Steden Sri Lanka

Colombo
De hoofdstad van Sri Lanka telt 600.000 inwoners en ligt aan de westkust van het eiland. Het is een wirwar van gebouwen die in alle stijlen door elkaar staan. Koloniale huizen staan in de schaduw van moderne kantoorgebouwen; moderne woonwijken naast shantytowns en tempels naast moskeen. De ‘Full Moon’ parade van Colombo is in de laatste jaren uitgegroeid tot een grootser spektakel dan dat van Kandy. Een van de mooiste hotels in Colombo is het Galle Face Hotel, een eeuwenoud koloniaal pand waar menig beroemdheid graag een nachtje doorbrengt.

Negombo
Het vissersdorp Negombo ligt op 37 km ten noorden van de hoofdstad Colombo en zeer gunstig gelegen ten opzicht van de internationale luchthaven. Meestal wordt Negombo als start en eindpunt van een rondreis over Sri Lanka gebruikt. Negombo ligt tussen een grote lagune en de zee en is omzoomd door lange stranden. Het is dus de ideale plek om je reis over Sri Lanka te beginnen of te eindigen.

Hambantota
Hambantota is een badplaats met een aantal fijne hotels. Het is een mooi uitgangspunt voor een bezoek aan Yale en Bundala National Park. Hambantota ligt in het warmste deel van Sri Lanka en is tevens bekend om zijn zoutwinning.

Trincomalee
Ooit de belangrijkste militaire haven van de Britten is Trincomalee, de stad ligt aan de oostkust van Sri LankaHet strand bij Nilaveli is een van de beste stranden van het gebied en ligt op 16 kilometer van Trincomalee. De beste periode om Trincomalee te bezoeken is van april tot en met oktober.

Mount Lavinia
Mount Lavinia ligt op slechts 8 kilometer ten zuiden van het centrum van de hoofdstad Colombo. Hier vindt u een van de mooiste hotels, het uit het koloniale tijdperk stammende Hotel Mount Lavinia, het vroegere buitenverblijf van de Engelse gouverneur en nu een van de oudste hotels van het eiland.

Bentota
Bentota en Alutgama aan elkaar vastgegroeid tot één lang toeristisch dorp. Bentota is een stuk minder toeristisch dan de verderop gelegen badplaats Hikkaduwa en een prima plek een vakantie door te brengen. Vanuit Bentota is het mogelijk een bezoek te brengen aan Brief Garden. Dit mooie park was het geliefde toevluchtsoord van de kunstenaar Bevis Bawa. Onderweg passeert u een aantal rubberplantages en het moslimdorpje Dharga.

Beruwela en Alutgama
Deze badplaats ligt zo’n 56 kilometer ten zuiden van Colombo. De badplaats vormt het begin van een 120 kilometer lange kuststrook. Het strand van Beruwela wordt de ‘gouden mijl’ genoemd vanwege de mooie goudgele kleur van het zand. De zee voor Beruwela is geschikt voor kinderen omdat de branding deels wordt getemperd door een rif. Beruwela, Bentota en Alutgama zijn in de loop der jaren door bebouwing een lang dorp geworden.

Kalutara
De langgerekte badplaats Kalutara ligt 43 kilometer ten zuiden van Colombo,langs de drukke kustweg naar Galle en aan de oevers van de Kalu Ganga (de Zwarte Rivier). Kalutara was vroeger één van de belangrijkste centra van de handel in kruiden. Tegenwoordig heeft de plaats een aantal uitstekende strandresorts, en staat het bekend om het fraaie manden- en strovlechten. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door het Gangatilaka Vihara tempelcomplex.

Ratnapura
Ratnapura, is een bijzondere plaats op 100 kilometer oostelijk van Colombo. De naam betekend letterlijk; stad van de edelstenen. Deze worden in de edelsteenmijnen in de omgeving gevonden. Ratnapura ligt in een schitterend gebied vol thee- en rubberplantages met een adembenemend uitzicht op Adam’s Peak. Hier is het startpunt van de 8 uur durende klim naar de tempel op de top van deze meest heilige berg van Sri Lanka. Iets ten noorden van de Ratnapura liggen de Kalugas watervallen. Bij Kosgalla, op 8 km afstand van Ratnapura, vindt men enkele grotten. Ratnapura heeft een mooi museum dat uiteraard geheel aan edelstenen gewijd is.

Badulla
Het op bijna 700 meter hoogte gelegen Badulla is een van de oudste steden van het eiland. De Portugezen hielden de plaats korte tijd bezet, en legden Badulla bij hun vertrek in de as. Hier, in het uiterste zuidoosten van het Srilankaanse hoogland, eindigt de spoorweg van die van de hoofdstad Colombo door de hooglanden loopt. Op 6 kilometer afstand liggen de indrukwekkende 60 meter hoge Dunhinda watervallen. De waterval is het meest spectaculair in onze zomermaanden. Tien kilometer ten zuidoosten van Badulla ligt de 1850 meter hoge Namunukula, die beklommen kan worden.

footer-image neem contact met ons op