Ayurveda paradijs – Sri Lanka

Studiereis Sri Lanka & Malediven
Ayurveda paradijs in Sri Lanka
Ayurveda paradijs in Sri Lanka – Amuna Ayurveda Resort

 

Een paar dagen onthaasten in Amuna het  Ayurveda paradijs – Sri Lanka.
In de 11 jaar dat Treasury Travel bestaat heb ik heel veel mogen reizen en een groot deel van de wereld mogen zien. Vaak wordt er geroepen “ga je alweer op vakantie?”. Nou nee, niet bepaald. De reizen die ik voor mijn bedrijf maak zijn meer dan intensief. Lange dagen, vaak 20 uur per dag gevuld met hotelinspecties, uitproberen van excursies, op zoek naar nieuwe plekjes om later te delen met mijn klanten én daarnaast nog het gebruikelijk werk van offertes uitwerken. Ik geniet er volop van, maar vakantie…nee dat is zeker niet het goede woord. En begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk en zou niets anders meer willen. Maar dit keer heb ik gekozen voor een combinatie; studiereis én tijd voor ontspanning en nu is het tijd voor de ontspanning. Ik dompel mezelf een paar dagen onder in een waar paradijs waar je op ayurvedische wijze helemaal tot jezelf komt.

Het resort wordt is best lastig te vinden. Geen groot bord met een naam of hokje met een bewaker. Nee, een hek waar je een kudde olifanten achter zou verwachten is de ingang. De gehele staf en een 6 kinderen uit het dorp staan klaar om me te ontvangen. Versierd met een bloemenkrans en twee gele strepen loop ik het voormalige rijstveld over dat nu is omgetoverd tot heerlijk ayurveda paradijs. In de bron mag ik mijn gezicht wassen en wordt daarna na een schitterend gebouw begeleidt dat niet meer is dan een aantal palen en een rieten kap. In de vloer is een mandala uitgehouwen en opgevuld met gekleurde halfedelstenen.

Na een verfrissende ijsthee – van kruiden – wordt de ruimte met geurige rook gereinigd en mag ik met een ghee lampje kaarsjes aansteken waarna een mantra wordt gezongen voor mijn gezondheid. Een warmer welkom is bijna niet voor te stellen. Na dit bijzondere onthaal is het tijd voor een consult aan de dokter van het kleine resort en krijg ik een aangepast dieet dat uit puur vegan maaltijden bestaat. Er wordt een programma samengesteld met behandelingen zoals verschillende massages, kruiden en stoombaden. De ayurveda kruiden en behandelingen zorgen voor een diepe reiniging van het lichaam. De yoga die wordt gedaan midden in het voormalige rijstveld met niets dan vogelgeluiden om je heen en de meditaties boven op een rots zorgen voor de geestelijke reiniging.

Overnachten doe ik in een ruim huisje dat simpel is ingericht. Een bed, een zithoekje, spiegel en badkamer. Meer heb je ook niet nodig. Op mijn veranda staan stoelen en een fiets. Een soort Eat, Pray & Love gevoel krijg ik hier wel. Aan twee palmbomen hangt een stuk hout met een rieten mat en twee rolkussens waar ik menig uur heb liggen wegdromen terwijl er boven mijn hoofd eekhoorntjes druk in de weer zijn hun voedsel te vergaren.

Mijn dagen zijn gevuld met ayurveda behandelingen, yoga, meditatie, wandelen en genieten van de rustgevende natuur. Genieten van de prachtige omgeving, het uitzicht op de enorme rotsen die op de achtergrond opdoemen. De mensen in het resort die voor de huisjes en het eten zorgen zijn uit het dorpje en enorm lief en zorgzaam. Verschillende malen help ik in de open keuken mee met het bereiden van de maaltijden. Het fornuis is gemaakt van adobe en wordt gestookt met hout dat op het terrein gesprokkeld wordt. In aardewerk potten en oude ketels staan de gezonde gerechten lekker te pruttelen op de vlammen, een geur van verbrand hout en de lekkerste curry’s komen aan mijn neus voorbij. Vers fruit, ook van het terrein wordt in overvloed aangeboden. De maaltijden zijn gezond en meer dan voldoende, hongerlijden is er niet bij en de kruiden en fruit maken dat je ook geen behoefte hebt aan suikers en vettige snacks.

Wifi hebben ze niet, expres om te voorkomen dat men niet echt in zijn proces zakt. Gemasseerd worden en ondertussen gaan liggen appen met het thuisfront is niet echt passend in dit concept. Drie dagen mag ik genieten van deze bijzondere ervaring. Langer kan ik niet blijven, de workaholic in mij heeft slecht een aantal dagen ingepland en wil meer nieuwe dingen gaan ontdekken in Sri Lanka. Het mooiste resultaat krijg je als je 3, 10, 14 of 21 dagen (soms zelfs langer) kunt blijven. Stel je voor, iedere dag gevuld met de meest fijne massages, baden en heerlijk eten, omringt door mensen die met veel liefde hun vak beoefenen, wie wil dat nu niet?

Uitgerust, voldaan en met een welgemeend Ayubowan neem ik afscheid van het hele team vol lieve, zorgzame mensen en beloof mijzelf snel terug te komen voor meer…

Wil je jezelf ook zo’n mooi cadeau geven waarbij je lichaam en geest helemaal tot rust komen en gereinigd worden? Treasury Travel biedt in verschillende landen ayurveda resorts aan die hoog aangeschreven staan zoals Sri Lanka, India en Oman. Resorts die gespecialiseerd zijn in alleen ayurveda behandelingen. Dus geen grote hotels met een ayurveda spa, maar kleinschalige accommodaties puur gericht op ayurveda.

Voor meer informatie en reserveren; info@treasurytravel.nl en +31 (0)111-650904