Natuur Oman

Al Dakhliyah
De regio Al Dakhliyah grenst in het noorden aan het gouvernement van Muscat, in het oosten aan de Sharqiyah regio, in het westen aan de Dhahirah en Batinah regio’s en in het zuiden aan het Wusta gewest. De regio Al Dakhliyah speelt een koppelende rol binnen deze regio’s. Wanneer u door de regio rijdt, ziet u een groen, bergachtig terrein tegen het Jebel Akhdar liggen.

Ash-Sharqiyah
Als u de regio Sharqiyah ontdekt, zult u zien dat deze regio zeer uiteenlopende landschappen heeft: kustgebieden, woestijngebieden en het eiland Masirag.
De regio, bestaand uit 11 provincies, omvat het gebied genaamd de Ramlat Al Wahaybah, ook wel bekend als de Wahiba Sands, de steden Ibra en Sur en het eiland Masirah. De grootste en bekendste steden zijn Sur en Ibra. Sur is de hoofdstad van de regio, die zeker een bezoek waard is.

Een paar kilometer van Sur is het Ras al Jinz Turtle Reservaat, dit is een beschermd gebied voor de bedreigde groene schildpad. Samen met het eiland Masirah, is dit misschien wel de grootste broedplaats voor zowel de groene schildpad als de valse karetschildpad. Deze regio heeft ook het grootste aantal bedoeïenen. U kunt een excursie maken naar en met deze bedoeïenen, zij willen u door de woestijn gidsen voor een woestijnoversteek.

Al Dhahirah
Deze regio bestaat uit een semi-woestijn vlakte die tegen de hellingen van de zuidelijke voet van het Al Hajar gebergte ligt.
Bestaand uit drie provincies, Ibri, Yangul en Dhank, is deze regio het meest bekend in de archeologische wereld door de ontdekking van de bijenkorfgraven op Bat. Deze bijenkorfgraven zijn opgenomen in de werelderfgoed lijst van UNESCO. Deze graven zijn te bezoeken en zeker de moeite waard!

Al Wusta
Al Wusta is vooral bekend om de vele oliebronnen en als laatste toevluchtsoord van de Arabische oryx, een antilopensoort. De regio heeft ook veel zoutvlaktes.

Wadi’s
Wadi Mistal
Deze prachtige uitgedroogde rivierbedding ligt 16 kilometer van Nakhl vandaan. Met uw 4×4 wagen rijdt u door prachtige natuur die afgewisseld wordt door rotsen en indrukwekkende uitzichten. U wordt omgeven door hoge rotspartijen en mooie groene valleien. Onderweg ziet u verschillende natuurlijke kraters, die ooit vol stonden met water. De kraters zijn omgeven door hoge pieken van het Jebel Akhdargebergte en de Westelijke Hajar gebergte.
In de lente en dan vooral in februari, zijn de natuurlijke terrassen bij het bergdorpje Wekan, bedekt met prachtige paarse, roze en gele bloesem. Er groeien vijgen, granaatappelen, walnoten, abrikozen, druiven, dadels en limoenen. Er is een kleine parkeerplaats bij Wekan waar u kunt stoppen en foto’s kunt maken.
Deze moeilijke rit is zeker de moeite waard om de verschillende kleuren te bewonderen. Vanaf Wekan is het mogelijk om een hike te maken door dit mooie natuurgebied.

Wadi Abiyad
Deze bijna droge wadi is een prachtig gebied om doorheen te rijden. De wadi ligt in de buurt van Muscat. Terwijl u door de wadi rijdt, ziet u schitterend rotspartijen en snelstromend water. Dankzij dit water is er een prachtig groene natuur. Er zijn verschillende baden waar u een verfrissende duik kunt maken. Ook zijn er zandbanken die bedekt zijn met weelderig gras en riet langs de bedding. Er zijn vele overschaduwde banken waarop u kunt picknicken, relaxen en genieten van het prachtige en overweldigende uitzicht.

Wadi Bani Awf
Deze wadi is 40 kilometer lang en loopt door een diep dal. Hierdoor is het erg indrukwekkend om hierdoor heen te rijden. Het is mogelijk om te hiken, maar sommige delen van de wadi zijn enkel bereikbaar met een 4×4 wagen. U rijdt door een smalle kloof, waar water doorheen stroomt. De bedding is omgeven door hoge rotsformaties. Wat verderop vindt u een pad omhoog wat zeker de moeite is om naar boven te wandelen. Daar vindt u een diepe kloof waar water doorheen stroomt. Om deze wadi te doorkruizen is een hele dag nodig waarbij u vele mooie uitzichten en rotsformatie zult zien. Kortom, de moeite waard om dit te doen!

Eilanden
Masirah
Dit eiland ligt 15 kilometer van de oostkust van Oman. Dit minder bekende eiland is vol met ongerepte natuur. Als u houdt van avontuur, rustige stranden en wandelingen is dit eiland een aanrader. U kunt het onderwaterleven bewonderen bij de prachtige koraalriffen en schelpen via een duik of snorkelen. Het bijzondere van dit eiland is dat er vier soorten schildpadden leven en broeden, namelijk de Loggerhead, Olive Redley, Hawksbill en de groene schildpad. Verder kunt u trektochten maken over Masirah variërend van 1 uur tot een hele dag. Masirah is te bereiken met de boot of een vlucht vanaf Muscat.
Masirah is ideaal om te windsurfen en te kiteboarden, dit dankzij een uitstekende wind die vrijwel altijd aanwezig is.
 
Dimaaniyat Eilanden
Deze negen eilanden liggen ten noorden van Muscat en hebben ervoor gezorgd dat Oman definitief op de duikkaart staat. Dankzij het feit dat deze eilanden op de UNESCO werelderfgoed lijst staan, blijven de riffen en het vissenbestand in goede conditie. De eilanden bestaan grotendeels uit kalksteenrotsen. Aan de noordkant zijn steile hellingen, aan de zuidkant zijn prachtige uitgestrekte koraalriffen die zeker een duik waard zijn. Rondom de negen eilanden worden duikexcursies naar koraalriffen en soms scheepswrakken.

footer-image neem contact met ons op