Praktische informatie Cuba

Reisdocumenten
Voor Cuba heeft u nodig:
• Een paspoort dat na vertrek uit Cuba nog minimaal 6 maanden geldig is
• een toeristenkaart

Visum
Het visum voor Cuba wordt verstrekt in de vorm van een toeristenkaart en kost  ca EUR 22,=  per persoon. Deze toeristenkaarten kunnen door Treasury Travel worden verstrekt en worden samen met de reisbescheiden aan u opgestuurd. Deze documenten hebben een geldigheidsduur van 1 maand en kunnen in Cuba verlengd worden voor maximaal nog een maand (indien uw verblijfsduur langer dan een maand is, informeren wij u hoe u dit kunt doen).

Gezondheid en vaccinaties
Inentingen voor Cuba zijn niet verplicht. In sommige gevallen kan het aan te raden zijn u in te enten tegen Hepatitis-A (geelzucht). Voor meer informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts.

Geldzaken
De Cubaanse munteenheid heet ‘peso (cubano)’, oftewel de CUP.
Dit is de voor Cubanen gehanteerde munteenheid voor binnenlandse betalingen.
Hoewel niet bedoeld voor toeristen, kunt u met deze lokale peso soms terecht om bij lokale stalletjes wat te kopen, zoals bij groente-/fruit-/vlees- en vismarktjes.
Bij sommige trein- en busstations kunt u ook nog met pesos betalen, maar bij de grotere moet men als buitenlander meestal in Peso’s Convertibles betalen.
Het aangewezen betaalmiddel op Cuba is dan ook de zogenaamde Peso Convertible (CUC), de converteerbare Peso, die wordt uitgegeven in coupures van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 pesos.

Pinnen
Pinnen is in Cuba NIET mogelijk!

Credit Card
Creditcards worden op veel plaatsen als betaalmiddel geaccepteerd. In de meeste grote plaatsen is het mogelijk om bij de bank contant geld op te nemen met een creditcard. In Cuba worden echter geen creditcards van Amerikaanse maatschappijen geaccepteerd (Deze maatschappijen dienen zich immers ook aan de Amerikaanse handelsboycot te houden). Zo worden bijvoorbeeld American Express en Diners Club creditcards niet geaccepteerd. Ook de E-go creditcard van de Postbank wordt niet geaccepteerd. Eurocard- of Mastercard creditcards worden in Cuba wel gewoon geaccepteerd. Let wel: op alle creditcardtransacties in Cuba wordt ongeveer 11% extra kosten in rekening gebracht. Het is daarom aan te raden zoveel mogelijk contant geld in euro’s mee naar Cuba te nemen!

Openingstijden
Openingstijden banken: ma. t/m vr. 08.30-12.00 uur en 14.00-15.00 uur.

Fooien
In Cuba is er geen regel over fooien in restaurants of voor overige verleende diensten zoals voor de kamermeisjes, gidsenservice en chauffeursdiensten. Het wordt echter vaak heel erg gewaardeerd indien u wat extra’s geeft. Dit omdat Cubanen met hun eigen inkomen in de binnenlands gehanteerde valuta (de CUP), vaak nauwelijks rond kunnen komen. Wees echter zeer terughoudend met het geven van geld aan kinderen of bedelaars op straat. Het is strafbaar voor Cubanen om toeristen om geld te vragen en zij kunnen hiervoor gevangenisstraffen opgelegd krijgen.

Taal
De officiële taal is het Spaans. In de hotels en de internationale restaurants kunt u met Engels terecht. Mensen die niet in de toeristische industrie werkzaam zijn spreken nauwelijks Engels, hoewel de huidige jonge generatie steeds meer en beter Engels spreekt.

Voltage
In oudere hotels kan het voorkomen dat het voltage 110 volt is. De nieuwe hotels hebben een combinatie van 110 en 220 volt. De stopcontacten zijn geschikt voor platte polen dus een universele adapter is aan te bevelen.

Tijdsverschil Cuba
In Cuba het  6 uur vroeger dan in Nederland.

Beste reistijd
Cuba kent een “droog” seizoen en een “regen” seizoen. Het regenseizoen wil echter alleen maar zeggen dat het vaker voorkomt dat in de namiddag/vroege avond een flinke regenbui valt, maar dat hierna de lucht weer snel opklaart. In dit seizoen is de luchtvochtigheidsgraad ook het hoogst. Deze periode duurt van ongeveer mei t/m eind oktober.

Kleding
Wij raden u aan om katoenen of linnen kleding te dagen, niet te strak om het lichaam. Daarnaast moet u zich beschermen tegen de zon en insecten. Neemt u ook wat warme kleding mee, aangezien het in het binnenland in de avond erg af kan koelen. Zorg voor stevige wandelschoenen en in september en oktober is een regenponcho geen overbodige luxe! Hevige tropische stormen of orkanen kunnen in de periode september en oktober voorkomen.

Cubaans Consulaat
Conradstraat 18 E-7/154
3013 AP Rotterdam
Openingstijden:
maandag-vrijdag 10:00-12:00 en 14:00-17:00
Tel. nr. 010-206 7333 / -334
Fax: 010-206 7335

footer-image neem contact met ons op