Praktische informatie Jordanië

Reisdocumenten
Voor uw reis naar Jordanië heeft u nodig:
•Een paspoort dat na terugkomst uit Jordanië nog minimaal 6 maanden geldig is
•Een visum, te verkrijgen bij aankomst in Jordanië
•Een kopie van uw ticket

Visum
Voor een verblijf in Jordanië is van Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kunt u aanvragen bij aankomst op de luchthaven van Amman en de grensovergangen. Bij een verblijf van langer dan 2 dagen kunnen wij u een gratis visum verstrekken bij aankomst.

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting in medio april 2010 opgeheven.

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de GG&GD of uw huisarts.

Geldzaken
De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse Dinar (JD). Bankbiljetten hebben de volgende waarden: JD20, JD10, JD5 en JD1, en 500 fils. Er zijn munten met de waarden van 500, 250, 100, 50, 25, 20, 10, 5 en 1 fils (1000 fils is JD1).

Pinnen
In Amman, Wadi Musa, Aqaba en op de luchthaven kunt u pinnen, echter adviseren wij u te pinnen bij een bank die op dat moment geopend is.

Credit Card
Creditcards zijn goed te gebruiken. Creditcards als Visa, Mastercard, American Express en Diners Club worden steeds meer geaccepteerd in de grotere hotels en winkels. Maar ook hier het advies: Vergeet uw pincode niet! Geld halen met uw creditcard bij de bank is erg duur. Bij het in ontvangst nemen van een huurauto is een creditcard verplicht!

Reischeques
Uw geld kunt u gemakkelijk omwisselen bij banken, wisselkantoren en de meeste hotels. Mocht u geld inwisselen in hotels houdt er dan rekening mee dat de koers hier vaak minder gunstig is. Mocht u travellercheques willen gebruiken, dan raden wij u aan deze in euro’s of dollars mee te nemen.

Openingstijden
Banken, winkels en kantoren zijn gewoonlijk geopend van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 15.30 uur tot 18.30 uur; in de winter van 08.00 uur tot 12.30 uur.
Vrijdag is de (Islamistische) rustdag in Jordanië. Kantoren, banken en postkantoren zijn op die dag gesloten.

Fooien
In de betere hotels en restaurants is meestal al een fooi van 10% inbegrepen bij de rekening. In kleinere restaurants wordt een fooi van u verwacht, die overeenkomt met de geboden service. Taxichauffeurs krijgen over het algemeen geen fooi, maar bent u tevreden over de service dan kunt u een fooi geven.

Taal
De officiële taal in Jordanië is Arabisch, maar in veel plaatsen kunt u ook met Engels goed terecht. Een taalgidsje Arabisch is in dit land erg praktisch, de bevolking waardeert het zeer als u een paar woorden in het Arabisch kunt spreken.

Voltage
De netspanning is 220 volt/ 50Hz.

Tijdsverschil Jordanië
In Jordanië is het bijna het gehele jaar 1 uur later dan in Nederland en België.
Omdat de zomer- en wintertijd in Jordanië echter op een andere datum beginnen dan in Nederland en België is er van 26 maart tot 30 maart en van 29 september tot 29 oktober geen tijdsverschil met België en Nederland.

Beste reistijd
Doordat Jordanië drie verschillende klimaten heeft kan het land het hele jaar door goed bezocht worden, in de zomermaanden kan het erg heet zijn in het binnenland.

Kleding
Wij raden u aan om katoenen of linnen kleding te dagen, niet te strak om het lichaam. Daarnaast moet u zich beschermen tegen de zon en insecten. Neemt u ook wat warme kleding mee, aangezien het in het binnenland in de avond erg af kan koelen. Houdt u rekening met de gewoonten van de bevolking, te ‘ blote’ kleding wordt niet op prijs gesteld. Voor vrouwen geldt dat men het liefst de schouders en knieën bedekt zien als u zich in het openbaar begeeft.

Verzekeringen
Het is erg belangrijk dat u goed verzekerd bent tijdens uw vakantieperiode, een goede reisverzekering met werleddekking, samengestelde reis dekking en medische dekking is daarom aan te raden. Informeer bij Treasury Travel naar de mogelijkheden.

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Internationaal rijbewijs, bij self-drive
– Kopie internationaal rijbewijs en kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera

Ambassade van Jordanië
Badhuisweg 79
2587 CD Den Haag
Tel: ;070 416 72 00
Fax: 070 416 72 09
E-mail: info@jordanembassy.nl

footer-image neem contact met ons op