Natuur Nicaragua

Masaya
Masaya staat bekend om twee dingen, de vulkaan en de markt. Masaya is de stad van de hangmatten, hier vindt u dan ook de mooiste en beste kwaliteit hangmatten. De markt biedt een keur aan souvenirs van hoogwaardige kwaliteit. Iets buiten de stad ligt de zeer actieve vulkaan Masaya waar wolken van zwaveldamp continue uit de krater opstijgen. Het mooie aan deze vulkaan is dat u met de auto tot aan de kraterrand mag rijden. Vanaf een iets hoger gelegen uitkijkpunt heeft u een geweldig zicht in de krater. Er worden avondwandelingen georganiseerd waarbij u de gloeiend hete lava kunt zien borrelen in de krater!

Omgeving Léon richting Matagalpa
Als u de weg vanaf Léon naar Matagalpa neemt wordt u al snel betoverd door het geweldige zicht op de vijf vulkanen, die daar trots en imposant het landschap sieren. Gun uzelf de tijd om een stop te maken bij deze reusachtige, actieve vulkanen en breng een bezoek aan het Natuurreservaat Hervideros San Jacinto. In het kleine plaatsje San Jacinto heeft de tijd stil gestaan en kunt u zien hoe de bewoners hier leven met letterlijk een werkende vulkaan in hun achtertuin! De weg leidt u verder dwars door het mooie gebied, langs rijstvelden verder naar Matagalpa.

Matagalpa / Selva Negra
Matagalpa is een aardig stadje in het binnenland van Nicaragua. De weg er naar toe gaat steeds verder omhoog, de omgeving wordt ook steeds groener. Even buiten Matagalpa vindt u de koffieplantage Selva Negra. Een plantage die al jaren met veel passie door het echtpaar Kühl gerund wordt. Met veel liefde voor hun plantage, maar zeer zeker ook voor hun werknemers, hebben zij van Selva Negra een mooi project weten te maken. Het gehele natuurpark streeft ernaar om selfsupporting te zijn op alle gebied. Van stroom, water tot voedsel.

Daarnaast is het bewonderenswaardig dat Mausi en Eddie er alles aan doen om hun werknemers een goede baan en dito toekomst te geven. Zo is er een school, een kliniek met arts en verpleegster, huizen en wordt er zelfs voor gezorgd dat ook de volwassene gratis Engels les krijgen. De koffieplantage is midden in een natuurpark gelegen en biedt veel mogelijkheden om kilometers lange wandelingen te maken. Verder mag een koffietour over de plantage niet ontbreken en kunt u paarden huren voor een onvergetelijke rit door het woud. Selva Negra heeft diverse huisjes waar u kunt overnachten en ’s morgens gewekt wordt door het brullen van de brulapen. Er is zelfs een heuse romantische kapel voor de trouwlustigen onder u!

Ometepe
De boottocht naar dit unieke eiland midden in het meer van Nicaragua is al een belevenis op zich! Met een ‘moderne’ veerboot vaart u naar het eiland met de twee vulkanen. Dit is ook direct de verklaring voor de naam Ometepe; “Eiland met Twee Vulkanen” namelijk Volcan de Concepción en Volcan de Maderas. De actieve vulkaan Concepción heeft in 1999 zijn laatste kleine uitbarsting gehad. Aan de voet van de Maderas vulkaan vindt u Laguna Maderas compleet omringt door groen. Een mooie wandeling naar de cascade Ramón leidt u naar een prachtige, 56 meter hoge waterval.

Het eiland is eigenlijk één groot natuurpark met vele plant- en diersoorten. De eerste bewoners van het eiland, de Nahuas Indianen, hebben hun sporen hier achtergelaten. Bij de Finca Magdalena zijn een aantal interessante petroglyfen te bewonderen, grote keien met mysterieuze figuren waarvan niemand nog de betekenis heeft kunnen ontdekken. Het eiland leent zich uitstekend voor schitterende paardrijdtochten, over het strand of door de bossen, uren kunt u hier rijden! Ook kunt u lekker zonnen aan de kilometers lange zandstranden of zwemmen in het meer van Nicaragua met als decor twee gigantische vulkanen. Kortom, Ometepe is een uniek eilandje waar u geweest moet zijn!

Corn Eilanden
Twee werkelijke juweeltjes die u absoluut niet verwacht bij Nicaragua, zijn de Corn Islands. Op zeventig kilometer van de Nicaraguaanse oostkust liggen deze parels in de Caribische Zee, de grote en kleine ‘Corn Islands’. Voor mensen die op zoek zijn naar hét paradijs, stop met zoeken, op Corn Islands vindt u alles wat u van een paradijs verlangd! Verlaten stranden, schitterende baaien, gezellige hotelletjes en heerlijk eten, wat wenst u nog meer?

Rio San Juan
De natuur rond deze rivier is zo puur, zo ongerept, hier kunt u werkelijk onnoemelijk veel wildlife zien! Een prachtige boottocht over de Rio San Juan brengt u dwars door het primaire regenwoud van San Fernando Island, een klein eilandje in Lake Nicaragua, tot aan het historische stadje El Castillo. Onderweg kunt u genieten van de vele dieren zoals ontelbare vogel- en apensoorten, luiaarden, kaaimannen leguanen en grote knaagdieren zoals de agouti. El Castillo De La Imaculada Concepcion is de officiële naam van dit stadje waar een stoer fort met een wakend oog over de rivier uitkijkt. Om meer inzicht te krijgen over de historische gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld mag een bezoek aan het museum niet ontbreken.

Solentiname Archipel
Deze Archipel ligt in het zuidelijke gedeelte van het Lake Nicaragua, ook wel Cocibolca genaamd, en bestaat uit 36 kleine eilandjes. De archipel is gevormd ongeveer 26-66 miljoen jaar geleden, er bestaat een hoogteverschil tussen de 30 en 250 meter boven de zeespiegel. Solentiname ligt in de tropische zone en heeft hierdoor een aangenaam klimaat, de gemiddelde temperatuur is 26-28 °C. Hierdoor is een verblijf op één van de eilandjes dan ook zeker aan te raden. Op de eilandjes zijn naast veel flora en fauna vele interessante archeologische sites te bezoeken uit de pre-Columbiaanse periode met religieuze sculpturen en grotten met historische tekeningen en schilderingen.

Las Isletas
Dit is een archipel bestaande uit 365! (één voor ieder dag van het jaar) kleine vulkanische eilandjes gelegen in Lake Nicaragua op ongeveer 3 kilometer van Granada. Al deze eilanden hebben een zeer rijke flora en fauna, met als specialiteit watervogels. De archipel kan bezocht worden per boot, kleine bootjes vertrekken regelmatig van de havens van Acese, Cabaña Amarilla of Granada. Met deze boten wordt er door de smalle kanaaltjes gevaren die de eilandjes van elkaar scheiden. Er kan een bezoek gebracht worden aan het fort uit de 19de op San Pablo Island, of ga eens langs bij de apenkolonie op één van de kleine eilandjes. Zodra de boot in de buurt van de kust komt, spoeden de apen naar de wal om u te verwelkomen! Een archeologische trekker is een enorme rots van 100×25 meter met petroglyfen er in gekerfd. Deze steen staat midden op het Isla El Muerto, Eiland van de Dood. Hier zijn in het verleden vele religieuze beelden opgegraven die te bewonderen zijn in het voormalige klooster Museo Antigo Convento de San Francisco in Granada. U kunt de kanaaltjes ook per kayak doorvaren.

footer-image neem contact met ons op