Praktische informatie Sri Lanka

Reisdocumenten
Voor Sri Lanka heeft u nodig:
• Een paspoort dat bij aankomst in Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig is.

Visum
Voor een verblijf op Sri Lanka is een visum vereist. Deze kunt u eenvoudig vooraf online bestellen via: http://www.eta.gov.lk/slvisa/

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Of kijk voor meer informatie op www.klmtravelclinic.nl

Geldzaken
De munteenheid van Sri Lanka is de Rupee (afgekort LKR). U mag maximaal LKR 1000 in- en uitvoeren, wat de moeite van het wisselen in Nederland niet waard is. In buitenlandse valuta mag u US$ 5.000 meebrengen. Het is in bijna ieder Singalees hotel en restaurant mogelijk geld te wisselen. Dollars zijn niet meer noodzakelijk, de euro wordt overal geaccepteerd. Bij een officiële bank worden betere koersen gehanteerd dat bij hotels.

Pinnen
In de grote steden kunt u pinnen bij onder andere Commercial Bank, Sampath Bank en Seylan Bank, maar uw kaart moet wel het Maestro/Cirrus logo hebben. Tevens komt u in veel plaatsen een ATM tegen.

Credit Card
Betalen met creditcards kan vaak in hotels, grote winkels en grote restaurants. Mastercard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards.

Reischeques
Travellercheques kunt u bij elke bank en postkantoor in Nederland kopen en zijn verzekerd tegen diefstal. Vergeet niet het aankoopbewijs van uw travellercheques mee te nemen, sommige banken kunnen hiernaar vragen.

Openingstijden
De banken zijn in Sri Lanka meestal alleen ’s ochtends geopend, te weten van 9.00 tot 13.00 uur op maandag, en van 9.00 tot 13.30 uur van dinsdag tot en met vrijdag. Houdt er rekening mee dat de banken, behalve op de voor ons gebruikelijke feestdagen en in de weekeinden, ook gesloten zijn op de zogeheten poya-dagen, de dagen van volle maan die in Sri Lanka als feestdagen gelden.

Fooien
Het geven van fooien is in Sri Lanka gebruikelijk. Gidsen en chauffeurs en bij eetstalletjes, in het café etc. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Het loon ligt voor veel mensen onder het bestaansminimum, ze kunnen elke fooi hard gebruiken.

Taal
De officiële taal van Sri Lanka is het Singalees. Verder wordt er Tamil gesproken.
Met Engels kunt u zich goed verstaanbaar maken in Sri Lanka.

Voltage
De netspanning in Sri Lanka is 220 -230 volt, met driepoot stopcontacten. U dient een adapter te gebruiken.

Tijdsverschil Sri Lanka
In Sri Lanka is het in onze winter vier en half uur later dan in Nederland en in onze zomer drie en half uur.

Beste reistijd
Doordat Sri Lanka over diverse klimaten beschikt, is het een prettige bestemming om het gehele jaar door te bereizen. Half oktober t/m half maart is de beste reistijd voor het zuiden en westen van Sri Lanka, met droog en zonnig (gemiddeld 30 °C, hoge luchtvochtigheid) weer. In het centrale deel, met name de streek van Nuwara Eliya, kan het ruim 10° koeler zijn en ’s avonds en ’s nachts zelfs fris.

Kleding
Wij raden u aan om katoenen of linnen kleding te dagen, niet te strak om het lichaam. Tijdens een bezoek aan een tempel ziet men graag de armen en benen bedekt. Daarnaast moet u zich beschermen tegen de zon en insecten. Neemt u ook wat warme kleding mee, aangezien het in het binnenland in de avond erg af kan koelen. Zorg voor stevige wandelschoenen als u wandelingen wilt maken in de National Parks.

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Internationaal rijbewijs
– Kopie internationaal rijbewijs en kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Antimuggen middel met DEET
(vaak ter plaatse goedkoper te verkrijgen)
– Overhemd met lange mouwen tegen muggenbeten
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Paraplu en/of regenponcho
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera

Ambassade Sri Lanka
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel. 070 – 365 59 10

footer-image neem contact met ons op