Praktische informatie Costa Rica

Reisdocumenten
Voor uw reis naar Costa Rica heeft u nodig:
• Een paspoort dat na terugkomst uit Costa Rica nog minimaal 6 maanden geldig is.

Visum
Voor een verblijf met een maximum van 90 dagen is geen visum vereist.

Vertrekbelasting
Vanaf 01 oktober 2011 dient u bij vertrek USD 36,- aan vertrekbelasting te betalen. Dit bedrag is tegenwoordig in de meeste internationale tickettarieven opgenomen.

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Of kijk op www.klmtravelclinic.nl

Geldzaken
De lokale munteenheid van Costa Rica is de Costa Ricaanse Colon. Wij adviseren om met name USD in contanten mee te nemen en ter plekke geld op te nemen met uw pinpas (wereldpas). Euro’s zijn minder algemeen geaccepteerd en de geldende koers is vaak laag. Vaak worden ook contante dollars geaccepteerd als betaalmiddel, zo kunt u de excursies in Costa Rica in cash dollars betalen. Het is raadzaam om contanten in kleine coupures te bestellen, dit omdat niet alle banken of hotels altijd voldoende Colones beschikbaar hebben om te wisselen.
Bij in ontvangst nemen van een huurauto is een creditcard verplicht!

Pinnen
Voor het pinnen van geld zijn in Costa Rica veel ATM-machines beschikbaar. Met een Nederlandse bank-of giro pinpas, voorzien van en Maestro of Cirrus logo, kunt u vaak terecht bij geldautomaten. Wij raden u aan om zowel een bankpas als een creditcard mee te nemen zodat u niet onnodig voor verrassingen komt te staan.

Credit Card
In hotels en grote restaurants worden de meeste creditcards geaccepteerd. In kleinere gelegenheden veelal niet. De meest aanbevolen credit cards zijn Mastercard en Visa. American Express wordt minder vaak geaccepteerd. Bij het in ontvangst nemen van een huurauto is een creditcard verplicht!

Reischeques
Traveller cheques kunnen alleen in de grotere steden ingewisseld worden.

Openingstijden
(Overheids)kantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur, met een lunchpauze tussen 11.30 en 13.00 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 15.30 of 16.00 uur. In San José blijven banken soms langer open. Een aantal banken is ook op zaterdag geopend. De openingstijden van winkels zijn van maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 of 19.00 uur.

Fooien
Standaard wordt in restaurants 10% bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd, toch is het gebruikelijk een fooi van circa 10% tot 15% te geven. Een kleine fooi voor gidsen indien u deelneemt aan excursies wordt zeer op prijs gesteld.

Taal
De officiële taal in Costa Rica is het Spaans. Enkele afgelegen Indiaanse gemeenschappen spreken nog een autochtone taal en aan de oostkust bevinden zich enkele enclaves waar neger- of pidgin-Engels de voertaal is.

Voltage
De gangbare stroomspanning is 110-120 volt, 60 Hertz.
U heeft een verloopstekker nodig.

Tijdsverschil Costa Rica
Tijdens de wintertijd is het in Costa Rica 7 uur vroeger dan in Nederland, tijdens de zomertijd bedraagt het verschil 8 uur.

Beste reistijd
Costa Rica kent een regenseizoen, in de maanden augustus, september en oktober valt de meeste regen. De overige maanden zijn aangenaam om in Costa Rica te verblijven.

Kleding
Wij raden u aan om katoenen of linnen kleding te dagen, niet te strak om het lichaam. Daarnaast moet u zich beschermen tegen de zon en insecten. Neemt u ook wat warme kleding mee, aangezien het in het binnenland in de avond erg af kan koelen. Zorg voor stevige wandelschoenen en in het regenseizoen is een regenponcho geen overbodige luxe!

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Internationaal rijbewijs bij selfdrive
– Kopie internationaal rijbewijs en kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Antimuggenmiddel met DEET (vaak ter plaatse goedkoper te verkrijgen)
– Overhemd met lange mouwen tegen muggenbeten
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Paraplu en/of regenponcho
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera

Ambassade Costa Rica
Laan Copes van Cattenburch 46
2585 GB Den Haag
Tel:  070 354 07 80
Fax: 070 358 47 54

footer-image neem contact met ons op