Praktische informatie Brazilië

Reisdocumenten
Voor uw reis naar Brazilië heeft u nodig:
Een paspoort dat na terugkomst uit Brazilië nog minimaal 6 maanden geldig is.

Visum
Voor Brazilië is geen visum vereist. In het vliegtuig of bij aankomst op de luchthaven krijgt u een tweetal formulieren uitgereikt, één voor het invullen van uw persoonlijke gegevens welke u afgeeft aan de paspoortcontrole, en een formulier voor de goederen welke u invoert, deze geeft u af aan de dienstdoende ambtenaar.

Let op: u krijgt bij paspoortcontrole een strookje terug, bewaar dit goed in uw paspoort. Het dient bij vertrek ingeleverd te worden.

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Of kijk voor meer informatie op www.klmtravelclinic.nl

Geldzaken
De geldeenheid van Brazilië is de real (R$), in het meervoud reais. Eén real kent 100 centavos en bestaat in munten van 1,5,10,25 en 50 centavos. Papiergeld bestaat in coupures van 1,2,5,10,20,50 en 100 Reais. Het is raadzaam altijd kleinere coupures op zak te hebben, daar zelfs een biljet van 50 Reais vaak niet gewisseld kan worden. Geld kan bij speciale wisselkantoren of bij de banken gewisseld worden, ook wisselen recepties van grotere hotels uw geld.

Pinnen
Met uw pinpas kunt u geld opnemen bij het meest betrouwbare Banco do Brasil of bij de kiosken van 24-hour banking. Let op: op de pinautomaat dient het Maestro of Cirrus teken te staan. Het gebeurt zelden, maar het kan voorkomen dat u geen geld uit de machine krijgt maar dat later blijkt dat wel geld wordt afgeschreven. Bewaar altijd het bonnetje dat uit de machine komt zodat u hiermee bij uw bank thuis kunt claimen!

Credit Card
De meeste internationale creditcards worden geaccepteerd in winkels, restaurants, bij autoverhuurmaatschappijen. Het is in Brazilië erg gebruikelijk om de slip van uw creditcard te ondertekenen. Vaak wordt er gevraagd of u in 1 keer wilt betalen of in meerdere keren. Tevens zult u gevraagd worden naar uw telefoonnummer.
In de niet toeristische streken worden over het algemeen geen creditcards en/of Travellers-cheques geaccepteerd. Bij vestigingen van Banco do Brasil kunt u veelal met uw creditcard (met pincode) geld opnemen bij de pinautomaten.

Reischeques
In de niet toeristische streken worden over het algemeen geen creditcards en/of Travellers-cheques geaccepteerd.

Openingstijden
De meeste grote banken zijn Braziliaans (Banco do Brasil, Caixa) maar er zijn verschillende internationale banken zoals Banco Real (ABN/AMRO). Openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 10 tot 4 uur. Niet bij alle banken kan geld gewisseld worden of worden gepind. Op nationale feestdagen, zaterdag en zondag zijn de banken niet geopend.

Fooien
Bijna alle hotels en restaurants berekenen u 10% service charge, zij zullen dit bijna altijd aan u kenbaar maken. Tips zijn niet gebruikelijk maar worden zeer gewaardeerd.

Taal
Het Portugees is in Brazilië de voertaal. In toeristische gebieden spreekt men ook Engels.

Voltage
In Rio de Janeiro en São Paulo is het voltage 127, maar veel van de grote hotels in deze steden hebben eveneens 220 volt. Raadpleeg de receptie als u twijfelt. Salvador en Manaus hebben 110 volt, maar Recife en Brasilia weer 220 volt. Wij raden u aan een universele stekker mee te nemen.

Tijdsverschil Brazilië
Brazilië is zo groot en heeft het maar liefst 4 tijd zones. De officiële tijd is de “Brasília tijd”. Dit houdt in dat het tijdens de zomertijd 5 uur vroeger is en tijdens de wintertijd is het tijdsverschil 4 uur vroeger.

Beste reistijd
Door het fijne klimaat kan er het gehele jaar door naar Brazilië gereisd worden. Het regenseizoen voor de Amazone, Pantanal en het zuidoosten loopt van december tot april. Voor het noordoosten is dat van april tot augustus. Het kan dan erg nat zijn, maar de temperatuur blijft aangenaam.

Kleding
Wij raden u aan om katoenen of linnen kleding te dagen, niet te strak om het lichaam. Daarnaast moet u zich beschermen tegen de zon en insecten. Neemt u ook wat warme kleding mee, aangezien het in het binnenland in de avond erg af kan koelen. Zorg voor stevige wandelschoenen en in het regenseizoen is een regenponcho geen overbodige luxe!

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Internationaal rijbewijs bij selfdrive
– Kopie internationaal rijbewijs en kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Antimuggenmiddel met DEET (vaak ter plaatse goedkoper te verkrijgen)
– Overhemd met lange mouwen tegen muggenbeten
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Paraplu en/of regenponcho
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera

Ambassade van Brazilië
Mauritskade 19
2514 HD Den Haag
Nederland
0031 (70) 302 3959

footer-image neem contact met ons op