Praktische informatie Oman

Reisdocumenten
Voor Oman heeft u nodig:
Een paspoort dat bij aankomst in Oman nog minimaal 6 maanden geldig is.
Stempels uit Israël in het paspoort is niet toegestaan.
Visum

Visum
Een visum kan worden gekocht bij aankomst op de luchthaven. Dit visum hoeft niet vooraf besteld te worden bij de ambassade.

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts.
Of kijk voor meer informatie op www.klmtravelclinic.nl

Geldzaken
De munteenheid van Oman is de Omani Riyal (OMR). Deze is verdeeld in 1000 Baizas. Bankbiljetten hebben de volgende waarden: 1, 5, 10, 20 en 50 OMR en 100, 200 en 500 Baizas. In de steden is het mogelijk met creditcard en pinpas geld op te nemen. Hotels en winkels accepteren deze ook. U kunt makkelijk euro’s inwisselen voor Riyals.

Pinnen
In Oman kunt u met uw (Maestro, Cirrus, More) pinpas pinnen op de luchthaven, bij grote supermarkten, hotels en verspreid door het land. Het is echter verstandig om te pinnen i.p.v. veel contant geld mee te nemen. Pinnen is namelijk veel goedkoper in Oman dan dat u geld omwisselt in Nederland.

Credit Card
In Oman kunt u met uw creditcard (Visa, American Express, Mastercard) terecht in vrijwel alle hotels, restaurants, grote winkels en zelfs in de soek. Kleinere creditcardmaatschappijen (Diner’s Club, Discover) worden niet altijd geaccepteerd. Voor de zekerheid kunt u het best contact opnemen met uw maatschappij voor vertrek.

Reischeques
Het handigst is het om te pinnen of met credit card te betalen. Travellercheques kunt u in Oman inwisselen op het vliegveld, bij banken en geldwisselkantoren. Kies voor cheques in dollars zodat u geen wisseltoeslagen hoeft te betalen.

Openingstijden
In Oman zijn de banken geopend van zaterdag tot woensdag van 08.00 tot 1200, donderdag van 08.00 tot 11.30. Op vrijdag zijn de banken in Oman gesloten, dit in verband met het islamitisch geloof.

Fooien
Het is vanzelfsprekend om mensen in Oman fooi te geven. Zij zijn hier afhankelijk van aangezien de lonen erg laag liggen. Het percentage van de fooi ligt tussen 5 -10% van het totaalbedrag. Fooi wordt voornamelijk verstrekt aan mensen in cafés en restaurants, maar ook aan kamersmeisjes, gidsen en chauffeurs.

Taal
De nationale taal van Oman is Arabisch, op sommige plaatsen wordt er Urdu, Hindi en Swahili gesproken. Vrijwel overal in Oman wordt goed Engels gesproken, het personeel in de hotels spreken vaak ook Duits en Frans.

Voltage
Het voltage in Oman ligt tussen de 220 en 240 Volt wisselstroom. De stopcontacten in Oman maken gebruik van het Engelse 3-polen systeem. Het is dus verstandig om een adapter mee te nemen of eventueel een wereldstekker. Adapters zijn bij elektronica winkels te koop.

Tijdsverschil Oman
In de zomer +2 uur.
In de winter +3 uur.

Beste reistijd
De beste reistijd naar Oman is van augustus tot eind april. In die maanden is de temperatuur het aangenaamst. Tijdens onze zomermaanden is het in Oman vrij warm.

Kleding
Tijdens een reis in Oman valt het op dat de bevolking zelf heel divers gekleed gaat; van traditionele disdasha’s & abaya’s tot jeans en t-shirts. Vrouwelijke toeristen hoeven niet gesluierd gekleed te gaan, luchtige zomerkleding volstaat. Wel wordt aangeraden dat vrouwen niet te bloot gekleed zijn, dus dat schouders, hals en knieën bedekt zijn. De Grand Mosque is de enige plek waar vrouwelijke toeristen zich geheel moeten bedekken tijdens een bezoek. Voor mannelijke toeristen volstaat luchtige zomerkleding, maar liefst wel gecombineerd met een lange broek.

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Internationaal rijbewijs bij selfdrive
– Kopie internationaal rijbewijs en kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera

Ambassade van het Sultanaat Oman
Nieuwe Parklaan 9
2597 LA ‘s-Gravenhage
Nederland
Tel: (+31) 70 3615800

footer-image neem contact met ons op