Steden Mexico

Cancun
Een wit, kilometerslang strand, een turkooisblauwe zee en een uitgestrekt mangrovebos. Met deze belangrijke items is het ooit zo stille vissersplaatsje Cancun uitgegroeid tot een ideaal vakantieoord. U vindt hier een enorme keuze aan hotels, winkels golfcourses en wat de vakantieganger zich verder nog kan wensen.

Merida
De ‘witte stad’ is een absoluut hoogtepunt bij een reis door Mexico. Het historische centrum is prachtig, in het groene zocalo-park flaneren de inwoners in het weekend in zondagse kledij en laten er hun schoenen poetsen. Maya-vrouwen in de klederdracht van Chiapas spreiden bij de Plaza Hidalgo hun producten uit op de straat. In open koetsen op hoge wielen kunt u zich door de stad laten vervoeren. Voorbij het Parque Santa Lucia vindt u een brede boulevard met voornamelijk villa’s en prachtige paleizen. U kunt hier zeker twee dagen ronddwalen en u vergapen aan de pracht en praal.

Chetumal
Chetumal is de hoofdstad van de staat Quintana Roo, in het uiterste oosten van Mexico. Voor de komst van de Spanjaarden heette de stad Chactemal. Het was de hoofdstad van de gelijknamige Maya stadstaat. In de jaren veertig en vijftig van de twintigste eeuw werd de stad tot drie keer verwoest door hurricanes, waardoor er van de oorspronkelijke gebouwen en huizen niets meer over is, en de huizen nu voornamelijk van beton zijn gemaakt. De reden waarom Chetumal leuk is, is vanwege het prachtige Maya Museum dat hier gevestigd is. Hier kunt u wegdwalen in de beroemde geschiedenis van de Maya’s, en kunt u zich indenken hoe Chetumal er vroeger uit moet hebben gezien.

Campeche
Campeche ligt aan zee en heeft een kleurrijk, historisch centrum. De laatste jaren zijn veel gebouwen gerestaureerd en het is ’s avonds sfeervol verlicht. Langs de acht keer zes rechtlijnige straten staan aan weerszijden gebouwen in vrolijke kleuren met witte accenten. Eromheen staat het restant van een vestingmuur waarvan de poorten bewaard zijn gebleven. Dit geheel is het historisch centrum van Campeche. Het oude Campeche is sinds 1999 Unesco-werelderfgoed. Probeer tijdens het avondeten de specialiteit van de stad: garnalen met tortilla’s en tomatensaus.

Palenque
De Maya ruïnes van Palenque liggen midden in het oerwoud. Zorg ervoor dat u water meeneemt, want het kan hier erg warm zijn. De ontdekkers van Palenque konden veel van de geschiedenis achterhalen doordat hiëroglyfen op de muren intact zijn gebleven. Ze vertellen over dynastieën, veroveringen, rijkdom en ondergang. We raden u weer aan zo vroeg mogelijk de tempels te bezoeken om de hitte zoveel mogelijk voor te zijn. Nadat u door de oude ruïnes hebt gedwaald kunt u lekker afkoelen in de watervallen van Agua Azul of Mishol Ha, op ongeveer een uurtje rijden. De watervallen liggen verscholen in de jungle en vonden wij zeker een bezoek waard!

Tulum
Tulum is een oude Mayastad in Quintana Roo op het schiereiland Yucatán, in het uiterste oosten van Mexico. De stad ligt op een 12 meter hoge klif aan de Caribische Zee in de Riviera Maya en is daarmee een populaire bestemming voor toeristen.

De eerste inscriptie in Tulum dateert uit 564 maar de bloeiperiode van de stad was van de elfde tot de vijftiende eeuw. Deze stad had destijds een religieuze functie maar werd ook als handelscentrum gebruikt. Zo kwamen hier land- en zeeroutes bij elkaar en werd er waarschijnlijk zelfs handel gedreven met de binnenlanden van het huidige Guatemala via de Río Motagua. Nadat de stad in de zestiende eeuw werd verlaten werden er nog religieuze ceremonies uitgevoerd. Mogelijk was de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Díaz de eerste westerling die de stad (in 1518) bezocht maar pas in de 19e eeuw kwam er archeologische belangstelling voor deze stad. De stad is geheel ommuurd en er staan verschillende tempels. Één van de bouwwerken diende als een soort vuurtoren. Hier werd ’s nachts een vuur aangestoken dat door een opening in een muur scheen. Hierdoor konden de zeelieden tussen de riffen door navigeren.

footer-image neem contact met ons op