Praktische informatie Colombia

Reisdocumenten
Voor uw reis naar Colombia heeft u nodig:
•Een paspoort dat bij aankomst in Colombia nog minimaal 6 maanden geldig is
•Een kopie van uw ticket

Visum
Voor een verblijf in Colombia is van Nederlanders en Belgen geen visum vereist bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Vertrekbelasting
Geen

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de GG&GD of uw huisarts.

Geldzaken
De munteenheid van Colombia is de Colombiaanse Peso. Bankbiljetten hebben de volgende waarden: 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 Peso. Er zijn munten met de waarden van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Peso.

Pinnen
In de grote en middelgrote steden zijn pinautomaten beschikbaar. Ook kan er in veel winkels met pinpas (op vertoon van legitimatie) betaald worden.

Credit Card
Creditcards zijn goed te gebruiken. Creditcards als Visa, Mastercard, American Express en Diners Club worden het meest gebruikt. Maar ook hier het advies: Vergeet uw pincode niet! Geld halen met uw creditcard bij de bank is erg duur. Bij het in ontvangst nemen van een huurauto is een creditcard verplicht!

Reischeques
Uw geld kunt u gemakkelijk omwisselen bij banken, wisselkantoren en de meeste hotels. Mocht u geld inwisselen in hotels houdt er dan rekening mee dat de koers hier vaak minder gunstig is. Mocht u travellercheques willen gebruiken, dan raden wij u aan deze in euro’s of dollars mee te nemen. Het inwisselen van de cheques kan in Colombia veel tijd in beslag nemen, doordat men deze uiterst zorgvuldig controleert.

Openingstijden
Banken zijn gewoonlijk geopend van 09.00 uur tot 15.00 uur van maandag tot en met vrijdag. Op de laatste werkdag van de maand kan het zijn dat banken sluiten om 12.00 uur of zijn helemaal niet open zijn. Winkels zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 20.00 uur, met een middagpauze. Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot en met 17.00, op zaterdag van 08.00 uur tot 12.00 uur.

Fooien
De meeste hotels en restaurants brengen automatisch belastingen en tien procent servicekosten in rekening. Bedienend personeel in de duurdere hotels en restaurants en gidsen verwachten een fooi. Taxichauffeurs krijgen over het algemeen geen fooi, maar waarderen het wel. In sommige steden hebben de taxi’s een meter, wanneer dit niet het geval is dient men een prijs af te spreken.

Taal
De officiële taal in Colombia is Spaans. Af en toe kan men met Engels terecht, maar beter is het om enkele woorden en zinnen in het Spaans te leren. Colombianen zijn graag bereid om te helpen.

Voltage
De netspanning is 110 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland en België, een verloopstekker wordt dus aanbevolen. Er komen af en toe stroomstoringen voor. Een zaklamp en reservebatterijen zijn dus raadzaam om mee te nemen.

Tijdsverschil Colombia
In Colombia is het in de winter 6 uur vroeger dan in Nederland en België. In de zomer is het 7 uur vroeger.

Beste reistijd
Door de ligging dicht bij de evenaar, is de temperatuur het hele jaar constant in Colombia, maar wel afhankelijk van de hoogteverschillen in het land. De beste reistijd is december tot en met februari, juli en augustus. Landinwaarts zijn er twee droge seizoenen, van december t/m februari en in juli en augustus. De Caribische kust is een stuk droger dan de westkust die het hele jaar door veel regen krijgt te verwerken.

Kleding
Wij raden u aan om katoenen of linnen kleding te dagen, niet te strak om het lichaam. Daarnaast moet u zich beschermen tegen de zon en insecten. Neemt u ook wat warme kleding mee, aangezien het in het op hoger gelegen gebieden in de avond af kan koelen.

Verzekeringen
Het is erg belangrijk dat u goed verzekerd bent tijdens uw vakantieperiode, een goede reisverzekering met werelddekking, samengestelde reis dekking en medische dekking is daarom aan te raden. Informeer bij Treasury Travel naar de mogelijkheden.

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Internationaal rijbewijs bij selfdrive
– Kopie internationaal rijbewijs en kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera

Ambassade van Colombia in Nederland
Groot Hertoginnelaan 14, 2517 EG Den Haag
T 00 31 (0)70 361 45 45
F 00 31 (0)70 361 46 36

Ambassade van Colombia in België
Avenue F. Roosevelt 96a, 1050 Brussel
T 00 32 (2) 649 56 79
F 00 32 (2) 646 54 91
E colombia@emcolbru.org

footer-image neem contact met ons op