Cultuur Peru

Trujillo
De belangrijkste stad van Noord Peru, met een inwonersaantal van 1,2 miljoen.
Trujillo is een eenvoudige, maar heel charmante stad en een geweldig uitgangspunt om verder te trekken door het voor toeristen nog vrij onbekende noorden. De stad biedt veel mooie kerken en koloniale gebouwen. De stad staat ook zeer bekend om het schitterende paardenras dat hier in de omgeving gefokt wordt; de Caballos de Paso, met hun dansende gangen. In de directe omgeving kunt u een bezoek brengen aan de belangrijke tempels Huacas del Sol y de la Luna, Tempel van de Zon en de Maan en de Chan Chan ruïnes, allen uit adobe (leem) opgetrokken.

Chiclayo
Een drukke havenplaats waar een bezoek gebracht kan worden aan de Mercado de Brujos, de Tovenaarsmarkt. Vanuit Chiclayo kunt u een tweetal uitstapjes maken zoals naar Sipán waar een prachtig graf te bezichtigen is op een Moche begraafplaats, de tombe van El Señor de Sipán en naar de piramides van Túcume.

Cajamarca
Cajamarca is een zeer interessante stad met veel historische bezienswaardigheden. De stad was ooit één van de grootse steden van het Incarijk. Hier is ook de plaats waar de Spanjaarden en de Indianen hun eerste confrontatie hadden. Wij raden dan ook ten zeerste aan hier een stadswandeling te maken en kennis te maken met de schitterende gebouwen die de stad vandaag de dag nog rijk is. In de directe omgeving is ook veel interessants te vinden, neem de Ventanillas de Otuzco, uit klippen uitgehouwen ‘vensters’ die in het verleden gediend hebben als Indianengraven. Of Cumbemayo, een uit de rotsbodem gehakte afwateringssysteem waar de moderne ingenieurs nu nog versteld van staan.

Arequipa
Schitterende ‘Witte Stad’ staat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier vindt u het mooiste Plaza de Armas van Peru, neem hier de tijd om op een bankje van de vele duiven, de immense Catedral en de bijzondere bevolking te genieten. Slenter door het kleurrijke Santa Catalina klooster, bezoek het Museo Santuarios Andinos met de indrukwekkende mummie van Juanita, de “IJsprinses”, het meisje dat in een ver verleden geofferd is om de goden gunstig te stemmen. Arequipa is een leuke stad met veel moderne winkels en heeft desondanks een zeer mooie historische uitstraling. De stad biedt veel leuke eetgelegenheden en mooie, gezellige hotels.

Cuzco
De oude hoofdstad van de Inca’s, een stad waar u ogen te kort komt vanwege de indrukwekkende gebouwen. Cuzco werd door de Inca’s gezien als ‘de navel van de aarde’. Helaas kwam Francisco Pizarro met zijn soldaten de rust in deze stad vijf eeuwen geleden ruw verstoren. Vandaag de dag zijn er gelukkig nog veel tastbare herinneringen uit de Inca periode terug te vinden. De meeste gebouwen zijn gebouwd op de resten van de oude Incastad, de muren hiervan zijn vaak nog te zien. Verbaast u over de exacte afmetingen van de stenen en hoe zij als puzzelstukken in elkaar passen, hier is letterlijk geen speld tussen te krijgen!

In de nabije omgeving van Cuzco is veel te beleven, zo kunt u de hooggelegen en zeer interessante ruines van Sacsayhuamán bezoeken. Hier wordt jaarlijks het belangrijkste feest van de Inca’s gehouden, Inti Raymi. Een kleurrijk geheel waar iedereen ter ere van de zonnewende gekleed gaat in de prachtigste Incakostuums. Vlakbij deze ruïnes liggen nog een aantal archeologische sites die zeker de moeite waard zijn, Qenqo, Puca Pucara en Tambo Machay.

Chavín
Hier treft u één van de oudste archeologische opgravingen van de Nieuwe Wereld aan, het tempelcomplex Chavín de Huántar. Hier liggen de overblijfselen van de belangrijkste pre-Inca culturen van Peru, de Chavín cultuur. Zo ziet u hier de beroemde sluitsteen en de 4 meter hoge gebeeldhouwde monoliet die waarschijnlijk één van de belangrijkste afgodsbeelden van de Chavín-cultuur is. Neemt u van ons aan, een bezoek aan dit tempelcomplex is echt een onvergetelijk avontuur!

Sechín
Archeologische vindplaats met bijzondere beeldhouwwerken daterend van 900 voor Christus. Hier treft u ruïnes aan met afbeeldingen van oorlogstaferelen uit die periode. De opgravingen zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw begonnen en gaan nog steeds door.

Machu Picchu
Waarschijnlijk hét hoogtepunt van uw reis. Wij u adviseren zo vroeg mogelijk de Incastad te bezoeken om op deze manier de magische zonsopgang te mogen beleven, de eerste bus vertrekt al om 5.30 uur. Het is een enorm complex waar u uren rond kunt dwalen en genieten van de prachtige restanten van deze stad terwijl u omringd wordt door groene en besneeuwde bergtoppen. Als u een echte uitdaging wilt aangaan, beklim de Steep Mountain, de naam zegt al genoeg. Houdt u er rekening mee dat een beperkt aantal mensen de berg mogen beklimmen per dag. Vanaf de Machu Picchu kunt u nog enkele wandelingen maken naar bijvoorbeeld de Inca brug en de Zonnepoort Inti Punku die niet zo inspannend zijn als Steep Mountain.

Nazca
Wereldberoemd om zijn mysterieuze Nazcalijnen en de Chauchilla begraafplaats.
Al langs de PanAmerican Highway kunt u vanaf een uitkijktoren een blik werpen op de unieke kunstwerken die het Nazca volk ons nagelaten heeft. Om de lijnen en figuren in de aarde in hun volle glorie te aanschouwen, kunt u een vlucht over het plateau maken met een Cessna vliegtuigje. Verderop in de woestijn kunt u een bezoek brengen aan de begraafplaats uit de Nasca periode. Ondanks dat vele graven in het verleden door grafrovers geplunderd zijn, kunt u op deze begraafplaats nog een goede indruk krijgen van hoe het volk hun overledenen eerden en begroeven.

Heilige Vallei
Vanuit Cuzco is het gemakkelijk deze vallei te bereiken, na een redelijk begaanbare weg komt u in Pisac wat een goed beginpunt is om de Sacred Valley te verkennen. Pisac zelf is overigens ook een leuk stadje om wat tijd door te brengen, er kan gevist worden, de gezellige zondagsmarkt is een bijzondere belevenis en boven de stad zijn nog verschillende ruïnes te bewonderen.

Urubamba
Deze plaats is de laatste jaren wat meer in trek bij de toeristen vanwege het aangename klimaat en de kortere afstand naar Machu Picchu. Door de schoonheid van het dorp werd er zelfs in de 18de eeuw gedacht dat dit het Bijbelse Hof van Eden was. Vanuit Urubamba kunt u uitstapjes maken naar de zoutpannen van Salinas en de Incaterrassen van Moray.

Ollantaytambo
Nog verderop in de Heilige Vallei komt u Ollantaytambo tegen met zijn enorme fort. Dit fort heeft een heilige en militaire betekenis gehad voor de Inca’s. Dit fort is de best bewaarde ruïne van het Incarijk. De oude muren van de huizen staan nog overeind, de 15de eeuwse kanalen zorgen er nog steeds voor dat het water door de straten loopt en in de nabij gelegen rivier vindt u de restanten van een Incabrug.

Inca Trail
U kunt vanuit Cuzco of Ollantaytambo met de trein verder naar Agies Calientes. Bij kilometerpaal 88 kunnen degene die ervoor gekozen hebben de Inca Trail te lopen, uitstappen. Hier begint de 4-daagse wandeling over het eeuwenoude Inca pad door de ruige natuur, langs tempels naar de Machu Picchu. Boek deze trail ruim van te voren, er is maar een beperkt aantal wandelaars per dag toegestaan. Mocht u 4 dagen teveel van het goede vinden kunt u op een later tijdstip uitstappen, bij kilometerpaal 104. Hier bent u ‘slechts’ 8 kilometer van de Machu Picchu verwijderd. Zeker niet zo spectaculair als de 4-daagse Inca Trail. De trein rijdt helemaal door tot aan Agies Calientes, het eindpunt.

footer-image neem contact met ons op