranger.

Yala National Park
Yala National Park is een van de oudste en bekendste nationale parken van Sri Lanka, gelegen op 40 kilometer van de badplaats Hambantota. Het park beslaat een oppervlakte van 1297 km² wat Yala National Park het grootste natuurgebied van het land maakt. In het nationale park Yala liggen verschillende ecosystemen zij aan zij. Yala is geweldig park als u wilde olifanten wilt zien. De beste tijd om Yala National Park te bezoeken is van oktober tot december. Naast de rijkdom aan natuur treft men ook in Yala ook historisch en religieus belangrijke (vind)plaatsen als Kataragama, Sithulpahuwa en Magul Maha Vihara aan.

Udawalawe National Park
Het schitterende National Park Udawalawe staat bekend om haar grote aantallen olifanten, krokodillen, langoeren, makaken en vele soorten vogels, waaronder veel pauwen. U wordt per jeep door het park gereden en al snel vergeet u in een National Park te zijn. De vlakte is enorm uitgestrekt en de vele dieren maken dat u ogen tekort komt!

footer-image neem contact met ons op