Praktische informatie Myanmar

Reisdocumenten
Voor Myanmar heeft u nodig:
•    Een paspoort dat na terugkomst uit Myanmar nog minimaal 6 maanden geldig is
•    Een visum, vooraf aan te vragen bij de ambassade in Brussel of Berlijn.
•    Een kopie van uw ticket

Visum
Het visum van Myanmar is  €27,50 inclusief administratiekosten. De ambassade in Berlijn reageert doorgaans sneller dan die in Brussel. Het visum kan via aangetekende post aangevraagd worden.

Vertrekbelasting
Bij vertrek dient u circa EUR 4,=aan luchthavenbelasting te betalen.

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de GG&GD of uw huisarts.

Geldzaken
De munteenheid in Myanmar is de Kyat. Een euro is ongeveer 1320 kyat. Toch is het handig om vlak voor vertrek de actuele koers te bekijken omdat deze nog al eens kan schommelen. Pinnen is vrijwel alleen mogelijk op het vliegveld van Yangon. We raden dan ook aan om genoeg Euro’s of Dollars mee te nemen. Dollars worden sneller ingenomen dan Euro’s. Zorg er wel voor dat u alleen nieuwe en/of onbeschadigde biljetten meeneemt anders worden deze hoogstwaarschijnlijk niet ingenomen.

Pinnen
Vrijwel alleen mogelijk op het vliegveld van Yangon.

Credit Card
Creditcards worden vrijwel nergens geaccepteerd.

Openingstijden
Voor winkels gelden geen vaste openingstijden: ze zijn meestal open tussen 10.00 en 19.00 uur. Op Poya-dagen (volle maan) en nationale feestdagen kom je in de regel voor een gesloten deur te staan.

Fooien
Het geven van fooien is vergelijkbaar met de rest van de wereld. Ongeveer 10% van de rekening in restaurants. Ook lokale gidsen en chauffeurs zullen een kleine fooi op prijs stellen.

Taal
De officiële taal in Myanmar is Birmaans. Een taalgidsje Birmaans is in dit land erg praktisch, de bevolking waardeert het zeer als u een paar woorden in het Birmaans kunt spreken. Op kleine schaal word er wel een beetje Engels gesproken.

Voltage
De netspanning is doorgaans 220 volt, maar wil nog wel eens variëren. Dat kan schade opleveren aan gevoelige apparatuur. De vorm van de ‘stekkerpoten’ kan verschillen. Het is dus handig een adapter mee te nemen.

Tijdsverschil
In Myanmar is het tijden onze zomertijd 4,5 later. In onze wintertijd is het 5,5 uur later.

Telefoon & GSM
Neem van te voren contact op met uw provider om te kijken of u dekking heeft in Myanmar. Een andere oplossing zou zijn om een simlock vrij toestel mee te nemen en ter plaatse een simkaart te kopen.

Kleding
Vanwege de hoge luchtvochtigheid in de zomer is het belangrijk om luchtige kleding mee te nemen. Bij een bezoek aan een tempel is het dragen van een lange broek en lange mouwen verplicht. Ook adviseren wij u wat warme kleding mee te nemen, ’s avonds kan het afkoelen en ook in airconditioned ruimtes kan het behoorlijk koel zijn. Topless zonnen is ten strengste verboden!

Verzekeringen
Het is erg belangrijk dat u goed verzekerd bent tijdens uw vakantieperiode, een goede reisverzekering met medische dekking is daarom aan te raden. Informeer bij Treasury Travel naar de mogelijkheden.

Reisgidsen en kaarten
Voor de mooiste reisgidsen, boeken en kaarten: www.reizenoppapier.nl

footer-image neem contact met ons op