De route Port Elizabeth – Knysna – Cape Agulhas

Studiereis Zuid Afrika
Garden route Zuid Afrika
Garden route Zuid Afrika

09AUGUSTUS2017

Port Elizabeth, een rustig, bijna stieriel badplaatsje dat een Engelse sfeer uitademend in het deel waar mijn hotel staat. Mijn hotel geeft me een prachtig uitzicht over de oceaan die wit oplicht door de volle maan die er enorm groot boven staat te schijnen. Het oudere deel van de stad heeft nog een aantal prachtige gebouwen uit eind 1800. Helaas worden er door het hele land in rap tempo de oud Hollandse en Engelse huizen en gebouwen verwoest, verbrand en afgebroken sinds de regering van Zuma de scepter zwaait. Het is zonde en aan kant begrijp ik het ook wel. De jarenlange onderdrukking tijdens de Apartheid van de donkere bevolking komt er op deze manier uit. Het verschil tussen de donkere, vaak arme bevolking die in houten/stalen golfplaten krotjes wonen en de rijke, vaak blanke bevolking is immens groot. En zonde blijft het, hopelijk wordt er snel ingezien dat dit een unieke erfenis is aan een tijd waar niet iedereen blij van werd en door het te bewaren en er over te vertellen en onderhouden, nu ook de donkere bevolking hier hun voordeel uit kan halen. Wie weet, ooit.

De natuur langs de Garden route kan ruig zijn
De natuur langs de Garden route kan ruig zijn

 

We rijden deels langs de kust richting Knysna, een klein plaatsje waar de veelal blanke gepensioneerden hun huis hebben. Door een enorme brand in juni van dit jaar zijn 500 huizen tot op de grond afgebrand, de natuur geeft een spookachtige omgeving weer. Zwart geblakerde bomen, verschroeide struiken en hier en daar ruïnes van huizen en boerderijen. Zodra de zomer, regenperiode, hier gaat beginnen zal de natuur zich weer snel herstellen. Het opbouwen van de huizen zal iets meer tijd in beslag nemen.

Bungeejumpen, de hoogste ter wereld
Bungeejumpen, de hoogste ter wereld

 

Onderweg naar Knysna is er veel te zien. We blijven weg van de snelweg en na even zoeken is de oude weg gevonden en vliegen de bijna 300 km zo voorbij, er is zoveel prachtige natuurschoon te zien. We stoppen regelmatig op mooie plekjes om foto’s te nemen en ademloos naar de ruige natuur te kijken. Bergen, dalen, rivieren, bavianen, kleine dorpjes, veel mogelijkheden om avontuur aan te gaan zoals het bezoeken van verschillende Game Reserves, een apenbos, vogelreservaat, bungeejumpen – de hoogste ter wereld -, kajakken, canopytour, fietsen, hiken en ga zo maar door. Het lijkt eindeloos. Voor een vakantie is dit zeker een gebied waar je meerdere nachten op een plaats kunt verblijven en vandaar uit verschillende uitstappen kunt maken.

Surfen bij Jay-Bay, Jeffreys Bay
Surfen bij Jay-Bay, Jeffreys Bay

 

Jeffreys Bay – Jay bay – is een van de plaatsen die ik persé wil bezoeken om op zoek te gaan naar kitesurfers. Helaas zijn er geen te zien. Na een praatje met een joviale plaatselijke surfdude kom ik er achter dat kiten hier gestopt is. Doordat de wind van alle kanten komt is kiten geen lolletje hier dus zijn ze er mee gestopt. Capetown is het Mekka van het kiten verteld Surfdude. Voor boardsurfen is dit wel een geweldige plek en zoals Droomplekken.nl beschrijft op zijn website, de stranden liggen vol met felgekleurde schelpjes wat een wandeling over de eindeloze mooie stranden tot een leuke belevenis maakt. Een verderop blijkt een schat aan aangespoelde voorwerpen te hebben die uit de gestrande wrakken komen die hier in de loop van eeuwen op de kust stukgeslagen en gezonken zijn. Dat is nog echt strandjutten! Jay Bay heeft vele leuke eettentjes direct aan het strand, de plaatsje ademt echt een relaxte sfeer uit die je alleen vind in de surfplaatsen. Lekker chill.

Bijna verlaten strand bij Lookout Deck, Plettenberg Bay
Bijna verlaten strand bij Lookout Deck, Plettenberg Bay

 

We stoppen nog even in Plettenberg bay – Plett – een heel ander verhaal. Dit is een prachtige baai waar het allemaal draait om zien en gezien te worden (daar moet je dan wel van houden). Het strand dat hutjemutje vol ligt bij het luxe hotel geeft mij de kriebels, hier wil ik geen foto’s van maken. Ik kan me niet voorstellen dat de klanten van Treasury Travel hier blij van worden. Ik ben nieuwsgierig naar het bord Lookout Deck, het klinkt goed en het zicht op de baai is adembenemend. En na een korte rit eindigen we bij een enorm groot strand, kilometers lang met een waanzinnig uitzicht over de bergen en wetland, bijna geen mensen op het strand, dit is waar ik en de Treasury Travel klanten blij van worden.

Na aankomst in Knysna geniet ik van heerlijke sushi in de gezellige haven om vervolgens op een raderboot te stappen voor een sundowner terwijl de zon langzaam in de zee lijkt te zakken.

 

Knysna
Knysna

10AUGUSTUS2017
Na overnacht te hebben in een prachtige cottage aan de lagune is het weer tijd om verder te rijden. Boven Knysna is nog een uitkijkpunt over de oceaan vanwaar walvissen gespot kunnen worden tussen juni en november. De rit gaat richting Mosselbaai en onderweg is het genieten van koffie met heerlijk homemade gebak in een wegrestaurantje dat bestaat uit oude treinwagons. Er zijn zoveel leuke restaurantjes door het hele land, goed verzorgt, verse producten en altijd welgemeend vrolijk personeel.

Blauwe Kraanvogel
Blauwe Kraanvogel

 

We verlaten de verharde weg om onderweg op bijzondere plekjes nog wat kleinschalige, knusse hotelletjes te bezoeken. Allen op unieke plekken, sommige net een 3 sterren, andere meer boutique-style of luxe. Het landschap is geweldig mooi, ik kijk mijn ogen uit! In grote getale zie ik langs de weg, in de velden de nationale vogel van Zuid Afrika, de sierlijke en prachtige blauwe kraanvogel. Wat een elegantie, dit is echt genieten.

Onderweg van Knysna naar Cape Agulhas
Onderweg van Knysna naar Cape Agulhas

Aan het einde van de middag is Cape Algulhas bereikt, het meest zuidelijke puntje van Afrika. The Tip of Africa. Ook de plek waar de Indische en de Atlantische oceaan elkaar ontmoeten. De golven zijn enorm en bulderen er op los. De zon is aan het ondergaan en het diffuse licht zorgt weer voor mooie plaatjes.

In de avond geniet ik van een diner in een plaatselijk restaurant. Bij afrekenen kijk ik of het wel goed berekend is, voor twee personen met drank en tip nog geen 18 euro, het is werkelijk spotgoedkoop hier.

Morgen vroeg op pad, hopelijk lukt het nog om een plek in een boot te bemachtigen om walvissen van heel dichtbij te gaan spotten!

Cape Agulhas, het meest zuidelijke puntje van Afrika
Cape Agulhas, het meest zuidelijke puntje van Afrika