Cultuur India

Hemis Monastery

Het Hemis Klooster ligt op ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Leh en is een van de grootste en meest bekende kloosters in India die tot de Dukpa orde behoren. Het klooster is gesticht door de eerste incarnatie Stagsang Raspa Nawang Gyatso in 1630, die uitgenodigd was naar Ladakh te komen door koning Singey Namgail. Deze bood hem een religieuze landgoed in de regio. De jongste zoon, Nawang Namgail, werd een monnik en zijn naam werd veranderd in Zamling Drags. Het klooster werd Changchub Samling genoemd en de gemeenschap werd geïntroduceerd. De Hemis festival wordt gehouden in de maand juni, op de 10e dag van de 5e maand van de Tibetaanse kalender om de verjaardag van de Acharya Padmasambhava, de grondlegger van Ningma School van het Tibetaans boeddhisme en de grote meester van Tantra te herdenken. De Hemis festival duurt drie dagen.

Thiksey Monastery

Thiksey Gompa, 17 kilometer ten zuiden van Leh is het mooiste van alle kloosters in Ladakh en behoort tot de Gelukspa orde. Ongeveer 80 monniken wonen hier op dit moment. De Gompa werd voor het eerst gebouwd in Stakmo door Sherab Zangpo. Later stichtte de neef van Sherab Zangpo, Paldan Sherab, Thiksey Gompa op een heuveltop ten noorden van de Indus rivier. Het Thiksey festival (Thiskey Gustor) wordt gehouden in de maand oktober-november. Dukhang Karmo bestaat uit een enorm lange aula met beelden van Shakyamuni en Maitriya Boeddhabeelden. Chamkhang in de buurt van de binnenplaats bevat het recentelijk vervaardigde drie verdiepingen tellende Maitriya Boeddhabeeld. Dukhang bestaat uit duizend gewapende Avaloketesvara, Shakyamuni Boeddha en Bodhisattavas beelden en Gonkhang bevat de beelden van Vajra Bhairava, Mahakala & Dharmakaya, de godin Paldan Lhamo en Cham-sring.

Shey Palace

Shey Palace ligt ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Leh en was de zetel van de eerste koning van Ladakh, Lhachen Spalgigon. Het fort is op een heuveltop gebouwd. De ruïne is boven het huidige Shey paleis uit te zien. Er zijn honderden Chortens (stoepa’s) en Dresthang Gonpa rond het paleis gebouwd. Koning Deldan Namgyal bouwde Shey Palace in het begin van de 17e eeuw na onze jaartelling. De belangrijkste afbeelding in het klooster is het drie verdiepingen tellende koperen standbeeld van Boeddha Shakyamuni, gemaakt door Deldan Namgyal ter nagedachtenis van zijn vader Singay Namgyal. Het standbeeld is de enige in zijn soort in deze regio. De Dresthang Gompa in de buurt van het paleis werd gebouwd onder het bewind van koning Singay Namgyal, en ook hier staat een drie verdiepingen tellende standbeeld van Boeddha. Het “Shey Srubla” festival wordt ook hier gehouden in de Dresthung Gonpa. De uit rotsen gehouwen standbeeld van vijf Boeddha’s zijn onderweg naar het paleis te zien. Waarschijnlijk zijn deze ten tijde van het bewind van Singay Namgyal vervaardigd.

Mysore Palace

Dit fantastische paleis, de grootste van de koninklijke gebouwen in India, was de voormalige zetel van de Wathyar-maharadja’s. Het oude paleis werd in 1897 door brand gestript; degene die je nu ziet, werd in 1912 voltooid door de Engelse architect Henry Irwin voor een bedrag van € 4,5 miljoen. Het interieur van dit Indo-Saraceense wonder – een caleidoscoop van glas in lood, spiegels en opzichtige kleuren – is uitbundig en ongetwijfeld overdreven. Het decor is verder verfraaid met bewerkte houten deuren, mozaïekvloeren en een serie schilderijen die het leven in Mysore uitbeelden tijdens het Edwardiaanse Raj-tijdperk. De weg naar het paleis neemt je mee langs een mooie verzameling sculpturen en artefacten. Vergeet niet om de wapenkamer te bekijken, met een intrigerende verzameling van meer dan 700 wapens.

Srirangapatna

De vestingstad Srirangapatnam ligt 16 km van Mysuru en is gebouwd tijdens bloedige geschiedenis op een eiland dat over de rivier de Cauvery ligt. De zetel van de macht van Hyder Ali en Tipu Sultan en de  hoofdstad van een groot deel van Zuid-India in de 18e eeuw. De gloriedagen van Srirangapatnam eindigden toen de Britten in 1799 opnieuw een epische oorlog voerden met Tipu Sultan, hij werd verslagen en gedood. Zijn zwaard en de ring die hij in de strijd droeg worden nu tentoongesteld in het British Museum in Londen. De wallen, kantelen en enkele van de poorten van het fort staan nog steeds, evenals een aantal monumenten.

Daria Daulat Bagh

Daria Daulat Bagh is de sterattractie van Srirangapatnam, gelegen op een prachtig onderhouden terrein en is het zomerpaleis van Tipu, 1 km ten oosten van het fort Srirangapatnam. Het paleis is grotendeels uit teakhout gebouwd en ziet er van buiten misschien niet zo uit, maar de weelderige decoratie die elke centimeter van zijn interieurs beslaat, is indrukwekkend. De plafonds zijn verfraaid met bloemmotieven, terwijl de muren muurschilderingen dragen die het hofse leven weergeven en Tipu’s campagnes tegen de Britten. Er is een klein museum met artefacten en interessante schilderijen.

Sri Ranganathaswamy-tempel

Deze aantrekkelijke Vaishnavite-tempel is gebouwd in 894 en heeft een mengeling van het ontwerp van Hoysala en Vijayanagar. Binnen zijn vele uit steen uitgehouwen gangen, pilaren met als middelpunt het 4,5 m lange liggende standbeeld van Ranganatha, een manifestatie van God Vishnu.

Gumbaz

Gelegen in een serene tuin, de historisch belangrijke Gumbaz is de rustplaats van de legendarische Tipu Sultan, zijn even beroemde vader, Hyder Ali, en zijn vrouw. Het interieur van het mausoleum van de  ui-vormige koepel is in tijgerachtig motief geschilderd als eerbetoon aan de sultan.

Jamia Masjid

Deze roomkleurige moskee met twee minaretten werd gebouwd door de sultan in 1787 en heeft een interessante mix van islamitische en hindoeïstische architectuur. Beklim de trap aan de achterkant voor een panoramisch uitzicht op de site.

footer-image neem contact met ons op