Praktische informatie Mexico

Reisdocumenten
Voor Mexico heeft u nodig:
Een paspoort dat bij terugkomst uit Mexico nog minimaal 6 maanden geldig is. Wanneer u het land binnenkomt, dient u bovendien bij de douane een ingevulde toeristenkaart te tonen, die u in het vliegtuig krijgt of bij de douane zelf. Deze tweedelige kaart wordt u overigens gratis ter beschikking gesteld. Nadat de kaart is afgestempeld bij de migracion, dient u deze te bewaren en weer af te geven bij uw vertrek, dat maximaal drie maanden later mag zijn.

Visum
Voor een bezoek aan Mexico heeft u geen visum nodig.

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Of kijk voor meer informatie op www.klmtravelclinic.nl.

Geldzaken
De munteenheid van Mexico is de Mexicaanse Peso (die net als de Amerikaanse Dollar met het symbool $ wordt weergegeven) De peso wordt onderverdeeld in 100 centavos. 100 peso is circa € 7. €1 is circa 14 peso.

Pinnen
Wisselkantoren en banken vindt u in bijna alle toeristenplaatsen van Yucátan. In hotels wordt over het algemeen een ongunstigere koers gehanteerd. In de meeste steden zijn betaalautomaten waar u met uw bank- of giropas (mits er een Cirrus of Mastercard logo op staat) gewoon kunt pinnen. Dit geldt ook voor creditcards met pin. De bank berekent echter per opname een tarief van € 1,50-4,50. Veel winkels en restaurants in Cancun accepteren ook Amerikaanse dollars als betaling. Betalen met peso’s is echter voordeliger omdat de bedragen in dollars ongunstig worden afgerond.

Credit Card
De creditcard wordt op veel plaatsen geaccepteerd.

Reischeques
Travellercheques in euro’s of dollars worden op veel plaatsen geaccepteerd.

Openingstijden
Banken: ma.-vr. 09:00-13:30 uur, za.-zo. 08:30-14:00 uur. Wisselkantoren zijn vaak al vanaf 08:30 uur geopend en blijven ook in de namiddag en tot ’s avonds laat open.
Postkantoren: (correos) ma.-vr. 09:00-18:00 uur, za. 09:00-12:00 uur.
Winkels: ma.-vr. 9/10-13/14 en 16/17-21/22 uur, winkelcentrum 10:00-22:00, supermarkt 08:00-22/24 uur.
Musea: ma.za. 9/10-17/18/20 uur, zo. 9/10-13 uur, maandag vaak gesloten.

Fooien
In Mexico is het zeer gebruikelijk dat er voor diensten en service een tip wordt gegeven. Het gaat altijd om kleine bedragen en ons advies is: wees gul. Ze zijn er heel blij mee. In restaurants wordt over het algemeen een fooi van 15% van de rekening gegeven. Kamermeisjes in hotels, waar u langer verblijft, verwachten meestal 1 US dollar per dag.

Taal
De officiële taal is Spaans en de Indiaanse bevolking spreekt de oude dialecten.
U kunt op veel plaatsen met Engels terecht, maar realiseert u zich wel dat het merendeel van de bevolking slechts enkele woorden Engels spreekt. Het wordt zeer gewaardeerd als u (al is het maar een paar woorden) de Mexicanen in het Spaans benadert.

Voltage
In Mexico is een voltage van 110. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar hier is een “wereldstekker” met twee platte polen voor nodig, zoals ook in de USA wordt gebruikt.

Tijdsverschil Mexico
In de winter is het zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomer acht uur.

Beste reistijd/Klimaat
Op het schiereiland Yucatan ligt de dagtemperatuur tussen 26 en 30 graden. In onze winter – van november t/m april – is de luchtvochtigheid laag. Tijdens onze zomermaanden – mei t/m september – is de luchtvochtigheid hoger en voelt het veel warmer aan. ’s Avonds koelt het af naar 18 graden, van mei tot september blijft het warmer. Het kan dan ook flink regenen maar de buien zijn vaak fel en duren niet lang. Deze periode is heel geschikt voor een vakantie in Mexico.

In de maanden september en oktober zijn de weersomstandigheden het meest instabiel, vooral door de orkanen die vooral in september en oktober ontstaan boven de Caribische zee. Landinwaarts neemt een orkaan doorgaans snel in kracht af maar ook als deze honderden kilometers ver weg is, kan hij harde wind en veel regen veroorzaken. Daarvan kun je dan in Yucatan aan de kust last hebben.

Kleding
Wij raden u aan om gemakkelijke, lichte en luchtige kleding mee te nemen. Ook raden wij aan om een poncho mee te nemen. Wanneer u gaat wandelen door het regenwoud, kunt u het beste kleding met lange pijpen en mouwen meenemen ter bescherming tegen insecten en muggen.

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Internationaal rijbewijs bij selfdrive
– Kopie internationaal rijbewijs en kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Antimuggenmiddel met DEET   (vaak ter plaatse goedkoper te verkrijgen)
– Overhemd met lange mouwen tegen muggenbeten
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Paraplu en/of regenponcho
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera

Ambassade van Mexico, Nederland
Nassauplein 28
2585 EC Den Haag
Tel: 0031 70 360 29 00

Ambassade van Mexico, België
F.D. Rooseveltlaan 94
1050 Elsene
Tel: 0032 – 2 629 07 77

footer-image neem contact met ons op