Cultuur Mexico

Valladolid
Van dit stadje wordt gezegd dat u, na de toeristische kust, pas echt Mexico bereikt. En dit klopt ook wel, er hangt een nostalgische sfeer en de gebouwen stammen uit de Spaanse kolonisatie tijd wat de cultuur in Mexico versterkt. Wandel door de straatjes en maak kennis met het Mexicaanse dagelijks leven.

U ziet vrouwen in klederdracht, mannen in de kappersstoel en kinderen buiten op de pleinen spelen. Achter de Franciscaanse kathedraal aan het plein liggen enkele volkswijken met kleurige huisjes, zeer de moeite waard om eens doorheen te lopen. Loop in de avond door de wijk San Bernardino. De smalle straatjes zijn verlicht en komen uit op het San Bernardino klooster. Zo’n beetje elke hoek van de Calle 41 nodigt uit voor een drankje.

Merida
De ‘witte stad’ is een absoluut hoogtepunt bij een reis door Mexico. Het historische centrum is prachtig, in het groene zocalo-park flaneren de inwoners in het weekend in zondagse kledij en laten er hun schoenen poetsen. Maya-vrouwen in de klederdracht van Chiapas spreiden bij de Plaza Hidalgo hun producten uit op de straat. In open koetsen op hoge wielen kunt u zich door de stad laten vervoeren. Voorbij het Parque Santa Lucia vindt u een brede boulevard met voornamelijk villa’s en prachtige paleizen. U kunt hier zeker twee dagen ronddwalen en u vergapen aan de pracht en praal.

Campeche
Campeche ligt aan zee en heeft een kleurrijk, historisch centrum. De laatste jaren zijn veel gebouwen gerestaureerd en het is ’s avonds sfeervol verlicht. Langs de acht keer zes rechtlijnige straten staan aan weerszijden gebouwen in vrolijke kleuren met witte accenten. Eromheen staat het restant van een vestingmuur waarvan de poorten bewaard zijn gebleven. Dit geheel is het historisch centrum van Campeche. Het oude Campeche is sinds 1999 Unesco-werelderfgoed. Probeer tijdens het avondeten de specialiteit van de stad: garnalen met tortilla’s en tomatensaus.

Palenque
De Maya ruïnes van Palenque liggen midden in het oerwoud. Zorg ervoor dat u water meeneemt, want het kan hier erg warm zijn. De ontdekkers van Palenque konden veel van de geschiedenis achterhalen doordat hiëroglyfen op de muren intact zijn gebleven. Ze vertellen over dynastieën, veroveringen, rijkdom en ondergang. We raden u weer aan zo vroeg mogelijk de tempels te bezoeken om de hitte zoveel mogelijk voor te zijn. Nadat u door de oude ruïnes hebt gedwaald kunt u lekker afkoelen in de watervallen van Agua Azul of Mishol Ha, op ongeveer een uurtje rijden. De watervallen liggen verscholen in de jungle en vonden wij zeker een bezoek waard!

Tulum
Tulum is een oude Mayastad in Quintana Roo op het schiereiland Yucatán, in het uiterste oosten van Mexico. De stad ligt op een 12 meter hoge klif aan de Caribische Zee in de Riviera Maya en is daarmee een populaire bestemming voor toeristen.

De eerste inscriptie in Tulum dateert uit 564 maar de bloeiperiode van de stad was van de elfde tot de vijftiende eeuw. Deze stad had destijds een religieuze functie maar werd ook als handelscentrum gebruikt. Zo kwamen hier land- en zeeroutes bij elkaar en werd er waarschijnlijk zelfs handel gedreven met de binnenlanden van het huidige Guatemala via de Río Motagua. Nadat de stad in de zestiende eeuw werd verlaten werden er nog religieuze ceremonies uitgevoerd. Mogelijk was de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Díaz de eerste westerling die de stad (in 1518) bezocht maar pas in de 19e eeuw kwam er archeologische belangstelling voor deze stad. De stad is geheel ommuurd en er staan verschillende tempels. Één van de bouwwerken diende als een soort vuurtoren. Hier werd ’s nachts een vuur aangestoken dat door een opening in een muur scheen. Hierdoor konden de zeelieden tussen de riffen door navigeren.

Chichen Itza
Chichen Itza is tot nu toe de grootste, meest onderzochte en waarschijnlijk de belangrijkste Maya-ruine van Yucatán. Al in 1980 werd deze locatie tot Unesco-werelderfgoed verklaard. Chichen Itza bleek bij haar ontdekking heel ontwikkeld te zijn op het gebied van infrastructuur. De voormalige Maya stad bestaat uit tempels, een bakveld, cenote en veel bijgebouwen. U loopt vanzelf naar El Castillo (het kasteel), een tempel die opgedragen is aan de god Kulkulkan. Dit is een van de mooiste gebouwen van het complex. Dwaal hier rond en ga op zoek naar de verborgen geheimen van het verleden.

footer-image neem contact met ons op