Praktische informatie Belize

Reisdocumenten
Voor Belize heeft u nodig:
• Een paspoort dat na vertrek uit Belize nog minimaal 6 maanden geldig is.
Veelal wordt er over de VS gevlogen om Belize te bereiken, denk hierbij aan uw ES Waiver, deze is verplicht.
Zonder deze waiver wordt u de VS niet toegelaten, ook al blijft u in transit!

Visum
Voor een bezoek aan Belize heeft u geen visum nodig.

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Of kijk voor meer informatie op www.klmtravelclinic.nl.

Geldzaken
De munteenheid van Belize is de Belize Dollar (BZD), onderverdeeld in 100 cents. De koers is vrij stabiel, 1 BZ$ is € 0,54 waard.Let u erop dat de prijzen in Belize soms in Amerikaanse Dollars is vermeld. U kunt het beste altijd wat kleine coupures op zak hebben, daar er niet in elk dorp genoeg wisselgeld aanwezig is.

Pinnen
Pinnen is niet overal mogelijk in Belize. Bij de Belize Bank kunt u met elke pas pinnen. Er zijn echter ook banken in Belize die niet alle pinpassen accepteren.

Credit Card
De creditcard wordt op veel plaatsen geaccepteerd.

Reischeques
Travellercheques in euro’s of dollars worden op veel plaatsen geaccepteerd.

Openingstijden
Over het algemeen zijn de banken geopend van maandag tot en met donderdag van 08:00 uur tot 13:00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 16:30 uur. Op zaterdag en zondag zijn de banken gesloten.

Fooien
Een fooi wordt alleen in de betere restaurants, bars en clubs gegeven. De fooi is dan ongeveer 10 procent van de rekening.

Taal
Belize is het enige land in Midden-Amerika waar Engels de officiële taal is. Spaans is de moedertaal van ongeveer 15% van de bevolking. Het Engels-creools is de omgangstaal, waar alle Belizanen mee communiceren met elkaar. Deze taal is gebaseerd op het Engels maar is duidelijk beïnvloed door het Maya, Afrikaanse talen en het Spaans. In geïsoleerde streken spreekt nog een enkeling een Indiaanse taal.

Voltage
Het voltage in Belize is 110V, 60Hz. U heeft een reisstekker nodig met twee platte polen, welke ook in de VS gebruikt worden. Indien u geen schakelaar op uw elektrische apparatuur heeft, heeft u een adapter nodig.

Tijdsverschil Belize
Het is in Belize 7 uur vroeger dan in Nederland.

Beste reistijd
Belize is door de aangename temperatuur het gehele jaar te bezoeken. De beste reistijd is van november tot mei, wanneer het droog en zonnig is. In het voorjaar en de zomer is het landschap diepgroen vanwege de regen. Er kan namelijk af en toe een tropische bui vallen. Zoals voor het hele Caribische gebied geldt ook voor Belize een orkaanseizoen van juli tot half november. September en oktober zijn hierin de piekmaanden.

Kleding
Wij raden u aan om gemakkelijke, lichte en luchtige kleding mee te nemen. Ook raden wij aan om een poncho mee te nemen. Wanneer u gaat wandelen door het regenwoud, kunt u het beste kleding met lange pijpen en mouwen meenemen ter bescherming tegen insecten en muggen.

Klimaat
Belize heeft een tropisch klimaat. Het hele jaar door ligt de temperatuur tussen de 20 en 30 graden. ’s Avonds koelt het af en is het tussen de 19 tot 24 graden. Belize kent een regenseizoen en een droog seizoen. Globaal gesproken loopt het droge seizoen van december tot en met mei. De maanden februari, maart, april en mei zijn doorgaans de droogste maanden.

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Internationaal rijbewijs
– Kopie internationaal rijbewijs en kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Antimuggenmiddel met DEET   (vaak ter plaatse goedkoper te verkrijgen)
– Overhemd met lange mouwen tegen muggenbeten
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Paraplu en/of regenponcho
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera

Ambassade van Belize
Brand Whitlocklei 135
1200 Brussel
Tel.: 0032 – 2732 6204

footer-image neem contact met ons op