Bo Kaap, regenbogen en walvissen

Studiereis Zuid Afrika
Kleurrijk Bo Kaap in Kaapstad
Kleurrijk Bo Kaap in Kaapstad

 

15 AUGUSTUS 2017
Kaapstad
Over gisteren is niet heel veel te bloggen. Gisteren bestond grotendeels uit zakelijke besprekingen op deze regenachtige dag, ik ga jullie daar niet mee vervelen. In de middag heb ik nog wel een kijkje genomen in het kleurrijke Bo Kaap. Een islamitische wijk waarvan de gevels de felste kleuren hebben. Het geeft het straatbeeld een fris en vrolijke uitstraling.

Mooie oudere dame in kleurrijk Bo Kaap in Kaapstad
Mooie oudere dame in kleurrijk Bo Kaap in Kaapstad
Kleurrijk Bo Kaap in Kaapstad
Kleurrijk Bo Kaap in Kaapstad
Supermarkt op de hoek in kleurrijk Bo Kaap in Kaapstad
Supermarkt op de hoek in kleurrijk Bo Kaap in Kaapstad

 

Bij de supermarkt op de hoek zijn heerlijke verse “koekies” te koop, echt een must! De regen was halverwege de middag gestopt dus dacht ik de Tafelberg op te gaan met de kabelbaan, helaas. Voor die paar uur gingen ze niet meer open. Misschien morgenochtend dan.

Regenboogdag in Zuid Afrika
Regenboogdag in Zuid Afrika

 

16 AUGUSTUS 2017
Kaapstad – Ou Kaapweg – Hermanus
Na een laatste poging de Tafelberg op te gaan geef ik het op, de wachttijd voor de kabelbaan is lang en er komt een enorme zwarte donderwolk vol regen aandrijven, het mag gewoon niet zo zijn blijkbaar. Dat is dan voor een volgende bezoek. Ik groet de machtige berg en vertrek via Cape Peninsula over de Ou Kaapweg langs de kustweg R310 terug naar Hermanus waar ik morgenochtend nog een walvistocht ga maken voor ik weer morgenmiddag naar Düsseldorf vlieg.

Muizenberg strand
Muizenberg strand

De kustweg vanaf Muizenberg is prachtig! Langs bijna de hele weg staan ontelbare Aronskelken in bloei. Het is een bijzonder gezicht. Op het strand van Muizenberg staan felgekleurde houten huisjes, die staan er al een eeuwigheid blijkbaar, ze doen het goed op de foto.

Regenboogdag in Zuid Afrika
Regenboogdag in Zuid Afrika

 

Vandaag is het de dag van regenbogen, ik rijd van de één naar de ander. ik verblijf in Hermanus in een hotel aan de oceaan, mijn kamer heeft oceaanzicht. Ik ben nog geen 5 minuten in mijn kamer, gooi mijn camera op de bank en doe het raam open om nog net een enorme staart onder water te zien gaan. Mijn camera is snel gepakt en nog net op tijd om de kop van de walvis boven het water uit te zien komen, this must be my lucky day!

Southern Right Whale vanuit mijn hotelkamer in Hermanus
Southern Right Whale vanuit mijn hotelkamer in Hermanus

 

Helemaal enthousiast maak ik hierna een wandeling langs de kust naar het dorp, onderweg zie ik regelmatig een walvis voorbij zwemmen en een waterfontein omhoog spuiten, vandaag is er echt veel te zien in het water. De klipdassies zijn hier ook weer goed vertegenwoordigd en lopen rustig tussen de wandelaars door. Enorme hoge golven beuken tegen de kust en zorgen voor een mooi spektakel als een gezin te dichtbij is en ze minstens met natte voeten naar huis terug keren.

Walvissen zwemmen dicht langs de kust in Hermanus
Walvissen zwemmen dicht langs de kust in Hermanus

 

Op het bekende uitkijkpunt in Hermanus is het druk, op dezelfde plek als vorige week zijn een moeder en kalf weer te zien. Op 7 augustus, een dag voor ik hier laatst was hebben 50 (!) walvissen zich dichtbij de kust laten zien. Het moet echt een bijzondere gebeurtenis geweest zijn. Ook nu weer zwemmen ze dicht langs de kust en lijkt het of je ze bijna kunt aanraken.

Terug op mijn kamer is het al bijna donker. Ik zie in de verte iets bewegen, het blijken de walvissen te zijn die met hun immense lichaam helemaal uit het water springen, wat een machtig gezicht! Dit was echt een geluksdag. Ik hoop morgen tijdens de boottocht nog meer walvissen van dichtbij te mogen zien!

Southern Right Whale voor de kust bij Hermanus, Zuid Afrika
Southern Right Whale voor de kust bij Hermanus, Zuid Afrika
Klipdassie in Hermanus
Klipdassie in Hermanus