Cultuur Indonesië

BALI

Uluwatu tempel
Ten zuiden van Kuta vindt u de Uluwatu tempel. Deze tempel ligt op de hoge rotsen aan de westkust van het schiereiland Bukit Badung. Hier wordt de Kecak-dans uitgevoerd door mannen met ontbloot bovenlijf en een zwart-wit geruite doek om hun middel. Zittend in een kring is “Kecack” het geluid dat deze eeuwenoude trance-dans zo kenmerkend maakt. Behalve deze tempel biedt het schiereiland de mooiste goudgele stranden van Bali. Vanwege de gunstige ligging ten opzichte van het vliegveld is Bukit een geweldige plek voor een kort verblijf tijdens een “stopover”.

Mengwi
Hier vindt u het prachtige tempelcomplex Pura Taman Ayun. Het is een omvangrijk tempelcomplex op een eiland, omringd door lotusvijvers en het op één na grootste heiligdom van Bali. De tempel werd in 1634 gebouwd en is gewijd aan de voorouders van de vorsten die tot 1892 over Mengwi heersten. Het complex wordt omgeven door een gracht die is verbonden met een schitterende vijver waarin de mooiste lotusbloemen groeien. Voor de tempel bevindt zich de wantilan, hier worden de hanengevechten gehouden. Op het tempelplein staan talloze “meru’s”, hoge gebouwtjes met boven elkaar geplaatste dakjes, speciaal voor de goden wanneer ze op aarde neerdalen. In oostelijke richting bevindt zich het altaar voor de vorsten van Mengwi, die hier nog steeds vereerd worden.

Tanah Lot
Deze sprookjesachtige tempel is opgedragen aan de God van de Zee en is schitterend gelegen op een enorme rots die via een smalle strook land met de kust verbonden is. Bij vloed wordt de tempel volledig omgeven door de oceaan. Het is geen grote tempel maar door zijn unieke ligging is het zeer fotogeniek. Vlak bij de tempel ligt een theater waar men zang- en dansvoorstellingen opvoert. De mannen zingen dikwijls de woorden “tchak”of “kecak” die geen betekenis hebben; maar hieraan heeft de dans wel de Balinese naam Tchak of Kecak te danken.

Sidemen
Sidemen is een slaperig dorpje in een smaragdgroen dal waar de tijd stil staat. Er stroomt een rivier waar de mensen hun was doen, de boeren in het veld werken en de karren over de paden rollen. Overal waar u kijkt ziet de felgroene sawa’s waar de ijsvogels naar hartenlust jagen op kikkers en aaltjes en dat alles met aan de horizon de imposante vulkaan Batur. Sidemen is tevens het centrum van de ikatweverijen, hier kunt u met eigen ogen aanschouwen hoe de vrouwen van het dorp de kunst van het sarong weven uitoefenen.|

Tirtagangga
Dit is het authentieke Bali pur sang. Het waterpaleis van Tirtagangga, wat letterlijk “water uit de Ganges” betekent is een plek van verwondering en charme. Het is zelfs mogelijk om te overnachten in het hart van het paleis en een duik te nemen in het zwembad van de oude heerser. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor trektochten.

Besakih Tempel
Dit is Bali’s tempel der tempels, ook wel de Moedertempel genaamd. Het is het belangrijkste en grootste tempelcomplex van Bali, aan de voet van de Heilige berg, Mount Gunung Agung. Inscripties vermeldden al in 1007 het bestaan van de tempel. Het complex bestaat uit drie grote tempels, gewijd aan Vishnoe, Shiva en Brahma, die als terrassen boven elkaar liggen. Rondom deze drie grote tempels staan nog achttien kleinere tempels, voor de diverse kasten en voor de verschillende streken op Bali. Voor de Balinezen is het bezoek aan de staatstempel een pelgrimstocht die men minstens eenmaal per jaar maakt. Eén keer per honderd jaar wordt de Eka Dasa Rudra gehouden, een ceremonie bedoeld om het evenwicht in de kosmos te herstellen.

Ubud en omgeving
In het gezellige Ubud en de dorpjes Celuk en Mas vindt u vele beeldhouwers, houtsnijwerkers en zilversmeden. Tampaksiring is een dorp dat bekend is om snijwerk uit buffelhoorns. U kunt een bezoek brengen aan de gemaskerde Barong dansers in Batubulan. Deze dans symboliseert de eeuwige strijd tussen goede en kwade geesten. Even ten noorden van Ubud vindt u vele sawa’s. De rijstvelden zijn hier smaragdgroen en zien er zo ongenaakbaar uit dat men zich hier in het paradijs waant. In de adembenemende valleien zijn ook vele primitieve en ambachtelijke dorpjes welke in sterk contrast staan met de toeristische ontwikkeling van het zuiden. Het is mogelijk hier een onvergetelijke en zeer avontuurlijke jungletrekking, mountainbike- of rafttocht te maken.

LOMBOK

Pringgasela
Pringgasela, het weverscentrum van Lombok, in praktisch ieder huis is wel een weefgetouw te vinden. De bewoners van het dorpje vullen hun dagen met het traditioneel weven van “songkets”, schitterende textieldoeken. Hier kunt u een heerlijke echte ‘Sasak’-maaltijd voorgeschoteld krijgen.

Narmada
Ongeveer elf kilometer ten oosten van Mataram ligt het park Taman Narmada. De naam is afgeleid van de heilige rivier in India. Taman Narmada is gebouwd in 1727 door de Balinese koning Anak Agung Gede Ngurah Karang Asem. Het waterpaleis dat als de zomerresidentie van de koning diende, herbergt een replica van de vulkaan Rinjani met een meer dat exact dezelfde vorm heeft als het echte meer Anak Segara in de krater van de vulkaan. In het tuinencomplex ligt ook de zogenaamde “bron van de eeuwige jeugd”. In het tempeltje van de eeuwige jeugd bevindt zich gewijd water dat rechtstreeks van de vulkaan afkomstig schijnt te zijn.

footer-image neem contact met ons op