Kaapstad – Cape Peninsula – zeekajakken – Cape Point – Chapmans Pass

Studiereis Zuid Afrika
Uitzicht vanaf Signal Hill
Uitzicht vanaf Signal Hill

 

13AUGUSTUS2017
Kaapstad – Cape Peninsula – zeekajakken – Cape Point – Chapmans Pass

De afgelopen dagen heb ik uitgetrokken om Kaapstad en Cape Peninsula te verkennen, wat is hier veel te doen en afhankelijk van de activiteiten die je wilt doen kan je hier zeker 3, 4 of 5 dagen verblijven. In de vroege ochtend is de eerste stop Signal Hill, iedere dag om 12 uur precies wordt hier nog een kanonschot afgevuurd. Dus schrik niet als je rond die tijd op de heuvel of in de stad bent, het dreunt lekker door! Vanaf Signal Hill heb ik een mooi uitzicht over Robbeneiland, de Tafelberg en de stad. Vanaf hier kan je zien dat de stad in de schoot van de Tafelberg ligt, het geeft op de een of andere manier een veilig gevoel. De berg is echt imposant en straalt kracht uit. Ik hoop de komende dagen echt tijd te vinden om de berg te beklimmen.

Onderweg langs Champmans Peak naar Houtbay
Onderweg langs Champmans Peak naar Houtbay

 

De wegen over het schiereiland kronkelen vele kanten op en de ene weg is nog mooier dan de andere. Langs het oudste wijn estate van het land, Groot Constantia steken we het eiland over en rijden via onder andere Muizenberg dat bekend staat om zijn kite/surfers en Simons Town richting Cape Point. Onderweg stranden we even in een kleurrijk haventje dat ik vanaf de weg gezien had. Er blijkt een kleine vismarkt te zijn en als ik de pier op wil lopen struikel ik letterlijk over een aantal vette zeeleeuwen die op de kade liggen te slapen. Dat is even wennen!

Zeeleeuwen in Kalk Bay op Cape Peninsula, Zuid Afrika
Zeeleeuwen in Kalk Bay op Cape Peninsula, Zuid Afrika

 

Het is een drukke bedoeling in de haven, leuk om naar te kijken. De vissers die hard aan het werk zijn en de grootste lol hebben, zeeleeuwen op de pier en in het water, vogels die een graantje…visje mee willen pikken en de machtige oceaan die tegen de kademuur buldert. Het restaurant direct aan de haven is van hogere klassen serveert verse producten die zo uit de oceaan komen terwijl je geniet van de haven en het uitzicht over de oceaan en de bergen aan de overkant, wie weet zie je tijdens je eten wel een walvis omhoog komen!

Kalk Bay op Cape Peninsula, Zuid Afrika
Kalk Bay op Cape Peninsula, Zuid Afrika

 

Net voorbij Simons Town valt mijn mond open van verbazing als er in het dorpje, aan de kant van de weg een pinguïn staat te wachten om de weg over te steken. Het blijkt dat deze leuke dieren altijd een vaste broedplaats hebben, eigenlijk net als kikkers, ze blijven daar naar terugkomen, ook al zit er een drukke weg tussen. Houdt hier dus rekening mee met autorijden, ook op het schiereiland lopen “wilde” dieren die hier hun ruimte nodig hebben om te leven.

De oceaan heeft een rustgevende werking, Cape Peninsula, Zuid Afrika
De oceaan heeft een rustgevende werking, Cape Peninsula, Zuid Afrika

 

Bij Boulders Beach is een pinguïn kolonie vanaf een houten loopbrug te zien. Bij het strandje ervoor huist een organisatie Shark Warriors Adventure Centre genaamd. Shark Warrior Adventure Center is de duurzame toeristische vleugel van AfriOceans Conservation Alliance, een lang gevestigde marine conserveringsorganisatie in Kaapstad. Ze bieden marine avonturen boven en onder de golven in een poging om mensen te helpen zich opnieuw te verbinden met de natuur, terwijl ze bijdragen tot het behoud ervan. Daarnaast steunen ze een programma voor jonge kinderen. Er verdrinken veel kinderen in Zuid Afrika omdat ze niet geleerd worden te zwemmen, het programma dat door het Shark Warrior Adventure Centre ondersteund wordt doet dat wel.

Hier houd ik van en graag wil ik nader kennis maken met hun producten, we spreken af dat ik morgen terugkom voor een avontuurlijke zeekajak tocht waarbij de pinguïns vanaf en in het water te zien zijn. Indien er meer tijd is – wat ik helaas nu niet heb – kan er in datzelfde tocht langs Seal Eiland gevaren worden. Een kleine rots in het water en de naam zegt het al, de badplaats voor zeeleeuwen. Hier kan zelfs gesnorkeld worden in het blauwe water tussen de zeeleeuwen. Je kunt hier ook suppen (stand up paddling) Je doet echt iets leuks en daarmee steun je ook nog een goed doel, zeker een must als je van actieve bezigheden houdt!

Waterfront in Kaapstad
Waterfront in Kaapstad
Waterfront in Kaapstad
Waterfront in Kaapstad

 

Hierna rijden we via deels via de andere kant terug naar Kaapstad om nog een kijkje te nemen bij Waterfront. Daar moet je van houden. Het is een oude nog in werking zijnde haven, voor mij is het te veel Mickey Mouse gehalte en veel te druk met alle dagjesmensen, het is tenslotte zondag. Ik moet wel verkennen, de Zuid Afrikaanse Rand (lokale valuta) staat enorm laag ten opzichte van onze Euro dus als je van shoppen houdt dan kan je je hier echt helemaal uitleven.

Zeekajakken en pinguïns kijken bij Boulders Beach
Zeekajakken en pinguïns kijken bij Boulders Beach

 

14AUGUSTUS2017
Vandaag een heerlijk actieve dag na de vele kilometers in de auto zitten om zoveel mogelijk te zien van Zuid Afrika in de afgelopen weken. Al vroeg keer ik terug naar de Shark Warriors om in de kajak te stappen. De wind is sterker dan voorspelt maar dat mag de pret zeker niet drukken. Samen met Jon van de Shark Warriors peddel ik de oceaan op en varen we langs de kust tussen de pinguïns door voorbij Boulder Beach tot aan een klein verlaten strandje waar we even aan land gaan. Het is een oud walvisstation waar de walvis vaarders de dode walvis aan land brachten om te ontleden, gelukkig is die tijd voorbij! Je kunt als je goed naar de enorme rotsblokken op het strand kijkt, de sporen van de oude werkzaamheden nog zien.

Kajakken bij Seaforth Beach
Kajakken bij Seaforth Beach

 

Vervolgens staat een bezoek aan Cape Point op het programma, het uiterste puntje van het schiereiland, niet van Zuid Afrika. Dat is echt Cape Agulhas. Kaap de Goede Hoop is een beschermd natuurgebied waar je enorm grote elanden – anders dan de dieren die wij elanden noemen – kunt zien, er wordt hier nog sporadisch een luipaard gesignaleerd, jakhalsen en heel veel bavianen kom je hier ook tegen.

Cape Point in het Cape Good Hope National Reserve
Cape Point in het Cape Good Hope National Reserve
Bavianen bij Cape Point
Bavianen bij Cape Point
Bavianen bij Cape Point
Bavianen bij Cape Point

 

De bavianen wil ik graag even extra toelichten zodat iedereen ontspannen en blij deze wandeling kan maken, mens én baviaan. Ze zijn echt overal, het begint al dat je ze op de daken van de geparkeerde auto’s ziet zitten. Beekse Bergen is er niets bij. Voer ze niet! Als ik een tip mag geven, neem geen eten of drinken mee als je de klim naar Cape Point of de vurentoren gaat maken. Zodra de bavianen ruiken of zien dat je iets van eten of drinken bij je hebt zullen ze je lastigvallen. Ik zie een vrouw een gebaar maken dat de baviaan weg moet gaan, zoals wij een kat of hond verjagen. Daar vergist zij zich in en de baviaan hangt direct met zijn lange klauwen in haar broek en laat een enorm gevaarlijk gebit zien. Als je niets meeneemt, geen oogcontact maakt, ze negeert en in je achterhoofd houdt dat het te allen tijde wilde dieren blijven dan is het prachtig om hier te lopen. Water kan je meenemen, maar houd het in je rugzak als je ervan gedronken hebt.

Cape Point in het Cape Good Hope National Reserve
Cape Point in het Cape Good Hope National Reserve.                                                                   Nog maar 9.635 kilometer van huis verwijderd!
Het uiterste puntje van Cape Peninsula
Het uiterste puntje van Cape Peninsula

 

De klim naar de vuurtoren lijkt pittig maar onderweg is zoveel te zien aan vergezichten dat je vergeet waar je mee bezig bent, puur genieten dus! Vanaf de vuurtoren kijk je over het uiterste puntje van de Cape Good Hope uit, een magnifiek gezicht.

Cape Point in het Cape Good Hope National Reserve
Cape Point in het Cape Good Hope National Reserve
Een eland bij Cape Point in het Cape Good Hope National Reserve
Een eland bij Cape Point in het Cape Good Hope National Reserve

Via alweer een andere kustweg dan gisteren rijden we terug naar de stad. Ademloos kijk ik over de bijna gladde oceaan uit en met aan de andere kant van de weg machtige groene bergen. Met name het stuk net voor Chapmans Peak vind ik indrukwekkend om zijn dramatische natuur. Neem hier echt de tijd voor, er zijn langs de weg veel plekken gecreëerd waar je rustig kunt stoppen.

Onderweg langs de kust over Champans Peak naar Houtbay
Onderweg langs de kust over Chapmans Peak naar Houtbay

 

De komende dagen is regen voorspelt, ik ga maar eens kijken hoe ik deze ga invullen, er is nog zat te beleven hier. Dus regenjas aan en paraplu mee en dan zal het best goed komen.

Onderweg langs de kust via Chapmans Peak naar Houtbay
Onderweg langs de kust via Chapmans Peak naar Houtbay