Steden Japan

Tokyo
Tokyo, wat ‘Oostelijke hoofdstad’ betekent, is een hightech metropool met 36 miljoen inwoners en is de regeringszetel en het handelscentrum is één van de steden in Japan. U zult ontzettend verrast zijn door de technische snufjes in deze stad. En wie van moderne architectuur, design en kunst houdt, komt in Tokyo helemaal aan zijn trekken. Tokyo heeft veel te lijden gehad van een aardbeving in 1923 en van de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. Daardoor is er van de oorspronkelijke architectuur weinig meer over. In de laatste 25 jaar wordt het beeld van Tokyo vooral bepaald door moderne gebouwen waarbij veel aandacht wordt besteed aan vormgeving.

De wijk Ginza wordt het hart van Tokyo genoemd. Hier zijn de beste restaurants, winkels en warenhuizen gevestigd en staat nog steeds bekend als de wijk voor de elite.

U vindt in Tokyo ook het Keizerlijk Paleis, het Japanse Parlement en de omstreden Yasukuni Schrijn, ten nagedachtenis aan de soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Shinjuku is het moderne zakencentrum van Tokyo, en wordt ook wel het ‘Manhattan van Tokyo’ genoemd. U vindt hier torenhoge wolkenkrabbers, duizenden mensen die hier elke dag naar hun werk gaan en een groot uitgaansgebied. Een hele belevenis om hier een dagje doorheen te struinen.

Nikko
De ‘zonnestraal stad’ is 1 van de hoogtepunten tijdens uw reis naar Japan. De stad ligt op ongeveer 2 uur rijden in noordelijke richting van Tokyo en ligt in een lieflijke omgeving van watervallen, meren, bossen en bergen. De stad zelf bevat een paar van de mooiste gebouwen in Japan en het is zeker aan te raden om een volle dag uit te trekken om ze allemaal te kunnen bekijken.

Een echte eye cather is de beroemde Shinkyo brug. Als u over deze brug wandelt, lijkt het net of u terug in de tijd bent beland. De belangrijkste bezienswaardigheid in Nikko is de Toshogu Tempel. Dit mausoleum is rijk gedecoreerd met barokke elementen en een lust voor het oog. De tempel ligt in een prachtig nevelwoud met reusachtige cederbomen wat het plaatje compleet maakt. Tijdens uw bezoek aan Nikko kunt u ook prachtig wandelen in het Nikko Nationaal Park. U komt langs watervallen, meren en dichtbegroeide bossen.

Kyoto
De culturele hoofdstad Kyoto is bijna 1000 jaar de keizerlijke hoofdstad van Japan geweest en bezit fraaie tempels, paleizen en villa’s en wordt omringd door groene heuvels. In de binnenstad is het contrast tussen modern en traditioneel goed te zijn. U vindt er een moderne uitgaanswijk maar als u goed kijkt ziet u oude herbergen (Ryokan), rendez-vous huizen (Machiya) en theehuizen (Chaya). U kunt in Kyoto zelfs nog een Maiko of een Geisha tegenkomen. Wat u zeker niet mag missen in Kyoto is de Kinkakuji tempel, oftewel de gouden tempel. Deze bekende tempel is bedekt met bladgoud en de aanblik van deze tempel tegen de groene achtergrond is adembenemend.

Kamakura
Kamakura ligt 64 km ten zuidwesten van Tokyo en is het regionale bestuurscentrum, waar het van 1192 tot 1333 de hoofdstad van Japan was. Deze stad is interessant om te bezoeken vanwege de vele tempels. En als pronkstuk heeft deze stad de Daibutsu, de grote Boeddha, het 7 eeuwen oude bronzen Boeddha beeld van de Amitabha Boeddha. Dit zittende beeld van meer dan 11 meter hoog staat al eeuwen lang op dezelfde plek en zijn houding en de stand van de handen vertegenwoordigt het standvastige geloof van de Boeddhisten. Dit komt ook tot uiting in de serene uitdrukking op het gezicht.

Takayama
Takayama is een rustiek plaatsje in de Japanse Alpen en heeft het authentieke karakter behouden uit de 19e eeuw. U waant zich in historie met handwerkers, boeren en kooplieden die het dorp nog steeds bewonen.

Nara
Nara is een toeristische trekpleister vanwege de vele verschillende tempels. Zo kunt u er Boeddhistische en Shinto tempels vinden, het Keizerlijk Paleis, een natuurpark, een oerbos en een meer. Een flink aantal van deze bezienswaardigheden staan op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Nara ligt ook op Honshu en is de hoofdstad van de provincie Nara. De stad heette vroeger Heijo, maar is later verandert in Nara.

Hiroshima
Hiroshima ligt op het westelijke puntje van Honshu en is de hoofdstad van de provincie Hiroshima. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Hiroshima de eerste stad waar een atoombom tot ontploffing werd gebracht. De stad werd door deze explosie geheel verwoest. Door de na-effecten van deze bom op Hiroshima, ervaren vele overlevenden nog steeds de gevolgen. Het bekendste voorbeeld is het meisje Sadako Sasaki, een meisje dat 10 jaar na de bom ziek werd en overleed. In het Vredespark in Hiroshima staat een beeld van haar en een gouden kraanvogel, met tekst op een plaquette: ‘Dit is onze Schreeuw. Dit is ons Gebed. Vrede op Aarde.’ De stad is na de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd en uitgeroepen tot Stad van de Vrede.

Miyajima
Miyajima is een van de bekendste trekpleisters in Japan vanwege een van de heiligste Shinto tempels in Japan: de Itsukushima Schrijn. Deze tempel die dateert uit de 6e eeuw heeft een enorme rode ‘torii poort’ die bij vloed boven het water lijkt te zweven en is een symbool van Japan. Miyajima betekent letterlijk ‘tempel-eiland’ en ligt in de baai ten zuidwesten van Hiroshima.

Nagasaki
Voor wat nostalgie en historie gaat u naar Nagasaki. Nederland heeft een speciale band met Nagasaki en de stad is trots op zijn historische banden met Nederland. In de 17e eeuw was Nederland namelijk het enige westerse land dat handel mocht drijven met Japan vanuit een nederzetting op het eiland Deshima, later werd dit Nagasaki. De overblijfselen van die florerende eeuw van handel zijn terug te vinden in een groot Hollands openlucht museun, Huis Ten Bosch. Hier zijn replica’s van gebouwen te vinden uit de Gouden Eeuw zoals de Domtoren in Utrecht, Huis ten Bosch en het stadhuis van Gouda. Het is vooral erg surrealistisch om in zo’n ver land de eigen historie te aanschouwen. Vooral met de groene bergen op de achtergrond en de vele Japanse ouderen die het park bezoeken.

Nagano
Nagano werd het meest bekend als de stad waar de Olympische Winterspelen in 1998 en in 2005 werden gehouden. Naast de M-Wave, een moderne schaatsbaan, heeft Nagano ook nog een bekende Boeddhistische tempel, waarin een bronzen Boeddhabeeld staat dat één van de oudste beelden in Japan is. In de regio rond Japan leeft de Japanse makaak. Zij worden veel waargenomen in de apenparken als ze baden in onsen, baden met een geiser. Vlakbij Nagano ligt het skiresort Shiga Kogen.

footer-image neem contact met ons op