Holi Festival, een kleurrijk begin van de lente!
Mooier en kleurrijker dan in India kan de lente bijna niet beginnen dan met het Holifestival, een kleurrijk begin van de lente.
“Holi” is een feest vol kleuren, muziek, dans en plezier.
Naast het eindigen van de winter en het begin van de lente staat dit festival symbool voor de overwinning van het goede op het kwade in het Hindoeïsme.
De uitbundige manier van vieren gebeurd door bontgekleurd poeder, Gulal, op elkaar te gooien en elkaar hiermee te beschilderen.
Hier in het Westen worden steeds meer Holi party’s gegeven waarbij wellicht voorbij gegaan wordt dat dit een heilig feest is voor de Hindoes en geen houseparty. Voor de Hindoes is dit één van de belangrijkste festivals van hun geloof. Er is op die dag geen verschil tussen de verschillende lagen van de bevolking – “Kasten”. Iedereen is gelijk, het kwaad wordt verdreven en de lente wordt met gejuich welkom geheten.
Wat is het verhaal achter Holi?
Er zijn verschillende hindoe-legendes, één er van wordt als meer waarschijnlijk aangenomen;
De legende is als volgt…
Holika was de zus van de hindoeïstische demonenkoning Hiranyakashipu.
De demonenkoning bezat 5 krachten waardoor hij onsterfelijkheid verkreeg:
Hij kon niet worden gedood door:
Dieren of mensen
Niet binnen noch buiten worden gedood
Noch overdag, noch ’s nachts gedood worden
Niet worden gedood op land, water of lucht
Niet worden gedood door een projectiel of andere wapens
Zijn onsterfelijkheid veranderde de koning in het Kwaad en iedereen die hem ongehoorzaam was werd door hem gedood. Zijn zoon, Prahlad besloot dat dit moest stoppen en wilde zijn vader doden. Toen de demonenkoning hierachter kwam, vroeg hij zijn zuster Holika om hulp. Beiden smeedden een plan waarbij Holika Prahlad mee zou lokken in een vreugdevuur. Holika zou een mantel dragen die haar zou beschermen te worden verbrand door vuur en Prahlad zou door het vuur gedood worden. Echter…het verliep anders, terwijl beiden het vuur stonden vloog de mantel van Holika’s schouders en bedekte Prahlad. Holika kwam aan haar einde en Prahlad werd door de mantel beschermd.
Hoe kwam de demonenkoning aan zijn einde?
De legende gaat verder…
In de legende leek Lord Vishnu vervolgens Hiranyakashipu te vermoorden door zijn vijf krachten te omzeilen.
Hij nam de vorm aan van Narasimha, die half mens en half leeuw was; hij ontmoette hem op een drempel, die noch binnen noch buiten is; hij verscheen in de schemering, dat noch daglicht noch schemer is; hij plaatste Hiranyakashipu op zijn schoot, wat geen land, water of lucht is en hij viel hem aan met zijn leeuwenklauwen, die noch projectiel noch handwapens zijn.
Terwijl Hiranyakashipu en Holika het Kwaad vertegenwoordigden, vertegenwoordigden Vishnu en Prahlad het Goede.
Het verhaal toont de overwinning van goed over kwaad, en daarom is het verbonden met het festival.
Een ander mooi en populair verhaal over de oorsprong van het festival is de legende van Krishna. De hindoeïstische godheid, in verlegenheid gebracht door zijn donkerblauwe huid, vertelde zijn moeder dat hij zich zorgen maakte over zijn liefde dat Radha hem niet zou accepteren. Ze vertelde hem om Radha’s gezicht te kleuren, ongeacht de kleur die hij wilde; toen hij dat deed. Hierna werden Krishna en Radha een paar.
Waarom wordt Gulal in de lucht gegooid?
Het Holifestival, een kleurrijk begin van de lente staat bekend om de gekleurde poeder.
De gekleurde poeder – Gulal – die op de tweede dag van het festival in de lucht wordt gegooid en iedereen op straat er gekleurd uit laat zien, komt van de legende van Krishna. Iedereen op het Holi festival wordt bedekt met de bontgekleurde en heerlijk geurende poeders ter viering van Krishna en Radha’s liefde en dat het niet uitmaakt welke huidskleur je hebt of welke leeftijd. De poeder staat symbool voor de kleuren die natuur in de lente tot leven laat komen.
Vroeger werd Gulal van natuurlijke producten gemaakt zoals turmeric en pasta van bloemenextracten. Helaas zijn er tegenwoordig veel schadelijke synthetische poeders in de handel, met name in het westen.
Waarvoor staan de kleuren bij Holi symbool?
De vier belangrijkste kleuren staan symbool verschillende dingen.
Rood staat symbool voor de liefde <3
Blauw voor de kleur van Krishna
Geel voor de kleur van turmeric
Groen staat symbool voor de lente en nieuw begin
Heerlijke Holi gerechten!
Geen Hindoe festival is compleet zonder heerlijke gerechten! Hier een aantal van de meest smaakvolle gerechten die volop te proeven zijn tijdens het Holi festival.
Gujiya, gevulde en gebakken koekjes, zoet van smaak
Jalebi is een ander populair snoepgoed
Malpua. India’s mythologische dessert.
Dahi bhalla/ Dahi Vada, geen zoet gerecht maar yoghurt met een soort koekjes.
Gol Gappe, uniek in zijn soort en gevuld met water!
En ik zou bijna het allerbelangrijkste vergeten; Puran Poli, zoet, geboterd plat brood. Palmsuiker en met linzen gevulde Parantha!
Ga met ons mee op reis en beleef Holi in India!
In maart vertrekt een kleine groep reizigers onder begeleiding van Cynthia naar India om het Holi Festival mee te maken.
Het Holifestival in India zelf beleven?
Neem dan contact met ons op via info@treasurytravel.nl of via +31 655976399