Swaziland

Studiereis Zuid Afrika
Swaziland, Execution Mountain
Swaziland, Execution Mountain

 

Ik laat de prachtige lodge achter me vanwaar vele dagexcursies gemaakt kunnen worden zoals safari door Krugerpark, een bezoek aan Jane Goodall’s chimpansee opvangcentrum, paardrijdtochten over het immens grote reserve waar vele dieren lopen zoals de olifant en de rhino.

Lokale dames in Swaziland
Lokale dames in Swaziland

 

We rijden naar Swaziland, een klein onafhankelijk koninkrijk dat in Zuid Afrika gelegen is. Na de grensovergang is direct de sfeer van een ander land te proeven. Het is direct te zien dat de bevolking hier wat armer is. Het valt me overigens op dat ik tot nu toe de hele reis alleen nog maar vrolijke mensen gezien heb. Iedereen zwaait en groet met de vraag hoe het met me gaat en wenst me een fijne en goede reis toe. Ook hier in Swaziland. Wat een warmte!

Een van de vele landschappen van Swaziland
Een van de vele landschappen van Swaziland

 

Ik kan niet echt de vinger leggen op het landschap van Swazi. Het wisselt met het half uur. Echt alle landschappen trekken in een rap tempo aan me voorbij; naaldbomenbossen, met mijn hoofd letterlijk in de wolken in een tropisch nevelwoud, kurkdroge savanne, kale bergen door de houtkapindustrie, machtige bergen waar de machtige granieten kop fier bovenuit steekt, bergen met een mix van alles en waar grote rondvormige rotsen verspreid liggen of er een pak hagelslag is leeggeschud over het gebied, overhangende grotten waar in een ver verleden stammen hebben geleefd, het blijft maar wisselen. Het maakt me nieuwsgierig naar meer, maar helaas heb ik hier maar 1 dag. Het is een heerlijk land om selfdrives, wandel- en fietsvakanties te houden, er is hier zoveel te doen. De accommodaties die ik bezocht heb zijn leuk, liggen prachtig en goed betaalbaar. Het is een leuke verrassing.

Glasblazen, Swaziland
Glasblazen, Swaziland

 

Ik heb een glasblaasfabriekje bezocht waar te zien is hoe de mooiste glazen kunstwerken worden geblazen. Een souvenirtje in de vorm van een neushoornwijnstop is dan ook snel gekocht. “Helaas” staat er op het terrein ook een winkeltje met zelfgemaakte chocolade lekkernijen…Overigens zijn de prijzen voor eten in Zuid Afrika en Swaziland goed te doen, het is een stuk voordeliger dan in Nederland en België, altijd leuk als je op vakantie bent toch?

Culturele dans in Swaziland
Culturele dans in Swaziland

 

In een cultureel dorpje stoppen we voor een traditionele dans tussen jonge vrouwen en mannen. Normaal ben ik hier niet van, maar ik moet tijdens een studiereis wel weten wat er te doen is, dus verplicht nummer. Tot mijn verbazing heb ik kippenvel van wat ik te zien krijg. Vol passie en plezier voeren deze prachtige mensen verschillende dansen op. Er zijn bussen met schoolkinderen vandaag om hen te laten beleven wat hun roots zijn, ze kijken ademloos toe.

Culturele dans, Swaziland
Culturele dans, Swaziland

Mijn lodge voor deze nacht is in de bergen, de ingang is op de savanne, ik slaap in een beehive, een koepelvormige rieten hut. De enige roofdieren op dit terrein zijn krokodillen en nijlpaarden. De nijlpaarden komen in de nacht ook het terrein op waar we slapen, dat is overigens in bijna iedere lodge in Zuid Afrika en Swaziland, dus het is altijd raadzaam om bewust te zijn van je omgeving. De dieren zijn gewend aan mensen, dus je hoeft hier niet met angst en beven rond te lopen maar het altijd goed bewust te zijn van en je aan te passen aan je omgeving . Impala’s lopen kwispelend te grazen en langs de mensen heen zonder zich ook maar iets van ons aan te trekken, wrattenzwijnen liggen heerlijk om – bijna in! – het kampvuur om op een wel heel warme manier de nacht door te brengen. Het geeft het geheel een knus gevoel.

Pumba's om het kampvuur
Pumba’s om het kampvuur

 

Tip: als je in de natuur met wild-life bent, overnacht, wandelt, fiets of wat dan ook wees je bewust van je omgeving. Ga niet rennen, rennen betekend in de ogen van een roofdier dat je op de vlucht bent, dus een potentieel prooi. Ook al zijn de dieren gewend aan mensen, het blijven ten alle tijden wilde dieren, dus onvoorspelbaar. Daag de dieren niet uit, ze zijn wild en ze blijven wild, hoe dichtbij ze ook zijn. Als je dat in acht houdt en de tips van de lodges opvolgt is het een geweldig mooi avontuur om zo in de natuur te zijn.

08 AUGUSTUS 2017
En ondertussen heb ik Swaziland verlaten en via Jo-Burg en een binnenlandse vlucht aan de kust in Port Elisabeth beland. Ik ben onder de indruk van Swazi. Het is een verrassend land met een heel eigen identiteit, lieve, vrolijke bevolking. De hotels die ik bezocht heb zijn goed, het valt me sowieso op dat het eten overal echt top is, zelfs in de kleinste snackbars worden de meeste verse en ruime porties eten opgediend. En alles is schoon, ik ben tijdens deze reis nog geen vies toilet tegengekomen.

9 Dagen ben ik onderweg en het voelt al een paar weken. Al zoveel gedaan en gezien en nog maar net op de helft van wat me nog te wachten staat. Morgen vertrekken we via J(effreys)-Bay naar Knysna waar een mooie zeiltocht over de lagoon op mijn programma staat, ik laat me weer verrassen.

Port Elisabeth vanuit de lucht
Port Elisabeth vanuit de lucht