flatbread

Eten & Drinken Oman

Eten & drinken in Oman

Een geurige reis door de smaken van de woestijn en zee

Smaakvolle eenvoud met een rijke ziel

De Omaanse keuken is misschien minder bekend dan die van buurlanden, maar zeker niet minder bijzonder. Eten in Oman is een ervaring van pure smaken, geurige kruiden en warme gastvrijheid. Verwacht geen overdaad, maar juist een verfijnde eenvoud – vaak met invloeden uit India, Afrika en Perzië, door eeuwenlange handelsroutes over land en zee.

Specerijen, dadels en rozenwater

De keuken van Oman draait om harmonie: rijst, vlees of vis worden op smaak gebracht met specerijen zoals kardemom, saffraan, kaneel en kruidnagel. Gerechten worden vaak vergezeld van dadels, yoghurt, en geurige sauzen op basis van tomaat of kokos. Een feestelijke touch komt van rozenwater, dat soms subtiel wordt toegevoegd aan desserts of rijstgerechten.

Van gegrilde vis tot geurige stoofpotten

Langs de kust wordt veel verse vis gegeten, vaak gegrild of gestoofd met tamarinde en specerijen. In het binnenland zijn stoofgerechten met lamsvlees of kip populair, geserveerd met geurige rijst. Een klassieker is shuwa – langzaam gegaard vlees dat traditioneel in bananenbladeren gewikkeld onder de grond wordt bereid.

Ook populair: mashuai, een eenvoudig maar heerlijk gerecht van geroosterde vis (meestal koningvis) met rijst en citroensaus. Vegetarische gerechten op basis van linzen, bonen en groenten worden ook veel gegeten, vaak beïnvloed door de Indiase keuken.

Thee, koffie en zoetigheid

Gastvrijheid is diepgeworteld in de Omaanse cultuur. Bezoekers krijgen vrijwel altijd een kopje kardemomkoffie (kahwa) aangeboden, samen met verse dadels of een zoete lekkernij als halwa – een dikke, kruidige gelei van rozenwater, saffraan, noten en suiker. Ook zwarte thee met munt of kaneel is geliefd, vaak geserveerd met een flinke schep suiker.

---

Recept: Shuwa – feestelijk lamsvlees uit de ondergrondse oven

Een traditioneel gerecht voor speciale gelegenheden

Ingrediënten (voor 4 personen, ovenversie):

* 1 kg lamsbout of schouder, in grove stukken

* 4 teentjes knoflook, fijngehakt

* 1 el komijn

* 1 el korianderpoeder

* 1 tl kaneel

* ½ tl kardemom

* 1 tl kurkuma

* 1 el tomatenpuree

* sap van 1 citroen

* 3 el plantaardige olie

* zout & peper

* aluminiumfolie of bananenblad

Bereiding:

1. Meng alle kruiden, tomatenpuree, citroensap en olie tot een pasta. Wrijf het vlees royaal in en laat minimaal 12 uur marineren.

2. Wikkel het vlees in aluminiumfolie (of bananenblad, als beschikbaar) en plaats in een ovenschaal.

3. Laat het vlees langzaam garen in een oven van 140°C – ongeveer 4 tot 5 uur – tot het boterzacht is.

4. Serveer met rijst, yoghurt en frisse salade.

Shuwa is het symbool van Omaanse feestmaaltijden – langzaam, met aandacht en liefde bereid.


Vegetarische tip: Dhal met Omaanse kruiden

In Oman wordt ook veel linzenstoof gegeten, vaak met rijst of flatbread.

Fruit een uitje met knoflook, voeg rode linzen, kurkuma, komijn en tomaat toe en laat zachtjes pruttelen. Breng op smaak met citroen en verse koriander.

Treasury Travel ~ Individuele reizen op maat

🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.

Neem contact met ons op

Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:

United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152

U boekt en betaalt aan United Travel.