Mijn eerste twee dagen Zuid Afrika

Studiereis Zuid Afrika

STUDIEREIS ZUID AFRIKA   02AUGUSTUS2017
 

Ik heb er al weer twee dagen op zitten in Zuid Afrika vol nieuwe indrukken, hotelinspecties, lokale gerechten en leuke mensen en dat nog maar aan het begin van mijn reis, Johannesburg en Cradle of Humankind gebied om exact te zijn.

Ik ben verbaasd over de rust in de stad. Vergeleken met onze drukke steden is dit net een autoloze zondag. Weinig verkeer, weinig getoeter, vriendelijk zwaaiende mensen, best relaxt.

Jo-burg zoals het afgekort wordt heeft een rijke geschiedenis die om en in de stad te vinden zijn. De vroegere upperclass wijken zijn nu door de blanken bevolking verlaten en liggen er wat stil bij. De meeste bedrijven en daardoor ook de bewoners, veelal blanken, zijn naar het nieuwe gedeelte getrokken. Het heeft ook een bepaalde charme om te zien dat de donkere bevolking dit deel van de stad hun eigen maakt, levendiger en kleurrijker op één of andere manier.

Johannesburg - Zuid Afrika
Johannesburg – Zuid Afrika

Ik leer veel over het winnen van goud waarvan de restanten nog overal te zien zijn. Grote bergen residuen die er als goudkleurige Tafelbergen om de stad heen liggen te schitteren. In de stad de nodige herinneringen zoals de enorme pers die het gesteente waarin het goud zich bevond fijnstampte, de mijnschacht die nu als fundering van een bank gebruikt wordt, maar nog steeds te bewonderen is. Het terras waarvan je in eerste instantie denkt ‘wat een enorme ketting hangt er om het terras’, en blijkt dat het nog de kettingen zijn waar de goudzoekers alleen langs mochten als ze goud hadden aan te bieden. Historische plekken genoeg in de stad.

De wijk Soweto heeft een rijk en enorm arm gedeelte. Het rijke deel staat vol huisjes die er van mooi naar armoedig uit zien. Ook veel nieuwe, bijna villa-achtige huizen staan er tussen. Een schril contrast als je een brug oversteekt en ziet dat er bouwsels staan van vier ijzeren golfplaten met een golfplaten dak erop, ook dat wordt een huisje genoemd. Steenkoud in de winter, bloedheet in de zomer.

Johannesburg, Soweto, Elephant house
Johannesburg, Soweto, Elephant house met typisch betonnen dak

 

Johannesburg-Soweto, krottenwijk
Johannesburg-Soweto, krottenwijk

Apartheid…een verhaal apart, letterlijk en figuurlijk. De monumenten voor de onschuldige mensen, vaak nog jonge kinderen die vermoord zijn, het Apartheidsmuseum, allemaal zware en trieste herinneringen die diepe indruk achterlaten. Iets waar we niet aan voorbij mogen gaan.

Johannesburg, Apartheidsmuseum
Johannesburg, Apartheidsmuseum

 

Ik verblijf in een 3* hotel dat als thema Toscane heeft…ik kan er de logica niet echt van achterhalen maar leuk en onverwacht grappig is het. Een compleet Toscaans dorp nagebouwd met straatjes vol restaurantjes, theaters en een casino. Morgennacht mag ik in het 4* hotel van dezelfde keten met hetzelfde thema overnachten. De keuken is prima, de sfeer is goed, de kamers zijn schoon en prettig. Prima hotel als je nabij de stad wilt overnachten.

De volgende ochtend rijden mijn vertegenwoordiger Chris (en tevens gids voor de komende weken) en ik richting de Cradle of Humankind. Een enorm gebied vol grotten, opgravingen, prehistorische fossielen. Onderweg naar de Cradle zien we wat stenen boven de grond uitsteken, de auto is al snel aan de kant gezet en nieuwsgierig als we zijn nemen we een kijkje. We worden gadegeslagen door een familie apen. De stenen blijken oude grafstenen te zijn van eind 1800, met Nederlandse teksten en namen. Na verder gekeken te hebben blijkt het een hele begraafplaats te zijn, zomaar langs de kant van de weg, verlaten en overgroeid. De vraag wat deze mensen hier zo ver van de stad deden maakt ons nieuwsgierig maar helaas moeten we verderf, er staat nog genoeg op het programma vandaag.

Vergeten graven in the Cradle
Vergeten graven in the Cradle

 

De Sterkfontein Cave is de enige van de vele grotten in de omgeving die open is voor publiek. Doordat er in het verleden door de goudzoekers met dynamiet gewerkt is zijn helaas bijna alle stalagmieten en stalactieten vernietigd, maar indrukwekkend blijft het.

Ingang van de Sterkfontein grot
Ingang van de Sterkfontein grot

 

Hierna bezoek ik Maropeng, een leuk en speels, onder de grond gebouwd themapark over het verloop van de evolutie en de aarde, dat zeker leuk en educatief is voor als je met kinderen tussen 6-16 aan het reizen bent. Koop je tickets voor beide sites in één keer om zo voordeliger uit te zijn.

Onderweg naar Lesidi Cultural Village passeren we een paar privé gebieden en lodges waar “wilde” dieren te zien zijn. Mijn eerste leeuwen, giraffen, mangoeste, wildebeest en mangoeste heb ik gezien. Voelt nog niet echt of dit telt, Het heeft voor mij een hoog Beekse Bergen gehalte vanwege alle zichtbare hekken.

Ledisi Village is een kunstmatig dorp waar een aantal stammen te zien zijn, met hun traditionele woningen die als accommodaties fungeren. Grappig, leuk en mooi opgezet, zeker als je met kinderen bent is het leuk. Je moet er wel van houden dat het echt toeristisch is, maar je krijgt een goede indruk van hoe het leven van de verschillende stammen en hun rituelen was.

Morgen vertrek ik via de Panorama Route naar de Great Kruger Area waar de dieren nog echt vrij rondlopen. Oké oké, weliswaar uiteindelijk ook een omheind gebied, maar zo enorm groot dat ze hier hun leven leven in het wild. Ik kijk er naar uit!

Mangoeste bij Sterkfontein Cave
Mangoeste bij Sterkfontein Cave

 

Giraf in the Cradle of Humankind
Giraf in the Cradle of Humankind